Skip to main content

Γεωργιάδης: Επιτυχία αν η ύφεση της οικονομίας είναι φέτος 8%

Mετά από το βραχυπρόθεσμη ύφεση, θα έχουμε μια ταχεία ανάκαμψη το 2021, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα lockdown, είπε ο υπουργός.

Για επιτυχία, αν η ύφεση της ελληνικής οικονομίας «κάτσει» στο 8%, όπως εκτιμά η κυβέρνηση, έκανε λόγο σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, από το «ψηφιακό βήμα» της ετήσιας συνέλευσης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θα έχουμε ύφεση, αλλά όχι διψήφια και χαμηλότερη από το 9,4% που έχει προβλέψει η Κομισιόν.

Ωστόσο, όλα μένουν να αποδειχτούν, συνέχισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι μετά από τη βραχυπρόθεσμη ύφεση, θα έχουμε μια ταχεία ανάκαμψη το 2021. Υπό την προϋπόθεση ωστόσο, ότι δεν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα lockdown, όπως τόνισε.

Εγκαίνια στο Ελληνικό

Μιλώντας στα μέλη του Επιμελητηρίου, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι όλα τα μεγάλα έργα «πήραν μπροστά» και ανακοίνωσε ότι στις αρχές Ιουλίου θα γίνει μια λιτή τελετή εγκαινίων υπό τον Πρωθυπουργό, στο Ελληνικό, λόγω των μέτρων για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού. «Με περισσότερο κόσμο, τα εγκαίνια θα μπορούσαν να γίνουν τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο», είπε ο υπουργός, σύμφωνα με το euro2day.gr.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των επιχειρήσεων, όπως το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το ταμείο εγγυοδοσίας, ενώ αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές συζητήσεις για τη διαμόρφωση του σχεδίου ανάκαμψης, χαρακτήρισε ως «ευλογία σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο» την ανάληψη της προεδρία της ΕΕ από τη Γερμανία.

Σχολιάζοντας τις οικονομικές εξελίξεις, εκτίμησε ότι η πτώση της αγορά στο λιανεμπόριο και την εστίαση θα είναι τη τάξεως του 15%, ενώ σημείωσε ότι με βάση τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, η υπάρχει εξέλιξη στην εκκίνηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ωστόσο, επεσήμανε, ότι υπάρχει εκτόξευση της ανεργίας, λόγω της μη επαναπρόσληψης εποχικών εργαζομένων στον τουριστικό τομέα. «Ελπίζουμε να ανοίξει ο τουρισμός» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.