Skip to main content

Γεραπετρίτης: Το πολιτικό φρόνημα δεν αποτελεί κριτήριο για την άσκηση πολιτικής

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «κανένα πολιτικό φρόνημα δεν αποτελεί κριτήριο για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής και της δημόσιας διοίκησης»

Τη ρητή διαβεβαίωση ότι «κανένας φάκελος δεν τηρείται, καμία απολύτως στοχοποίηση δεν υπάρχει, κανένα πολιτικό φρόνημα δεν αποτελεί κριτήριο για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής και της δημόσιας διοίκησης», έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου σχετικά με την διαρροή των στοιχείων και των φρονημάτων του πολίτη που ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικός στη Νέα Σμύρνη.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, επισήμανε πως από την στιγμή που το σχετικό βίντεο κυκλοφόρησε στο δημόσιο χώρο χωρίς κάλυψη των προσωπικών δεδομένων , από εκείνη τη στιγμή χιλιάδες άνθρωποι όχι μόνο γνώριζαν το περιστατικό αυτό αλλά είναι προφανές ότι ένας ευρύς κύκλος προσώπων ήταν σε θέση να γνωρίσει και τα πρόσωπα. «Η διάδοση» είπε «που έχουν στη δημοκρατία τα κοινωνικά δίκτυα, με την ανεξέλεγκτη ροή της πληροφορίας», είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει.

Ο υπουργός, μάλιστα θέλοντας να καταδείξει την ανεξέλεγκτη ροή πληροφοριών μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και πόσο επικίνδυνη είναι ανέφερε πως «εκείνο το ίδιο βράδυ εκτός από την γνωστοποίηση των στοιχείων του νεαρού θύματος, από ιδιωτικά κοινωνικά δίκτυα κυκλοφόρησε και το αντίγραφο της έκθεσης-κατάθεσης που έδωσε το θύμα. Το όνομά του ορθώς είχε σβηστεί, δεν είχε όμως σβηστεί το όνομα του θύτη αστυνομικού. Αυτό είχε ως συνέπεια ένας άλλος συνονόματος αστυνομικός να δέχεται για εβδομάδες μία τρομακτική βία και απειλή κατά της ζωής του».

Ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε πως «ίσως, θα πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα της κίνησης της δημόσιας πληροφορίας σε μια δημόσια σφαίρα που είναι ανεξέλεγκτη καθώς τα μέσα της τεχνολογίας επιτρέπουν πλέον την άκριτη ροή πληροφορίας και την άκριτη έκθεση προσωπικών δεδομένων. Είναι μια πολύ δύσκολη στάθμιση, που θα καταστεί ολοένα και δυσκολότερη». Επισήμανε πως η τήρηση των προσωπικών δεδομένων, είναι ένα ζήτημα που αφορά τη δικαιοσύνη πρωτίστως και ιδίως τις Ανεξάρτητες Αρχές.

Απαντώντας στο ερώτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου πως ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης έμαθε και ανάφερε σε τηλεοπτική εκπομπή τα στοιχεία και τα φρονήματα του νεαρού θύματος, ο κ. Γ. Γεραπετρίτης απάντησε πως βάση του άρθρου 60 του Συντάγματος δεν είναι αρμοδιότητα ενός υπουργού να αποδίδει ποινική μομφή σε οποιονδήποτε βουλευτή. Την απόδοση των κατηγοριών σε ένα κράτος δικαίου την πράττει το αρμόδιο δικαστήριο και η αρμόδια συνταγματική Αρχή και όχι ο οποιοσδήποτε βουλευτής ή υπουργός.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Κυρανάκης να γνώριζε και να έδωσε παράνομα και μάλιστα στη δημοσιότητα, σε πανελλήνια τηλεοπτική μετάδοση τα στοιχεία του νεαρού που ξυλοκοπήθηκε, να έκανε αναφορές για τα πολιτικά του φρονήματα, την πολιτική του ένταξη, αλλά και για το γεγονός ότι συμμετείχε σε προηγούμενες κινητοποιήσεις. Σε ποιόν αναρωτήθηκε είναι γνωστές αυτές οι πληροφορίες; Υπάρχουν φάκελοι για πολίτες που περιλαμβάνουν την πολιτική τους ένταξη και πεποιθήσεις; Πώς έφτασαν στα χέρια του βουλευτή αυτές οι πληροφορίες; Πως το non paper της ΝΔ που κυκλοφόρησε στους βουλευτές της ΚΟ της ΝΔ περιείχε όλα αυτά τα στοιχεία και ποιος ευθύνεται; Κάλεσε τον υπουργό να αναφέρει εάν παρανόμησε ο βουλευτής που δεν σεβάστηκε τα προσωπικά δεδομένα ενός πολίτη; Η χώρα είπε «Ορμπανοποιείται» κάθε μέρα και περισσότερο» και αναρωτήθηκε εάν για αυτό υπάρχει κάποιος υπεύθυνος σε αυτή τη κυβέρνηση.

Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, έκρινε ως μη επαρκείς τις απαντήσεις του υπουργού Επικρατείας και πρόσθεσε πως χρειάζεται να υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις, τονίζοντας «έχετε μια ευκαιρία να τραβήξετε μια γραμμή και να πείτε: «Μέχρι εδώ! Δεν θα επιστρέψουμε στην εποχή των φακελωμάτων και στην εποχή που έβγαιναν έξω αυτά, για να στοχοποιήσουν κόσμο». Διότι, αλλιώς, θα μείνουμε με την απορία είτε ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος έφαγε ξύλο, γιατί δεν είχε τα σωστά φρονήματα, ή ότι από ατυχία έφαγε ξύλο, αλλά δεν πειράζει, γιατί έχει αυτά τα συγκεκριμένα φρονήματα».