Skip to main content

Γεωργιάδης για Θεσσαλονίκη: Χθες στη Νίκης δεν είχε άδειο ούτε μισό τετραγωνικό

«Η λογική είναι να βοηθάμε αυτόν που έχει μείωση τζίρου και πάει να κλείσει. Το κράτος δεν μπορεί να δίνει λεφτά για πάντα», σημείωσε ο υπουργός

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν χθες, τα κλειστά εμπορικά κέντρα και τις αποζημιώσεις που δίνει η κυβέρνηση στις πληττόμενες επιχειρήσεις, που βρίσκονται κλειστές υπό κρατική εντολή λόγω κορωνοϊού, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Παρόμοιες εικόνες είχαμε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη είχαμε παρέμβαση στη λεωφόρο Νίκης γιατί δεν υπήρχε ούτε μισό τετραγωνικό άδειο και μάλιστα με κλειστά τα μαγαζιά. Κάνω αυτή τη διάστιξη γιατί η Θεσσαλονίκη δεν έχει ανοιχτό το λιανεμπόριο, είναι κλειστό. Η απόφαση του κόσμου να βγει, δεν συνδέεται μόνο με το λιανεμπόριο. Ο κόσμος βγαίνει έξω για να περπατήσει, όχι για να πάει στα μαγαζιά» είπε για τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν.

Για την αγοραστική κίνηση τόνισε πως «η πρώτη εβδομάδα ήταν μουδιασμένη για την αγορά. Ηταν μια μέτρια εβδομάδα. Αυτή η εβδομάδα δεν είναι από τις δυνατές εβδομάδες της αγοράς. Πιστεύω η επόμενη θα πάει καλύτερα. Κάναμε χιλιάδες ελέγχους, δεν βρήκαμε καμία παράβαση στα καταστήματα. Ολοι τήρησαν τα μέτρα, μηδενός εξαιρουμένου».

Για το γεγονός ότι παρατηρούνται συχνά φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες, πεζοδρόμους, πάρκα, παραλίες επεσήμανε πως «η ιδέα να πείσεις το σύνολο του πληθυσμού μετά από τόσο εγκλεισμό να μην κυκλοφορεί, δεν αποδίδει. Γίνονται έλεγχοι, πρόστιμα μπαίνουν και μάλιστα 20.000 - 30.000 πρόστιμα την ημέρα. Οι μόνες χώρες που ήλεγξαν την πανδημία στο απόλυτο είναι χώρες με μη δημοκρατικά καθεστώτα» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «κάνω έκκληση. Είμαστε στο τέλος, δεν θα μπορέσουμε να την ελέγξουμε την πανδημία αν δεν βοηθήσουν όλοι».

Κληθείς να απαντήσει γιατί δεν ανοίγει με μεζούρα και αποστάσεις η εστίαση κι αφήνει το κράτος τους νέους κυρίως να μαζεύονται στις πλατείες, εξήγησε πως «όταν πας στο εστιατόριο θα τη βγάλεις τη μάσκα. Την ώρα που θα την βγάλεις, η πιθανότητα να μεταδώσεις ή να νοσήσεις είναι 19 φορές μεγαλύτερη, όπως είπε χθες κι ο κ. Μόσιαλος σε δήλωσή του. Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας θα δούμε τι θα γίνει με την εστίαση».

Για τα self test στο λιανεμπόριο και στους άλλους κλάδους της οικονομίας είπε ότι «ήδη πάνε καλά self test. Το σύστημα δούλεψε, η πλατφόρμα δεν κόλλησε. Με την επόμενη μεγάλη παραλαβή θα πάρει και το λιανεμπόριο τα τεστ».

Για τα κλειστά εμπορικά κέντρα τόνισε πως «η επιτροπή έχει ανησυχία για τα εμπορικά κέντρα, τα οποία έχουν εξοπλιστεί με μηχανήματα κι ελέγχουν ποιοι θα μπουν και ποιοι όχι. Επιμένουμε να ανοίξουν, αλλά, η επιτροπή φοβάται τον συνωστισμό απ' έξω».

Σε ερώτηση για την επιστρεπτέα προκαταβολή και τους δικαιούχους, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν δύναται το κράτος να δίνει σε όλους λεφτά. Δεν έχουν πάρει τίποτα, όσοι έχουν αύξηση τζίρου και δεν έχουν ζημία. Δεν υπάρχει μέτρο χωρίς αύξηση τζίρου. Οι πόροι είναι δεδομένοι και μοιράζονται δίκαια. Η λογική είναι βοηθάμε αυτόν που έχει μείωση τζίρου και πάει να κλείσει. Το κράτος δεν μπορεί να δίνει λεφτά για πάντα».

Για τα ελληνοτουρκικά και την πρόκληση του Αλτούν, αλλά και για το αν θα πρέπει να πάει ο Δένδιας στην Αγκυρα είπε πως «αυτό θα το κρίνει ο Δένδιας με τους επιτελείς του και τον πρωθυπουργό. Είναι πολύ λεπτή η διπλωματία. Το sofagate έχει πλήξει πάρα πολύ τον Ερντογάν και γι αυτό αντιδρά έτσι η Τουρκία».