Skip to main content

Γεωργία και δήμος Νεάπολης-Συκεών χτίζουν πολιτισμικές γέφυρες φιλίας και συνεργασίας

Επίσκεψη του Γενικού Πρόξενου της Γεωργίας Nodar Komakhidze στον δήμο Νεάπολης-Συκεών και συνάντηση με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη.

Τον Γενικό Πρόξενο της Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη κ. Nodar Komakhidze υποδέχθηκε σήμερα το μεσημέρι, στο γραφείο του στο Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ εγκάρδιο και φιλικό κλίμα, με αναφορές στην πρώτη γνωριμία των δύο αντρών πέρυσι, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, αλλά και στην επίσκεψη του δημάρχου στο Βατούμ και στην Τυφλίδα, με αφορμή το προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα τον 15Αύγουστο του 1996. Στη συνέχεια η συζήτηση περιστράφηκε στη σχέση των δύο χωρών, με αφορμή τη φετινή επέτειο των 30 χρόνων διπλωματικών επαφών της χώρας μας με τη Γεωργία.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν οι  προοπτικές συνεργασίας της γεωργιανής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη με τον δήμο Νεάπολης-Συκεών στο επίπεδο του πολιτισμού, μέσα από τη συνδιοργάνωση κοινών εκδηλώσεων «ελληνογεωργιανής φιλίας», με την προβολή της εντυπωσιακής πολιτιστικής και λαογραφικής παράδοσης των δύο χωρών.

«Στο πλαίσιο της φετινής επετείου των 30 χρόνων διπλωματικών επαφών της χώρας μας με την Ελλάδα, ο προγραμματισμός κοινών πολιτισμικών εκδηλώσεων με τον δήμο Νεάπολης-Συκεών μάς χαροποιεί ιδιαίτερα» σημείωσε ο κ. Komakhidze, απευθύνοντας, παράλληλα, πρόσκληση στον κ. Δανιηλίδη να επισκεφθεί τη Γεωργία. «Θέλω οπωσδήποτε να σας δείξω τη σημερινή Γεωργία και να σας φιλοξενήσω εκεί. Έχουν αλλάξει πολλά στη χώρα μας από τότε που την επισκεφθήκατε», ανέφερε ο Γεωργιανός διπλωμάτης.

«Θέλουμε να χτίσουμε γέφυρες φιλίας και συνεργασίας με τη γεωργιανή κοινότητα της πόλης μας, συνδιοργανώνοντας πολιτισμικές εκδηλώσεις ‘‘ελληνογεωργιανής φιλίας’’ με την παρουσίαση της πλούσιας πολιτιστικής και λαογραφικής παράδοσης και των δύο χωρών», υπογράμμισε ο δήμαρχος κ. Δανιηλίδης, προσφέροντας, σε ανάμνηση της επίσκεψης, στον Γενικό Πρόξενο της Γεωργίας ένα πιστό αντίγραφο ελληνικού αμφορέα από τα καλλιτεχνικά Εργαστήρια του δήμου στην Πολιτιστική Γειτονιά, καλώντας τον να τα επισκεφθεί, ένα έργο χαρακτικής της γνωστής Ιταλίδας καλλιτέχνιδας Angela Brignone Duckert, από το Εργαστήρι Χαρακτικής «ΗΛΙΟΣ» του δήμου, καθώς και έναν τόμο με την ιστορία του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Αντίστοιχα, αφού δεσμεύτηκε ότι τα δώρα θα τοποθετηθούν στο Μουσείο του Προξενείου, ο κ. Komakhidze προσέφερε στον δήμαρχο μία φιάλη εκλεκτού κρασιού που παράγεται στη Γεωργία, με την υπόσχεση «αν σας αρέσει θα σας το φέρνω συστηματικά».

Στη συνάντηση του δημάρχου με τον Γενικό Πρόξενο της Γεωργίας παραβρέθηκαν η Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών Κατερίνα Τσουκαλά, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νεάπολης Χριστίνα Τερζή και η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης και δημοτική σύμβουλος Σοφία Ανδριανίδου.