Skip to main content

Γεωργιάδης για αγορά Μοδιάνο: Η πιο εμβληματική στεγασμένη αγορά της χώρας (φωτο+vid)

Στον ανακαινισμένο χώρο ξεναγήθηκαν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για να ανοίξει τις πύλες της για το κοινό η αγορά Μοδιάνο, το πρώτο μνημείο στην Ελλάδα, το οποίο αποδόθηκε για εμπορική χρήση και φιλοδοξεί να μετατραπεί σε γαστρονομικό προορισμό.

Στον ανακαινισμένο χώρο ξεναγήθηκαν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος από τον Χασδάι Καπόν, Γενικό Διευθυντή του Ομίλου Φάις και υπεύθυνο για το project Μοδιάνο.

Για την πιο εμβληματική στεγασμένη αγορά της χώρας έκανε λόγο ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη μετατροπή του χώρου. «Είναι πολύ μεγάλη η υπερηφάνεια και η ικανοποίηση ότι επί θητείας μας συμβάλαμε έστω και λίγο στο όραμα του δημιουργού να ανακατασκευαστεί και να επαναλειτουργήσει, ίσως η πιο εμβληματική και στεγασμένη αγορά της Ελλάδος. Γιατί η αγορά Μοδιάνο ήταν το πιο πρωτοποριακό κτήριο τέτοιου τύπου στην εποχή του σε όλα τα Βαλκάνια, είναι συνυφασμένη με την ιστορία της πόλεως και της Θεσσαλονίκης, ακολούθησε την παρακμή στο διάβα της ιστορίας και τώρα της δίνουν μια καινούργια αρχή», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να παραστεί στα εγκαίνια της ανακαινισμένης αγοράς.

Οι εργασίες στο κτήριο έχουν πλήρως ολοκληρωθεί και αναμένεται τη Δευτέρα να δοθούν τα καταστήματα στους επιχειρηματίες προκειμένου να τα διαμορφώσουν και να τοποθετήσουν τον εξοπλισμό τους. «Αναμένεται να αποδοθεί στους πολίτες και επισκέπτες της πόλης μέσα στους επόμενους δύο μήνες, όπου όλοι οι μικροί επιχειρηματίες που θα στεγάζονται εδώ θα έχουν αποπερατώσει την κατασκευή των καταστημάτων τους και να είναι έτοιμη να υποδεχθούν τον κόσμο και να δείξουν ότι η Θεσσαλονίκη πέρα από παρελθόν έχει σίγουρα παρόν και μέλλον», είπε ο Χασδάι Καπόν, γενικός διευθυντής του Ομίλου Φάις.

Το όλο έργο, χωρίς την αγορά του ακινήτου, έχει κοστίσει περίπου 8 εκατ. ευρώ και περίπου 2 εκατ. θα κοστίσει η ανακατασκευή των καταστημάτων από τους επαγγελματίες. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης εν μέρει έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ μέσω ενός έξυπνου μηχανισμού χρηματοδοτικών εργαλείων με τη βοήθεια της ΕΤΕπ και της Εθνικής Τράπεζας.

Ξεναγώντας την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ο κ. Καπόν αναφέρθηκε στην ιστορία της αγοράς και τις ενέργειες που έχουν γίνει για τη μετατροπή της. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Ομίλου Φάις, η αγορά είναι απολύτως πράσινη, λειτουργεί βιοκλιματικός αερισμός και υπάρχουν 112 μικρά καταστήματα στο ισόγειο καθώς και οι δύο εξώστες που θα λειτουργήσουν σαν all day restaurant ή bar ενώ θα δημιουργηθεί και ένας κοινόχρηστος χώρος όπου θα μπορεί ο επισκέπτης της αγοράς θα μπορεί να κάθεται. Περίπου 75 επιχειρήσεις θα στεγαστούν μέσα στην αγορά.