Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Μάχη για την κυριαρχία στη Μεσόγειο

Ο γερμανικός Τύπος για τις προσπάθειες της Άγκυρας να αποκτήσει λόγο στη διαμόρφωση του ενεργειακού χάρτη στη Μεσόγειο και την ψήφιση του «Σχεδίου Ηρα

Την ξεκάθαρη νίκη του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις εκλογές της Πέμπτης υποδέχεται σήμερα ο γερμανικός Τύπος με πλήθος ρεπορτάζ, αναλύσεις και σχόλια. Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι: «Ο θριαμβευτής» (Süddeutsche Zeitung), «Η πλειοψηφία του Τζόνσον» (Frankfurter Allgemeine Zeitung) και «Με ποιόν Μπόρις Τζόνσον θα έχει να κάνει η Ευρώπη» (Die Welt). 

Με τίτλο «Μάχη για την κυριαρχία στη Μεσόγειο» η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στις προσπάθειες της Άγκυρας να ξαναμοιραστεί η τράπουλα για τον έλεγχο των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Γράφει η γερμανική εφημερίδα: «Για να ενισχύσει τη θέση της η Τουρκία υπέγραψε δύο συμφωνίες με τη Λιβύη. Η δεύτερη οριοθετεί την υφαλοκρηπίδα των δύο κρατών και έτσι η Άγκυρα εγείρει αξιώσεις για τον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής νοτίως της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Όμως Ελλάδα και Κύπρος διεκδικούν και αυτές την περιοχή από την οποία θα περνά μελλοντικά αγωγός προς την Ευρώπη. Στην Τουρκία η συμφωνία χαρακτηρίζεται ως η σημαντικότερη από την ίδρυση του τουρκικού κράτους το 1923 επειδή ματαιώνει τα σχέδια της Ελλάδας, της Κύπρου ή της Αιγύπτου να περιορίσουν την Τουρκία στις ακτές της. H Άγκυρα επιχειρηματολογεί ότι τα ελληνικά νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα, αλλά μόνο χωρικά ύδατα, κάτι το οποίο αρνούνται Ελλάδα και Κύπρος. Η Αθήνα κινείται σε διπλωματικό επίπεδο κατά της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, ζητώντας την καταδίκη της συμφωνίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα οι ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν σε κοινό ανακοινωθέν τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Την ώρα που η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα βοηθά την Τουρκία, η στρατιωτική συμφωνία βοηθά την αναγνωρισμένη διεθνώς κυβέρνηση της Λιβύης του πρωθυπουργού Σαράντζ. Με τη βοήθεια τουρκικών όπλων ο Φαγιέζ αλ Σαράτζ κατάφερε να αντισταθεί στις επιθέσεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τον οποίο στηρίζει στρατιωτικά η Ρωσία. Δεν αποκλείεται η Λιβύη να γίνει σύντομα τόπος αντιπαράθεσης μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας».

«Διάσωση τραπεζών με το "Σχέδιο Ηρακλής"»

Στο σχέδιο εξυγίανσης των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, το οποίο εγκρίθηκε την Πέμπτη από την ελληνική βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αναφέρεται σε ανταπόκριση από την Αθήνα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνοντας: «Με το πράσινο φως του Κοινοβουλίου η κυβέρνηση Μητσοτάκη δρομολογεί επιτέλους την εδώ και χρόνια εκκρεμούσα εξυγίανση των τραπεζών. Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης συσσωρεύτηκαν στις τράπεζες κόκκινα δάνεια ύψους 43,6 δις ευρώ.

Κύριος στόχος του "Σχεδίου Ηρακλής" είναι να ανακουφιστούν οι τράπεζες, έτσι ώστε να αρχίσουν να χορηγούν και πάλι δάνεια στην πραγματική οικονομία. Μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πετύχει τους φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη. Οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη παρακολουθούν με ζωηρό ενδιαφέρον τις προσπάθειες περιορισμού των κόκκινων δανείων στις συστημικές τράπεζες διότι από αυτές εξαρτώνται τα σχέδια για την τραπεζική ένωση και την κοινή εγγύηση καταθέσεων».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle