Skip to main content

Γερμανία: Αντιδράσεις για τον θάνατο Έλληνα ενώ ήταν υπό αστυνομική κράτηση (vid)

Έλληνας μετανάστης πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση στο Βούπερταλ της Γερμανίας - Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές για το περιστατικό.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γερμανία ο θάνατος του 24χρονου Έλληνα μετανάστη, Γιώργου Ζαντιώτη σε αστυνομικό τμήμα του Βούπερταλ.

Είχε προηγηθεί η σύλληψή του, όπως μπορεί να δει κανείς στο βίντεο που τραβούσε η αδερφή του την ώρα εκείνη, η οποία έκλαιγε και ικέτευε τους αστυνομικούς.

Το βίντεο δείχνει τους αστυνομικούς να προσπαθούν να ακινητοποιήσουν και να ασκούν βία σε ένα άτομο που βρίσκεται στο έδαφος. Η αδερφή του φωνάζει, όπως και ο ίδιος ο Γιώργος Ζαντιώτης.

Σύμφωνα με τις Αρχές, οι οποίες επιβεβαίωσαν τον θάνατό του σχεδόν πέντε 24ωρα μετά, δεν έχει συμβεί κάτι επιλήψιμο. Υποστηρίζουν ότι ο 24χρονος συνελήφθη έξω από νυχτερινό κέντρο επειδή επιτέθηκε στην αδερφή του και σε γυναίκα αστυνομικό, ενώ γίνεται λόγος και για ναρκωτικά. Σύμφωνα ωστόσο, με τα όσα κυκλοφόρησαν στα social media, ο νεαρός ήταν προσφάτως χειρουργημένος και ο λόγος του θανάτου του ήταν η αστυνομική βία.

Το περιστατικό, σύμφωνα με το γερμανικό Μέσο Neues Deutchland, εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της 1ης Νοεμβρίου για να γίνει γνωστό στη συνέχεια από ελληνική σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου και να πάρει σοβαρές εκτάσεις χάρη στο οπτιοκοακουστικό υλικό και τις αντιδράσεις χρηστών των social media από πολλές διαφορετικές χώρες, αρκετοί εκ των οποίων μάλιστα εξέφρασαν την οργή τους και στο σημείο της σύλληψης του Έλληνα μετανάστη. Το όνομά του μάλιστα έχει γίνει και hashtag στο Twitter (#GiórgouZantióti) με σχόλια που βάλλουν κατά των αρχών και ζητούν άμεσες εξηγήσεις.

Μάλιστα το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας στο Βούτερπαλ, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν ότι ο θάνατος του Γιώργου Ζαντιώτη «Ήταν δολοφονία».

Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές

Στο μεταξύ, η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο, καθώς και το γενικό προξενείο στο Ντίσελντορφ αναφέρουν πως παρέχουν από την πρώτη στιγμή προξενική συνδρομή στους οικείους του.

Οι ελληνικές αρχές στη Γερμανία βρίσκονται επίσης σε επαφή με τις αρμόδιες γερμανικές αρχές, από τις οποίες αναμένεται να επιτελέσουν το έργο τους, επισημαίνουν.

Τι λέει η γερμανική αστυνομία

Σύμφωνα με την αστυνομική αστυνομική Διεύθυνση του Βούπερταλ ο 25χρονος Γιώργου Ζαντινιώτη βρισκόταν σε ταξί μαζί με την 34χρονη αδερφή του, μέσα στο οποίο διαπληκτίστηκε και μάλιστα χειροδίκησε σε βάρος της, με αποτέλεσμα να την τραυματίσει. Η διαμάχη τους μεταφέρθηκε από το όχημα του ΤΑΧΙ στο δρόμο. Ο οδηγός του ταξί ειδοποίησε την αστυνομία για το συμβάν και επιτόπου έσπευσε αστυνομική περίπολος. Κατά την καταγραφή του συμβάντος, επετέθη σε μία αστυνομικό, την οποία έριξε στο έδαφος.

Ένας δεύτερος αστυνομικός προσπάθησε να τον ακινητοποιήσει, αλλά ο 25χρονος πρόβαλε αντίσταση στη σύλληψή του, τραυματίζοντας ελαφρά δύο αστυνομικούς. Κλήθηκαν προς ενίσχυση και άλλοι αστυνομικοί, με τη βοήθεια των οποίων ο 25χρονος συνελήφθη και προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα.

Εκεί υποβλήθηκε σε λήψη αιματολογικού δείγματος, για να διερευνηθεί αν βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. Κατά τη διάρκεια της λήψης του δείγματος από τον γιατρό, ο 25χρονος έχασε τις αισθήσεις του. Ο γιατρός που πραγματοποιούσε την εξέταση αλλά και ο γιατρός πρώτων βοηθειών που εκλήθη προσπάθησαν να τον επαναφέρουν, χωρίς αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή ο θάνατός του προήλθε από υποκείμενη ασθένειά του σε συνδυασμό με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και απέκλεισε ευθύνη τρίτου ή τη βία ως αιτία του θανάτου του.

Η Αστυνομική Διεύθυνση της πόλης Χάγκεν διεξάγει έρευνα για τα ακριβή αίτια του 25χρονου Γιώργου Ζαντιώτη. Η έρευνα, όπως διευκρινίζεται, δεν στρέφεται εναντίον των αστυνομικών που συνέλαβαν τον 25χρονο. Η Εισαγγελία του Βούπερταλ αναζητά ένα άγνωστο ακόμη άτομο, που φέρεται να προμήθευσε τον Γιώργο Ζαντιώτη με ναρκωτικά.

Η εισαγγελία στην ανακοίνωσή της το πρωί της Κυριακής υποστηρίζει ότι από τη νεκροψία-νεκροτομή δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι η καταστολή του από την αστυνομία συνδεόταν με τον θάνατό του, ενώ περιμένουν τις τοξικολογικές εξετάσεις, καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι είχε κάνει χρήση ναρκωτικών.

Είχε χειρουργηθεί - Τι λέει η εργοδότρια του 24χρονου

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται ότι ο θανών είχε χειρουργηθεί πολύ πρόσφατα και ότι πέθανε εξαιτίας της βίας που του ασκήθηκε από τους Γερμανούς αστυνομικούς.

Στην εκπομπή Tlive στον ALPHA μίλησε ξεσπώντας σε λυγμούς η εργοδότρια του μετανάστη που έχασε τη ζωή του, καθώς δούλευε στο εστιατόριό της. Ο άτυχος νέος, μάλιστα, είχε κάνει μια επέμβαση στο στομάχι για τοποθέτηση γαστρικού διακτύλιου πρόσφατα και φέρεται να δέχτηκε κάποια χτυπήματα όπως φαίνεται και σε βίντεο που κυκλοφορεί. «Για αυτό δεν μπορώ να μιλήσω, είναι θέματα του δικαστή», τόνισε η εργοδότριά του.

«Ο Γιώργος ήταν το καλύτερο παιδί. Ηταν με το χαμόγελο και όλοι οι πελάτες τον αγαπούσαν. Τον αγαπούσαμε και εμείς, ο άντρας μου τον είχε σαν παιδί του. Έξι χρόνια δούλευε σε εμάς μαζί με τη μαμά του και τον ξέρω από εννέα ετών» τονίζει η κ. Χριστίνα με δάκρυα στα μάτια.

 «Δεν είχε δώσει ποτέ δικαιώματα. Ήταν από τα καλύτερα παιδιά που έχω γνωρίσει. Ο καλύτερος εργάτης στο μαγαζί μου. Για μένα ο Γιώργος δεν έφταιγε σε κάτι» συμπλήρωσε.

Πηγή: tanea.gr, Καθημερινή