Skip to main content

Γεωργιάδης για Σκοπιανό: Εκλογές για να αποφασίσει ο λαός (vid)

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ επέρριψε ευθύνες κατά του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου. Επανέλαβε το αίτημα για εθνικές εκλογές.

Τη διενέργεια εθνικών εκλογών αντί δημοψηφίσματος για να απαντήσει ο ελληνικός λαός αν επιθυμεί τη Συμφωνία των Πρεσπών προέκρινε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε ημερίδα για τις πολιτικές εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα των Σκοπίων, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση είναι υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος στη χώρα, ο κ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, τόνισε πως «το να ερμηνεύσεις το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος κατά το δοκούν την επόμενη ημέρα από τη διενέργειά του, είναι εξαιρετικά εύκολο στην πολιτική». «Άρα το δημοψήφισμα στην πράξη δεν θα ακύρωνε την κοινοβουλευτική προσπάθεια του κ. Τσίπρα», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό ο αντιπρόεδρος της ΝΔ επέρριψε ευθύνες κατά του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, λέγοντας πως είναι ο μόνος που θα μπορούσε να ανατρέψει τη Συμφωνία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ξεκάθαρος από την αρχή σε αυτό το ζήτημα, οφείλω να το παραδεχτώ», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε: «Ο βασικός υπεύθυνος που θα μπορούσε να προκαλέσει εκλογές - τώρα πια δεν μπορεί - βάσει των προεκλογικών του δεσμεύσεων ήταν ο Πάνος Καμμένος».

Παράλληλα, χαρακτήρισε λανθασμένη «από ιστορική άποψη» την πεποίθηση πως η Μακεδονία ανήκει σε πολλές χώρες. «Τα ποσοστά της Μακεδονίας που ανήκουν στη μία ή την άλλη χώρα είναι ψευδή γιατί η Μακεδονία δεν είχε ποτέ προκαθορισμένα σύνορα», ανέφερε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως τα σύνορα της αποκαλούμενης «Μακεδονίας» ήταν διαφορετικά σε κάθε εποχή.

Επανέλαβε για ακόμη μία φορά τη θέση της Πειραιώς για τη Συμφωνία των Πρεσπών και υπογράμμισε πως η Νέα Δημοκρατία θα την καταψηφίσει «όταν και εφόσον έρθει στη Βουλή». Στο σημείο αυτό, ένταση δημιουργήθηκε στο κοινό όταν κάποιοι από τους παρευρισκομένους ισχυρίστηκαν πως αυτά που υπόσχεται η ΝΔ και ο κ. Γεωργιάδης δεν θα τα υλοποιήσουν. Η ένταση αποκλιμακώθηκε όταν οι εν λόγω ακροατές αποχώρησαν οικειοθελώς από την αίθουσα.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης εξαπέλυσε πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα για τη στάση της αστυνομίας προς τους διαδηλωτές τόσο στο Πισοδέρι, την ημέρα υπογραφής της συμφωνίας, όσο και έξω από τη ΔΕΘ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «υποκρισία και ντροπή της Αριστεράς». «Ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι θα καταργήσει τα χημικά. Αυτά που ρίχνει τώρα η αστυνομία είναι καλά, έχουν βιταμίνη C» είπε αστειευόμενος ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν τα βάζει με την ελληνική αστυνομία που είναι «ο εύκολος σάκος του μποξ στην Ελλάδα».

Την ημερίδα άνοιξε με την τοποθέτησή του ο Ιωάννης Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής και πρόεδρος του τμήματος Τουρκικών Σπουδών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο κ. Μάζης, αναλύοντας τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, που υπεγράφη το 1913, αντέκρουσε τις απόψεις όσων από το ελληνικό κοινοβούλιο τάσσονται υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών προτάσσοντας την εν λόγω συνθήκη ως επιχείρημα, τονίζοντας πως «εκεί και μόνον εκεί εμφανίζεται ο όρος "Μακεδονία", ευνοώντας την ελληνική πλευρά και μάλιστα με ακριβώς καθορισμένα τα ελληνοσερβικά σύνορα, νοτίως της γραμμής Αχρίδος - Μοναστηρίου - Γευγελής». «Με βάση αυτή τη Συνθήκη και τους επίσημους χάρτες που δημοσιεύθηκαν τότε στο αντίστοιχο ΦΕΚ», υποστήριξε ο καθηγητής, «έπρεπε να διεκδικήσουμε τα σύνορα της Ελλάδας να πάνε Μπίτολα - Αχρίδα - Γευγελή».

Από τη μεριά του, ο Νίκος Χειλαδάκης, δημοσιογράφος - τουρκολόγος, χαρακτήρισε το Σκοπιανό ένα «πολύπλοκο πρόβλημα» καθώς εμπλέκονται πάρα πολλοί παράγοντες. «Εμπλέκονται η Αλβανία, η Σερβία, η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ». Οι λόγοι, σύμφωνα με τον ίδιο, σχετίζονται με δύο σημαντικά θέματα. Αφενός, τον υδάτινο διάδρομο που θα συνδέει την Κεντρική Ευρώπη από τον Δούναβη μέσω Αξιού με τη Μεσόγειο, αφετέρου το ζήτημα των ενεργειακών αγωγών, «του TAP, που έρχεται από την Τουρκία και του South Stream που έρχεται από τη Ρωσία». Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ο κ. Χειλαδάκης ανέλυσε τα ενδιάμεσα γεγονότα από τις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου του 2016 στα Σκόπια μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Ζόραν Ζάεφ την 1η Ιουνίου του 2017.

Στην ομιλία του, ο δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης της διοργανώτριας της ημερίδας, Βεργίνα Τηλεόρασης, Στέργιος Καλόγηρος, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους, τόνισε πως η επίλυση του Σκοπιανού αυτή τη χρονική στιγμή «δεν γίνεται επειδή ο κ. Τσίπρας ήθελε να το λύσει». «Γίνεται γιατί κάποιοι επιβάλλουν στην ελληνική κυβέρνηση να λύσει το θέμα, όχι σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα, αλλά σύμφωνα με τα συμφέροντα των δανειστών» επεσήμανε και τόνισε πως τόσο ο ελληνικός όσο και ο λαός της ΠΓΔΜ «αντιδρούν σθεναρά στην παρέμβαση της κ. Μέρκελ και των ισχυρών».

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην υφυπουργός, Γιώργος Ορφανός, ο πρώην γ.γ. Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτης Κοκκόρης, ο βουλευτής της ΝΔ, Ευθύμης Καρανάσιος, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, η Βασιλική Νάκου και άλλα στελέχη και πολιτευτές της ΝΔ.