Skip to main content

Γερμανία: Σε αναζήτηση των χάκερ που έκλεψαν δεδομένα πολιτικών

Ένας 19χρονος βρίσκεται ήδη στο επίκενρο της αστυνομικής έρευνας για την κλοπή προσωπικών δεδομένων πολιτικών, δημοσιογράφων και καλλιτεχνών.

Την Κυριακή το πρωί δυνάμεις της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας διενήργησαν έρευνες στην κατοικία 19χρονου στην πόλη Χαϊλμπρόν, 50 χλμ. βόρεια της Στουτγάρδης, και κατάσχεσαν διάφορα μηχανήματα. Στη συνέχεια ο νεαρός ανακρίθηκε επί ώρες. Σύμφωνα με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter o νεαρός άνδρας αντιμετωπίζεται ως μάρτυρας. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τις αστυνομικές αρχές.

Η έρευνα κρίθηκε αναγκαία επειδή ο 19χρονος διατηρούσε κατά δική του ομολογία επαφές με τον υπεύθυνο χάκερ της κλοπής των προσωπικών δεδομένων 1000 περίπου πολιτικών, καλλιτεχνών και δημοσιογράφων. Ο μάρτυρας που εργάζεται στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών κατηγορείται όμως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο ίδιος είναι ο καταζητούμενος χάκερ που φέρει το ψευδώνυμο «Orbit».

Κριτική στον Χoρστ Ζεεχόφερ

Και ενώ οι έρευνες των αστυνομικών αρχών συνεχίζονται, πολιτικοί τόσο της αντιπολίτευσης όσο και των Σοσιαλδημοκρατών κατηγορούν τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ ότι δεν ενημερώνει την κοινή γνώμη. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι θα ενημερώσει τους πολίτες στη βάση σοβαρών στοιχείων και όχι με υποθέσεις.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, το μεσημέρι ο κ. Ζεεχόφερ θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας (BKA) και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια στην Τεχνολογία Πληφορορικής (BSI). Το ζητούμενο αυτής της συνάντησης είναι να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως ποια υπηρεσία και από πότε γνώριζε για τις διαρροές και κυρίως – πώς προέκυψε η κλοπή ενός τόσο μεγάλου αριθμού προσωπικών δεδομένων;

Με αφορμή το νέο σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, κυβερνητικά στελέχη όπως η υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ εκφράζονται υπέρ μιας αυστηρότερης νομοθεσίας προκειμένου να διασφαλισθεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ο δε συνπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, που είναι ένα από τα κεντρικά θύματα του πρόσφατου σκανδάλου, ζητά μάλιστα τη σύσταση ειδικής αστυνομίας για τον κυβερνοχώρο.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle