Skip to main content

Γερμανικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα χρειάζεται πιο πολύ στήριξη στο μεταναστευτικό

Ο Τύπος για την επιπλέον βοήθεια που χρειάζονται Ελλάδα και Ιταλία στο μεταναστευτικό.

«Η Ελλάδα και η Ιταλία χρειάζονται περισσότερη βοήθεια από την ΕΕ στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού, εκτιμά ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, γράφει στην ιστοσελίδα του ο γερμανικός ραδιοσταθμός Deutschlandfunk (DLF) και σημειώνει με τίτλο "Ζητούμενο η μεγαλύτερη στήριξη Ελλάδας και Ιταλίας»: Η κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Αιγαίο είναι καταστροφική, με την εξέταση των αιτημάτων ασύλου να καθυστερεί υπερβολικά και την επαναπροώθηση μεταναστών χωρίς δικαίωμα παραμονής να μην λειτουργεί».

Η ιστοσελίδα Zeit Online παρατηρεί: «Η χορήγηση ασύλου σε Ελλάδα και Ιταλία χαρακτηρίζεται από μεγάλες καθυστερήσεις και ελλείψεις, τονίζεται στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Η ευρωπαϊκή βοήθεια δεν πετυχαίνει το στόχο της, που είναι να συμβάλλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου σε Ιταλία και Ελλάδα, εκτιμούν οι ειδικοί του ευρωπαϊκού θεσμού».

Η Αυστριακή Ραδιοφωνία Τηλεόραση ORF αναφέρει στον ιστότοπό της: «Στόχος είναι να ενισχυθούν οι προσπάθειες έτσι ώστε να περιοριστούν οι αποκλίσεις μεταξύ στόχων και αποτελεσμάτων, δηλώνει ο Λέο Μπρίνκατ, αρμόδιος για την έκθεση και μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Με αφορμή την προσφυγική κρίση του 2015 η ΕΕ έθεσε ως στόχο έναν μηχανισμό ανακατανομής προσφύγων έτσι ώστε να περιοριστεί η πίεση που δέχονται Ελλάδα και Ιταλία. Παρά την αύξηση του προσωπικού η επεξεργασία αιτήσεων ασύλου και στις δύο χώρες εξακολουθεί να καθυστερεί, ενώ πολλές ελλείψεις παραμένουν».

FAZ: «Ο Μάας προσπαθεί να απαλύνει το όχι Μακρόν»

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας διαβεβαίωσε ότι τόσο η Βόρεια Μακεδονία όσο και η Αλβανία μπορούν να προσβλέπουν σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο "Ο Μάας προσπαθεί να απαλύνει το όχι Μακρόν": Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ήταν κυρίως ο γάλλος πρόεδρος που αντιτάχθηκε στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες».

Στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον υπ. Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ στα Σκόπια ο γερμανός υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας, τόνισε ότι "πρέπει να ανοίγεις την πόρτα " σε όποιον καταφέρνει να κάνει τόσο επίπονους συμβιβασμούς (σσ. όπως η αλλαγή του ονόματος), επισημαίνει η εφημερίδα Handelsblatt. Ο Χάικο Μάας υποσχέθηκε "αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ" επιπλέον για μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου με σκοπό να επιταχυνθεί η προσέγγιση στην ΕΕ. Πρόκειται για το δεύτερο ταξίδι του γερμανού υπ. Εξωτερικών στα Σκόπια εντός δεκατεσσάρων μηνών. Από την πλευρά του ο Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία πρέπει να αξιολογηθεί ξεχωριστά για κάθε χώρα λέγοντας "μία χώρα είναι προτιμότερο από καμία". Επισήμανε τέλος ότι η Βόρεια Μακεδονία περιμένει εδώ και 14 χρόνια την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle