Skip to main content

Γερμανία: Στο Ουζμπεκιστάν ο Χάικο Μάας για τους πρόσφυγες

Ο κ. Μάας θα έχει συνομιλίες το πρωί στην Τασκένδη προτού ταξιδέψει στη Ντουσαμπέ, την πρωτεύουσα του Τατζικιστάν. Αύριο θα μεταβεί στο Ισλαμαμπάντ

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο Χάικο Μάας, αφίχθη στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, στο πλαίσιο περιοδείας του που θα τον οδηγήσει μεταξύ άλλων σε τρεις χώρες που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν την ώρα που η επιχείρηση εκκένωσης ξένων διπλωματών και πολιτών καθώς και αφγανών συνεργατών τους και άλλων από την Καμπούλ βρίσκεται στην προτελευταία της ημέρα, με την ένταση στο ζενίθ.

Ο κ. Μάας θα έχει συνομιλίες το πρωί στην Τασκένδη προτού ταξιδέψει στη Ντουσαμπέ, την πρωτεύουσα του Τατζικιστάν. Αύριο Τρίτη θα μεταβεί στο Ισλαμαμπάντ, την πρωτεύουσα του Πακιστάν.

Αυτές οι τρεις χώρες, που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν, αναμένεται να είναι ανάμεσα στους αρχικούς προορισμούς Αφγανών που προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα για να γλιτώσουν από το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Η Γερμανία σχεδιάζει να υποδεχθεί περίπου 40.000 Αφγανούς. Ανάμεσά τους είναι άνθρωποι που εργάστηκαν για τον γερμανικό στρατό, κυβερνητικά υπουργεία και πρόσωπα που χρειάζονται προστασία, όπως υπερασπιστές των ανθρωπίνων και των γυναικείων δικαιωμάτων, καθώς και μέλη των οικογενειών τους.

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις απομάκρυναν αεροπορικώς πάνω από 5.300 ανθρώπους από την Καμπούλ προτού τερματίσουν την επιχείρηση εκκένωσης την Πέμπτη.

Προτού αναχωρήσει για τις τρεις χώρες, ο κ. Μάας υποσχέθηκε ότι το Βερολίνο θα προσφέρει οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στα τρία κράτη τα οποία γειτονεύουν με το Αφγανιστάν.

«Είναι προς το συμφέρον μας να αποτρέψουμε τον κίνδυνο η κατάρρευση του Αφγανιστάν να αποσταθεροποιήσει όλη την περιφέρεια», τόνισε.

Χθες Κυριακή ο κ. Μάας επισκέφθηκε την Τουρκία, όπου είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αναμένεται να επισκεφθεί επίσης το Κατάρ, όπου βρίσκεται πολιτικό γραφείο των Ταλιμπάν το οποίο κατ’ ουσίαν λειτουργεί ως άτυπο υπουργείο Εξωτερικών του ισλαμιστικού φονταμενταλιστικού κινήματος. Με αυτό διεξήγαγε συνομιλίες σχετικά με την επιχείρηση εκκένωσης ο γερμανός διαπραγματευτής Μάρκους Πότσελ για αρκετές ημέρες.