Skip to main content

Γεωργιάδης: Η απολιγνιτοποίηση έδωσε τη δυνατότητα να έρθουν πόροι στη Δυτική Μακεδονία

«Η απόφαση έδωσε τη δυνατότητα να έρθουν πόροι στη δυτική Μακεδονία, που δεν θα τους είχε, εάν περιμέναμε τον λιγνίτη να αργοσβήνει».

«Η απολιγνιτοποίηση είναι ένα αναπόφευκτο γεγονός. Οι περισσότεροι το είχαν καταλάβει, αφού η πτώση του λιγνίτη, μόνο τα τελευταία χρόνια, ξεπέρασε το 50%», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος πραγματοποιεί, σήμερα, επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση.

«Η απόφαση του πρωθυπουργού για την απολιγνιτοποίηση», τόνισε υπουργός, «έδωσε τη δυνατότητα να έρθουν πόροι στη δυτική Μακεδονία, που δεν θα τους είχε, εάν περιμέναμε τον λιγνίτη να αργοσβήνει».

Ανέφερε, δε, ότι ο χάρτης των επιδοτήσεων στον Αναπτυξιακό, στις στρατηγικές επενδύσεις και στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης είναι μοναδικός, και συμπλήρωσε ότι δεν έχουν υπάρξει στα ελληνικά χρονικά τέτοιου είδους χρηματοοικονομικά προνόμια σε μια περιοχή, όπως η δυτική Μακεδονία.

Για την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα, είπε ότι «η κυβέρνηση έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης των καταναλωτών» και πρόσθεσε ότι στο θέμα αυτό είμαστε μοναδικοί, αφού άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, δεν προβαίνει σε ανάλογες ενισχύσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία της ΕΕ προβλέπουν ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο τέλος του 2022. «Αυτές είναι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν τα προβλέπω εγώ, και εδώ θα είμαστε να δούμε εάν θα επιβεβαιωθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης τόνισε ότι ολοκληρώνεται η εξειδίκευση του ΕΣΠΑ 2021-2027 και θα μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα οι εντάξεις των έργων και της χρηματοδότησης κλάδων της οικονομίας. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία ότι στο πλαίσιο των σχετικών επενδυτικών εργαλείων που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση θα ανταποκριθούν, υποβάλλοντας τα επενδυτικά τους σχέδια στη δυτική Μακεδονία, μεγάλες επιχειρήσεις. «Θα ερχόμαστε συχνά στη δυτική Μακεδονία, η οποία βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και βέβαια του πρωθυπουργού», κατέληξε ο κ. Παπαθανάσης.

Νωρίτερα, οι κ.κ. Γεωργιάδης και Παπαθανάσης συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία εργαζομένων από το ορυχείο της ΛΑΡΚΟ στην Καστοριά, ενώ κατά την είσοδό τους στο κτίριο της ΠΕ Καστοριάς, συγκεντρωμένοι αγρότες (μηλοπαραγωγοί και καλλιεργητές φασολιών) και κτηνοτρόφοι διαμαρτυρήθηκαν για το κύμα ακριβείας των αγροτικών εφοδίων τους. Τριμελής αντιπροσωπεία τους, ύστερα από συνεννόηση με το υπουργικό κλιμάκιο, εισήλθε στον χώρο της σύσκεψης, στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς και επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους.