Skip to main content

Γερμανία: Ενόψει κύματος απολύσεων;

Ιδιαίτερα αρνητικά είναι τα μηνύματα από τη γερμανική αγορά εργασίας. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo χιλιάδες επιχειρήσεις προετοιμάζουν απολύσεις.

Αντιμέτωπη με κύμα απολύσεων βρίσκεται η γερμανική αγορά εργασίας, σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο Ifo του Μονάχου. «Τα τμήματα προσωπικού των γερμανικών επιχειρήσεων προετοιμάζονται για απολύσεις» αναφέρει επιγραμματικά έρευνα που διενήργησε το ινστιτούτο και δημοσιεύεται σήμερα Τρίτη.

Σύμφωνα με το βαρόμετρο απασχόλησης που δημοσιεύει μηνιαίως το Ifo, τον Απρίλιο o δείκτης σημείωσε πτώση ρεκόρ υποχωρώντας στις 86,3 από 93,4 μονάδες τον Μάρτιο. «Συνεπώς η ανεργία στη Γερμανία θα αυξηθεί», συμπεραίνουν οι οικονομολόγοι του ινστιτούτου. Η δυσμενής εξέλιξη αναμένεται να πλήξει όλους τους κλάδους της γερμανικής οικονομίας. Για πρώτη φορά μάλιστα μετά την οικονομική κρίση του 2008/2009 αναμένονται και πάλι απολύσεις στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών.

Στη βιομηχανία οι οικονομολόγοι αναμένουν συνέχιση της αρνητικής τάσης μείωσης προσωπικού που είχε αρχίσει να διαφαίνεται και προ κορωνοϊού. Απολύσεις αναμένονται και στο εμπόριο. Μοναδική εξαίρεση, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σούπερ μάρκετ. «Ακόμη και ο μέχρι πρότινος γοργά αναπτυσσόμενος κατασκευαστικός κλάδος δεν μένει αλώβητος από τη γενικότερη αρνητική δυναμική», αναφέρει το Ifo.

Ταμείο διάσωσης για την εστίαση

Εν τω μεταξύ την παροχή περαιτέρω οικονομικής στήριξης σε επιχειρήσεις εστίασης βάζει στο τραπέζι ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάγερ. «Σε περίπτωση που κόντρα στις εκτιμήσεις μας καθυστερήσει πολύ η πλήρης άρση των περιορισμών, τότε θα πρέπει να προσφέρουμε περισσότερη βοήθεια, τότε χρειαζόμαστε κάτι σαν ένα ταμείο διάσωσης για την εστίαση», σημείωσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο πρωινό μαγκαζίνο της δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Την ίδια ώρα και με φόντο την αύξηση του ρυθμού μετάδοσης του κορωνοϊού ο υπουργός Οικονομίας προειδοποίησε για τους κινδύνους τυχόν βεβιασμένου ανοίγματος ξενοδοχείων και εστιατορίων. «Αυτό θα γίνει όταν θα μπορούμε να λάβουμε μια υπεύθυνη απόφαση», είπε χαρακτηριστικά.

Το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Robert Koch ανακοίνωσε ότι χθες Δευτέρα αυξήθηκε και πάλι ο λεγόμενος ρυθμός μετάδοσης R. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο μέσος αριθμός των δευτερογενών λοιμώξεων που προκαλεί κάθε ασθενής με Covid19 είναι και πάλι στο 1. Τις τελευταίες εβδομάδες είχε υποχωρήσει σημαντικά, φτάνοντας έως και το 0,7, ωστόσο τα τελευταία 24ωρα σημείωσε σταδιακή αύξηση φτάνοντας χθες και πάλι στο 1, που σημαίνει ότι ένας ασθενής μολύνει κατά μέσο όρο έναν ακόμη άνθρωπο.

Κώστας Συμεωνίδης (dpa)

Πηγή: Deutsche Welle