Skip to main content

Γερμανία: Η μερική απασχόληση φρενάρει την ύφεση

Έρευνα καταδεικνύει ότι χωρίς το πρόγραμμα μερικής απασχόλησης, οι οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού θα ήταν πολύ πιο δραματικές.

Η υπαγωγή επιχειρήσεων και εργαζομένων σε καθεστώς μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης μειώνει στο μισό την προκληθείσα από την πανδημία του κορωνοϊού ύφεση της οικονομίας. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα έρευνας που πραγματοποίησε η IW Consult (υπάγεται στο Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας) για λογαριασμό της Ένωσης Βαυαρικής Οικονομίας (vbw).

Όπως προκύπτει από την έρευνα η μείωση των οικονομικών επιδόσεων της Γερμανίας θα ήταν κατά 45% μεγαλύτερη σε περίπτωση που δεν είχε υιοθετηθεί παγγερμανικά το μοντέλο της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα την αποτελεσματικότητα του εργαλείου, επισήμανε ο διευθυντής της vbw Μπέρτραμ Μπροσάρντ.

Η διατήρηση των θέσεων εργασίας με τη βοήθεια των προγραμμάτων επιδότησης μειωμένου ωραρίου εργασίας είναι ένα μοντέλο που απέδειξε τη χρησιμότητά του ήδη την εποχή της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, ανέφερε ο ίδιος. Όπως επισήμανε, αποφασιστικής σημασίας είναι «ότι διατηρώντας το προσωπικό τους (σσ. μέσω του προγράμματος) οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανεβάσουν πολύ γρηγορότερα ρυθμούς μετά την κρίση». Σε χώρες, αντίθετα, που δεν έχουν αντίστοιχα προγράμματα βραχυχρόνιας επιδότησης μειωμένου ωραρίου εργασίας πρέπει να γίνουν καταρχάς επαναπροσλήψεις των απολυμένων και αυτό «απαιτεί όχι μόνον χρόνο αλλά και χρήμα».

Εξαιρετικά χαμηλό το γερμανικό επίδομα

Στη Γερμανία το επίδομα μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης ανέρχεται στο 60% επί των καθαρών αποδοχών για άτεκνους και 67% για όσους έχουν παιδιά. Όποιος, για παράδειγμα, εργάζεται πλέον μόνον 3 μέρες την εβδομάδα, συνεχίζει να λαμβάνει το 60% του μισθού του από τον εργοδότη. Το υπόλοιπο 40% καλύπτεται κατά 60% και 67% από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις αναστέλλουν το 100% των δραστηριοτήτων τους.

Το γερμανικό επίδομα είναι από τα χαμηλότερα της Ευρώπης, εντούτοις πληρώνεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (έως 12 μήνες). Στην Ιρλανδία και βάσει του αντίστοιχου μοντέλου καταβάλλεται το 100% επί του καθαρού μηνιαίου μισθού, στην Αυστρία 80-90%, στη Γαλλία 84% ενώ στην Ισπανία το 70%.

Πάντως πληροφορίες των γερμανικών μέσων ενημέρωσης θέλουν την κυβέρνηση Μέρκελ να εξετάζει το ενδεχόμενο σημαντικής αύξησης του επιδόματος από το 60% για άτεκνους σήμερα, στο 80%.

Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle