Skip to main content

Γερμανία: Εγκληματικότητα στην εποχή του κορωνοϊού

Οι πόλεις μοιάζουν με έρημα τοπία. Καταστήματα και εστιατόρια έχουν κλείσει. Οι άνθρωποι μένουν στο σπίτι.

Κλέφτες, τσαντάκηδες και πορτοφολάδες τα έχουν βρει σκούρα, επειδή τα καταστήματα είναι κλειστά και οι λιγότεροι κυκλοφορούν με τρένα και λεωφορεία. “Οι κλοπές μαγαζιών έχουν μειωθεί δραστικά”, λέει η εγκληματολόγος Έλκε Σένβαλντ  από το αρχηγείο της αστυνομίας της Νυρεμβέργης. Αλλά και οι οργανωμένες κλοπές αυτοκινήτων έχουν μειωθεί αφού τα σύνορα έχουν κλείσει. Το ίδιο ισχύει και για τα ποδήλατα.

Λιγότερες κλοπές, διαρρήξεις, συμπλοκές

Μειωμένα αναμένεται να είναι και τα κρούσματα διαρρήξεων, καθώς ο κόσμος βρίσκεται το περισσότερο διάστημα στο σπίτι. Ειδικοί εκτιμούν ότι ίσως οι κλέφτες στραφούν τώρα στα κλειστά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και άλλα κλειστά κτήρια. Αλλά ακόμη είναι νωρίς για εκτιμήσεις. Οι “δυσάρεστες ανακαλύψεις” και μηνύσεις γίνονται μεθ’ εορτής γιατί όλοι ή σχεδόν όλοι δουλεύουν με τηλεργασία. Η Έλκε Σένβαλντ δεν έχει διαπιστώσει μέχρι τώρα πάντως μετατόπιση του κέντρου βάρους εγκληματικότητας λόγω κορωνοϊού.

Συμπλοκές μεταξύ μεθυσμένων σε μπαρ ή μετά από ποδοσφαιρικούς αγώνες επίσης δεν γίνονται, διότι ποδοσφαιρικοί αγώνες έχουν αναβληθεί και τα μπαρ έχουν κλείσει. Ούτε στο δρόμο γίνονται συμπλοκές. Αυτοκινητιστικά ατυχήματα στο δρόμο δεν γίνονται όσο παλαιότερα. Η δημόσια ζωή έχει κατεβάσει ρυθμούς, σχεδόν όλα γίνονται πίσω από τους τοίχους των σπιτιών. Το εμπόριο ναρκωτικών, που γινόταν ανοιχτά στο δρόμο, απλά δεν γίνεται. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα των εμπόρων ναρκωτικών που στέκονται βαριεστημένα στη γνωστή γωνία της συνοικίας Κρόιτσεμπεργκ και τριγυρνούν άσκοπα. Οι δύο μεγαλύτερες ομάδες πελατών τους, οι τουρίστες και οι μπαρόβιοι έχουν εξαφανιστεί.

Ενδοοικογενειακή βία

Υπάρχουν άλλες κατηγορίες απατεώνων, όπως πχ. άνθρωποι που εμφανίζονται ως αστυνομικοί, πυροσβέστες και εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να προσφέρουν δήθεν βοήθεια σε ηλικιωμένους, μπαίνουν στα σπίτια και αφαιρούν χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα. Η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Εγκληματικότητας της Στουτγάρδης εφιστά την προσοχή σε μια νέα παραλλαγή εγκληματικότητας. Επιτήδειοι τηλεφωνούν σε διάφορους, κάνουν τους συγγενείς τους, λένε ότι έχουν κορωνοϊό και τους ζητούν χρήματα. Αλλά και το διαδίκτυο χρησιμοποιούν οι απατεώνες για την εγκληματική τους δράση. Προσφέρουν δήθεν αντισηπτικά και προστατευτικές μάσκες ζητώντας αστρονομικά ποσά. Αυτό ισχύει κυρίως για τα χαρτιά τουαλέτας, που έχουν γίνει δυσεύρετα. Η πλατφόρμα Ebay απαγόρευσε τις πωλήσεις αντισηπτικών και μασκών μέσω αμερικανικών διαδικτυακών τόπων.

Ο εγκλεισμός θέτει οικογένειες και ζευγάρια ενώπιον μεγάλων προκλήσεων. Επιπλέον πολλοί δεν εργάζονται και ανησυχούν αν τα βγάλουν πέρα. “Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις στρες” λέει η ψυχολόγος Άνγια Στίλερ από το Εγκληματικό Ερευνητικό Ινστιτούτο της Κάτω Σαξονίας. “Και όταν στις οικογένειες υπάρχουν λανθάνουσες διενέξεις, είναι ζήτημα χρόνου πότε θα ξεσπάσουν”. Ο τοπικός υπουργός Δικαιοσύνης του Βερολίνου Ντιρκ Μπέρεντ υπολογίζει ότι θα ενταθεί η ενδοοικογενειακή βία. Το δείχνουν στατιστικά στοιχεία στην Κίνα και την Ιταλία. Αλλά και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Αστυνομικών GdP Γιεργκ Ράντεκ φοβάται αυτήν την τάση. “Η εγκληματικότητα που εξελίσσεται δημόσια έχει μειωθεί, αλλά εγκληματικότητα μπορεί να υπάρχει και πίσω από κλειστές πόρτες, όπως η ενδοοικογενειακή βία. Γι αυτήν ανησυχώ και φοβάμαι ότι το ποσοστό θα αυξηθεί” προβλέπει ο Ράντεκ.

Μίχαελ Κίφερ/ dpa

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle