Skip to main content

Γερμανία: Σχεδόν απλησίαστα τα φοιτητικά ενοίκια

Ποιος φοιτητής μπορει να δίνει 724 ευρώ το μήνα; Τόσο είναι το ενοίκιο στο Μόναχο παρά την πανδημία.

Η πανδημία επιβαρύνει τους φοιτητές διπλά: από τη μια αυξάνονται τα ενοίκια σε μεγάλες γερμανικές πόλεις με πανεπιστήμια, από την άλλη δεν υπάρχουν πια ευκαιριακές μορφές μερικής απασχόλησης των φοιτητών για να μπορέσουν να καλύψουν ενοίκιο και κόστος διαβίωσης. Μελέτη του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας IW με έδρα την Κολωνία εντρύφησε στο θέμα εξετάζοντας τις συνθήκες σε 30 μεγάλες πόλεις με πανεπιστήμια. Το αποτέλεσμα δείχνει με σαφήνεια τις διαστάσεις του προβλήματος. Στις 27 από τις 30 πόλεις τα ενοίκια παρουσίασαν αύξηση για ένα τυπικό φοιτητικό σπίτι.

724 το μήνα φοιτητικό σπίτι στο Μόναχο!

Ενδεικτικά στο Μόναχο η αύξηση το δεύτερο τρίμηνο ήταν της τάξης των 24 ευρώ το τετραγωνικό, στη Φρανκφούρτη 10 ευρώ  και στο Ντάρμστατ 4 ευρώ το τετραγωνικό. Μόνο σε μία πόλη, το Γκράιφσβαλντ, το ύψος του ενοικίου παρέμεινε το ίδιο, μάλιστα σε άλλες δύο μειώθηκε. Οι λόγοι των περισσότερων αυξήσεων είναι δύο, σύμφωνα με τους ερευνητές: το ότι παρατηρήθηκε μείωση του αριθμού διαμερισμάτων σε κεντρικές θέσεις και το ότι το κενό, που προέκυψε από άδεια διαμερίσματα λόγω της διαδικτυακής διδασκαλίας των φοιτητών από τα οικογενειακά τους σπίτια, καλύφτηκε από ενοικιαστές άλλων επαγγελματικών ομάδων.

«Σχετικά νεαρής ηλικίας ενοικιαστές, που αναζητούν συνήθως ακριβότερα διαμερίσματα, στράφηκαν λόγω της ανασφάλειας που προκαλεί η πανδημία, στην επόμενη λιγότερη ακριβή ευκαιρία, που συνήθως προτιμούσαν φοιτητές» λέει ο Μίχαελ Φοϊγκτλέντερ, ειδικός σε θέματα ακινήτων του IW. Για να μπορέσουν να κάνουν συγκρίσεις ανάμεσα σε διαφορετικές γερμανικές πόλεις, οι ερευνητές έθεσαν ως θεωρητική βάση διαμέρισμα 30 τμ με κανονικό εξοπλισμό, στο δεύτερο όροφο πολυκατοικίας κοντά στο πανεπιστήμιο, που κατασκευάστηκε τα τελευταία 10 μέχρι 20 χρόνια.

Τι πληρώνει λοιπόν ένας φοιτητής για ένα τέτοιο διαμέρισμα; Το Μόναχο κρατά τα σκήπτρα, 724 ευρώ μαζί με τα έξοδα θέρμανσης. Στην Φρανκφούρτη κοστίζει 508 ευρώ και στο Ντάρμστατ 440 ευρώ. Βέβαια, υπάρχουν και πιο φτηνά φοιτητικά ενοίκια. Όποιος θέλει να σπουδάσει στο Μαγδεμβούργο, πόλη της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, θα πληρώσει 245 ευρώ το μήνα. Μια επιπλέον δυνατότητα στέγασης προσφέρουν διαμερίσματα σε φοιτητικές εστίες, αλλά δεν ελήφθησαν υπόψη σε αυτήν την έρευνα.

Δανείζονται οι φοιτητές για τα έξοδά τους

Παρά την αύξηση του επιδόματος σπουδών, το κοινωνικό αυτό βοήθημα  δεν φτάνει επ΄ουδενί  για να καλύψει το ενοίκιο. Ακόμη και το μεγαλύτερο ποσό που προβλέπεται στο επίδομα για κατοικία των 325 ευρώ, δεν καλύπτει κανένα από τα ενοίκια φοιτητικών σπιτιών στις 30 πόλεις της έρευνας.  Για παράδειγμα, στο πανάκριβο Μόναχο με αυτά τα χρήματα οι φοιτητές παίρνουν ένα διαμέρισμα 15 τμ χωρίς θέρμανση. Αλλά και στις άλλες πόλεις δύσκολα τα φέρνει βόλτα ένας φοιτητές στην αναζήτηση στέγης. Με τα ίδια χρήματα στην Φρανκφούρτη ένας φοιτητές βρίσκει διαμέρισμα 20 τμ, Το Μαγδεμβούργο κάνει και πάλι τη διαφορά. Με αυτά τα χρήματα μπορεί να βρει κάποιος φοιτητής στην ελεύθερη αγορά διαμέρισμα 50 τμ. χωρίς έξοδα θέρμανσης.

Την κατάσταση κάνει επιπλέον πιο δύσκολη το ότι πολλοί φοιτητές έχασαν λόγω περιοριστικών μέτρων περιστασιακές ευκαιρίες απασχόλησης. Στη γαστρονομία, στις εκθέσεις, σε διάφορα event. Σύμφωνα με αντιπροσωπευτική έρευνα του παρόχου προσωπικού Ζenjob, 4 στους 10 φοιτητές έχασαν τη δουλειά τους, 3 στους δέκα δήλωσε ότι ανησυχεί για τη οικονομική του κατάσταση. Το συμπέρασμα; «Πολλοί φοιτητές δεν φαίνεται να είναι σε θέση να καλύψουν έξοδα στέγασης με δικά τους χρήματα» καταλήγει η μελέτη του IW. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο Zenjob. 22% των ερωτηθέντων παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί πια να πληρώνει ενοίκιο και λογαριασμούς, όπως συνήθως, και πρέπει να δανείζεται από την οικογένεια ή τους φίλους.

Αλλά και οι τιμές των ακινήτων στη Γερμανία έχουν αυξηθεί παρά τη βαριά ύφεση λόγω κορονωϊού. Το δεύτερο τρίμηνο η αύξηση ήταν της τάξης του 6,6% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή  Στατιστική Υπηρεσία. Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο μια μονοκατοικία ή διπλοκατοικία κοστίζει 2% περισσότερο . «Παρά την πανδημία ο κλάδος παρουσιάζει συνεχή αύξηση τόσο σε κατοικίες μέσα στην πόλη, όσο και εκτός» επισημαίνεται στην έκθεση. Και η τάση θα παραμείνει ανοδική. Κυρίως στις μεγαλουπόλεις, όπως Βερολίνο, Αμβούργο, Μόναχο, Κολωνία, Στουτγάρδη και Ντίσελντορφ αξίζουν τον κόπο επενδύσεις σε ακίνητα.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/FAZ/dpa


Πηγή: Deutsche Welle