Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα παραβιάζει τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων

Ο Γερμανικός Τύπος για το δικαίωμα αναγνωρισμένων στην Ελλάδα προσφύγων να ζητήσουν άσυλο.

«Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Βρέμης, η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες όπου διασφαλίζονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων. Για το λόγο αυτό ένας πρόσφυγας έχει τη δυνατότητα, υπό προϋποθέσεις, να αιτηθεί για δεύτερη φορά άσυλο ακόμα κι αν προηγουμένως του έχει χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα», γράφει το Spiegel Online με τίτλο «Η Ελλάδα παραβιάζει την Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ».

Η γερμανική ιστοσελίδα επισημαίνει: «Όπως σημειώνεται στην απόφαση του δικαστηρίου σε περίπτωση επιστροφής τους στην Ελλάδα "οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν κίνδυνο μιας απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης". Και αυτό δεν συνάδει με την Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Στην γερμανική δικαιοσύνη προσέφυγε ένας Σύριος, στον οποίο οι ελληνικές αρχές χορήγησαν άσυλο το 2018. Το 2019 όμως μετέβη στη Γερμανία όπου κατέθεσε νέα αίτηση ασύλου, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων με την αιτιολογία ότι σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες μόνο μια χώρα μπορεί να χορηγήσει άσυλο. Πρωτοδίκως το διοικητικό δικαστήριο Βρέμης επικύρωσε την αιτιολογία της γερμανικής μεταναστευτικής αρχής.

Το διοικητικό εφετείο ωστόσο είχε διαφορετική άποψη, σημειώνοντας ότι επιστρέφοντας στην Ελλάδα ο Σύριος δεν θα είχε για μεγάλο χρονικό διάστημα στέγη, δεν θα μπορούσε να εργάζεται για τα προς το ζην και δεν θα είχε πρόσβαση στο κράτος πρόνοιας. Για το λόγο αυτό η αρμόδια αρχή μετανάστευσης οφείλει να εξετάσει την αίτηση ασύλου, καταλήγει η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων δεν έχει δικαίωμα έφεσης. Μπορεί ωστόσο προσφύγει στο Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο».

Γιατί ο Ερντογάν εμμένει στα χαμηλά επιτόκια

«Ο τούρκος πρόεδρος δεν παρεκκλίνει της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων. Έτσι καταβαραθρώνεται η αγοραστική δύναμη των Τούρκων. Και η αντιπολίτευση βλέπει νίκη στον ορίζοντα», γράφει η ιστοσελίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο: «Ο αγώνας Ερντογάν κατά των αγορών»

«Η εμμονή του Ταγίπ Ερντογάν με τα χαμηλά επιτόκια έχει τρεις λόγους: Ο κατασκευαστικός τομέας είναι ένα από τα κορυφαία οικονομικά στηρίγματα του τούρκου προέδρου. Ο πρόεδρος ανέθετε δημόσια έργα στις κατασκευαστικές και εκείνες χάριζαν ανάπτυξη στην οικονομία. Σήμερα όμως πολλά νεόδμητα κτήρια παραμένουν άδεια και τα χαμηλά επιτόκια βοηθούν τον κατασκευαστικό τομέα να ξεπεράσει την δύσκολη περίοδο. Ο δεύτερος λόγος είναι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΑΚΡ. Και ο τρίτος οι εξαγωγικές εταιρίες της χώρας, οι οποίες είναι οι μόνες που είναι πλέον σε θέση να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίες. Και αυτές επωφελούνται από χαμηλά επιτόκια.

Όμως ο πρόεδρος Ερντογάν δεν μπορεί να φιμώσει τις αγορές ούτε να τους επιβληθεί. Τόσο η συνεχιζόμενη υποτίμηση της λίρας, όσο και η εκτόξευση του πληθωρισμού βρίσκονται εγκλωβισμένες σε φαύλο κύκλο».

«Η υπομονή με αμετάπειστους ήταν υπερβολική»

Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει τις σημερινές αποφάσεις των Άγκελα Μέρκελ, Όλαφ Σολτς και των 16 πρωθυπουργών των κρατιδίων για την αναχαίτηση του τέταρτου κύματος της πανδημίας: «Ντε φάκτο αποφασίστηκε λοκντάουν ανεμβολίαστων, ακόμα και αν το πακέτο μέτρων δεν ονομάστηκε έτσι. Μεταξύ άλλων, περιορισμοί κοινωνικών επαφών και πρόσβαση μόνο με πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού σε καταστήματα. Γιατί όμως καθυστέρησαν τόσο οι αποφάσεις; Η υπομονή με τους διστακτικούς και τους αμετάπειστους ήταν υπερβολική. Εδώ και καιρό η πλειοψηφία αρνούνταν να κατανοήσει γιατί να ζει με περιορισμούς για χάρη της μειοψηφίας. Όταν όμως έρθει η ώρα της τελικής νίκης κατά της πανδημίας θα απολαύσουμε όλοι μαζί τα πυροτεχνήματα».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle