Skip to main content

Γερμανία: Στους δρόμους οι αντίπαλοι των μέτρων

Στη Γερμανία συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των επικριτών των περιοριστικών μέτρων, κυρίως στα ανατολικά κρατίδια

Και αυτή η εβδομάδα ξεκίνησε με δεκάδες κινητοποιήσεις πολιτών που αντιτίθενται στην επίσημη πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους το βράδυ της Δευτέρας, κυρίως σε πόλεις της Βαυαρίας και των ανατολικών κρατιδίων της Γερμανίας: Νυρεμβέργη, Άουγκσμπουργκ, Μαγδεμβούργο, Ρόστοκ, Χάλε, Κότμπους, Σβερίν, Φράιμπεργκ και πολλές άλλες. Αλλά και στην Κολωνία περίπου 1.500 διαδηλωτές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τα περιοριστικά μέτρα.

Επεισόδια έγιναν στο Ρόστοκ, όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να υπερβούν οδοφράγματα, για να προσεγγίσουν δημόσια κτίρια. Η αστυνομία χρησιμοποίησε γκλομπ και σπρέι πιπεριού για να διαλύσει το πλήθος. Το ίδιο συνέβη στην πόλη Μπάουτσεν της Σαξονίας, όταν διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον αστυνομικών. Μικροεπεισόδια έγιναν και σε άλλες πόλεις. Ένα ασυνήθιστο περιστατικό καταγράφεται στην πόλη Σβάινφουρτ, όπου μία 51χρονη επιχείρησε να διασπάσει τον αστυνομικό κλοιό, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει σύρραξη, στη διάρκεια της οποίας η γυναίκα δεν δίστασε να ...δαγκώσει στο πόδι έναν αστυνομικό.  

«Κούραση» στην αστυνομία

Σύμφωνα με τις αρχές στις διαδηλώσεις της Δευτέρας είχαν παρεισφρήσει οργανωμένοι ακροδεξιοί ταραξίες, καθώς και χούλιγκανς των γηπέδων. Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) επισημαίνει ότι πολλές φορές οι ακροδεξιοί επίτηδες αναμειγνύονται με ειρηνικούς διαδηλωτές, σε μία προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν και να κουράσουν την αστυνομία. Αναφέρει το παράδειγμα της ακροδεξιάς ομάδας Freie Sachsen, η οποία κάθε Δευτέρα καλεί σε κινητοποιήσεις σε κεντρικά σημεία, την ίδια ώρα με τις κινητοποιήσεις των αρνητών της πανδημίας.  Ο συντονισμός γίνεται μέσω της εφαρμογής Telegram, με τους διοργανωτές να υποστηρίζονται τον τελευταίο καιρό όλο και πιο απροκάλυπτα από οπαδούς του εθνολαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Με τα νέα περιοριστικά μέτρα για τη μετάλλαξη Όμικρον αναζωπυρώθηκαν και οι κινητοποιήσεις των αρνητών της πανδημίας. Καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και μάλιστα σε πολλές πόλεις ταυτόχρονα, ακόμη και οι ίδιοι οι αστυνομικοί εκφράζουν ανησυχία για «υπερβολικό φόρτο εργασίας». Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του συνδικάτου Όλιβερ Μάλχοφ στην εφημερίδα Rheinische Post, «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα αναγκαστούμε να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας και ίσως να παραμελήσουμε κάποιο άλλο κομμάτι της αποστολής μας». Πάντως η νέα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ υποσχέθηκε την παροχή «βοήθειας» στην αστυνομία, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη νηφάλια, μέχρι στιγμής, αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων. 

«Απλά μια βόλτα κάνουμε...»

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμη και όταν δεν γίνονται επεισόδια, η αστυνομία επεμβαίνει είτε γιατί δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα, είτε γιατί οι διαδηλωτές έχουν παραβεί το δίκαιο περί συναθροίσεων, για παράδειγμα συμμετέχοντας σε μία συγκέντρωση χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των αρχών και χωρίς σχετική έγκριση. Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι διαδηλωτές επιχειρούν να παρακάμψουν το ισχύον δίκαιο, ισχυριζόμενοι ότι δεν κατεβαίνουν σε διαδήλωση, αλλά απλώς έχουν βγει από το σπίτι τους για έναν «περίπατο». Ειδικοί στο δίκαιο περί συναθροίσεων επισημαίνουν πάντως ότι ο «περίπατος» δεν αποτελεί επαρκή αιτιολόγηση. Σύμφωνα με τη νομολογία μία «συνάθροιση» προσδιορίζεται περισσότερο από αντικειμενικά στοιχεία και όχι από τους ισχυρισμούς των ίδιων των διαδηλωτών, ιδιαίτερα μάλιστα όταν έχει προηγηθεί ανοιχτό κάλεσμα σε πορεία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  

Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle