Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Με καθυστέρηση το #metoo στην Ελλάδα

Οι πολιτικές προεκτάσεις της υπόθεσης Λιγνάδη και τα αίτια των καθυστερήσεων του εμβολιασμού στη Γερμανία στις σελίδες του Τύπου.

Η υπόθεση Λιγνάδη φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, γράφει η Neuer Zücher Zeitung με τίτλο «Με καθυστέρηση το #metoo στην Ελλάδα». H ελβετική εφημερίδα σημειώνει: «Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό, κυρίως όμως την υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για συγκάλυψη. Διότι μετά τις πρώτες κατηγορίες κατά του Δημήτρη Λιγνάδη, η υπουργός δεν θέλησε αρχικά να λάβει μέτρα κατά του πρώην προέδρου του Εθνικού Θεάτρου τον οποίο η ίδια τοποθέτησε στη θέση αυτή. Μετά όμως την αύξηση της πίεσης και αφότου έγινε ευρέως γνωστό ότι η τοποθέτηση του Δημήτρη Λιγνάδη έγινε χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, η υπουργός Πολιτισμού έκανε εντυπωσιακή στροφή χαρακτηρίζοντάς τον «πολύ επικίνδυνο άνθρωπο». Στο μεταξύ την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού δεν ζητά μόνο η αντιπολίτευση αλλά και φωνές από το κυβερνών κόμμα.

Η δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα αφορά πλέον και γενικότερα την κατάχρηση εξουσίας, τις διακρίσεις, την ισότητα των δύο φίλων καθώς και το σεξισμό στην καθημερινότητα διότι πολλοί τομείς της κοινωνίας είναι ακόμα αρκετά πατριαρχικοί και η σεξουαλική βία κατά των γυναικών αντιμετωπίζεται ως πταίσμα», συνεχίζει η ελβετική εφημερίδα: «Οργανώσεις γυναικών κάνουν λόγο για κατηγορίες σε βάρος γυναικών, οι οποίες προβαίνουν σε δημόσιες καταγγελίες (victim-blaming). Επιπλέον πολλά θύματα δίστασαν να απευθυνθούν στην αστυνομία διότι φοβόντουσαν ότι δεν θα βρουν στήριξη αλλά ούτε και την απαραίτητη ενσυναίσθηση».

Τελευταία η Ελλάδα στο Δείκτη Ισότητας της ΕΕ

Μετά τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου πολιτικοί και διάσημοι στήριξαν δημόσια την ολυμπιονίκη. Η Εθνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας ωστόσο έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της για "ατυχές συμβάν" και διερωτήθηκε γιατί οι καταγγελίες ήρθαν με τόσο μεγάλη καθυστέρηση. 

Ευαίσθητα θέματα όπως η ενδοοικογενειακή βία και οι δολοφονίες γυναικών άρχισαν να αποτελούν αντικείμενο δημόσιας συζήτησης στην Ελλάδα εδώ λίγα χρόνια. MKO κατέγραψαν το 2019 στην Ελλάδα περίπου 12 δολοφονίες γυναικών (femicide). Στο Δείκτη Ισότητας των Φύλων της ΕΕ, η Ελλάδα κατέλαβε το 2019 και το 2020 την τελευταία θέση. Σε ζητήματα όπως η συμμετοχή γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, η χώρα δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά. Στο κοινοβούλιο μόλις το 20% των βουλευτών είναι γυναίκες ενώ στην 20μελή κυβέρνηση Μητσοτάκη υπάρχουν μόλις δύο γυναίκες υπουργοί.

Παρά το γεγονός ότι στο μεταξύ υπάρχουν στην Ελλάδα περισσότερες γυναίκες με πτυχίο από ότι άνδρες, στην αγορά εργασίας οι γυναίκες είναι σχετικά λιγότερες και εργάζονται δυσανάλογα συχνά σε πιο κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Αυτό ισχύει κυρίως για γυναίκες Ρομά καθώς και μετανάστριες.

Γιατί αργούν τόσο οι εμβολιασμοί στη Γερμανία

«Για τις καθυστερήσεις στην προμήθεια των εμβολίων φέρει ευθύνη η ΕΕ. Στην κακή οργάνωση των εμβολιασμών ωστόσο η Γερμανία δεν έχει καμία δικαιολογία», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Στη χώρα του χαρτοβασιλείου». Γράφει η γερμανική εφημερίδα: «Είναι σκάνδαλο ότι μεγάλος αριθμός εμβολίων που θα μπορούσε να σώσει ζωές, παραμένει ανεκμετάλλευτος στα ψυγεία. Ενδεικτικό είναι ότι από τα σχεδόν 3,2 εκατομμύρια εμβόλια που παρέδωσε στη Γερμανία η AstraZeneca έχουν εμβολιαστεί μόλις 455.000. Το πρόβλημα έγινε εμφανές ήδη από την αρχή όταν η Γερμανία συζητούσε αντί να δρα. Εδώ και καιρό συζητιέται δημόσια αν το εμβόλιο της AstraZeneca είναι για όλες τις ηλικιακές ομάδες ή μόνο για μερικές. Την ίδια ώρα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι αρχές αξιοποιούν πλήρως το ενδιάμεσο διάστημα μεταξύ πρώτου και δεύτερου εμβολιασμού. Στη Γερμανία όμως οι αρχές παρακρατούν εμβόλια για τη δεύτερη δόση. Και σαν μην έφθαναν αυτά η Γερμανία πληρώνει τώρα το τίμημα των καθυστερήσεων στην ψηφιοποίηση, όπως δείχνει και το χαρτοβασίλειο που επικρατεί σε υγειονομικές αρχές και ταμεία υγείας. Στη Δανία κάθε ασφαλισμένος λαμβάνει έγγραφη ειδοποίηση. Στη Γερμανία ακόμα και 90χρονοι πρέπει είτε να κλείσουν ραντεβού στο ίντερνετ ή να επικοινωνήσουν μέσω υπερφορτωμένων τηλεφωνικών γραμμών».

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Ένα άλλο παράδειγμα. Στην κατά πολύ μικρότερη Αυστρία διεξάγονται δέκα φορές περισσότερα τεστ για κορωνοϊό από ότι στη Γερμανία. Από τις 8 Φεβρουαρίου άνοιξαν και πάλι τα σχολεία και στους μαθητές γίνονται δύο ή τρια τεστ κορωνοϊού την εβδομάδα. Τεστ απαιτείται ακόμα και την επίσκεψη σε κομμωτήρια και κουρεία. Μα γιατί δεν τα καταφέρνει η Γερμανία; Διότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε στρατηγική ούτε σχέδιο. Εκτός αυτού δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για τεστ κορωνοϊού. Καγκελάριος και πρωθυπουργοί των κρατιδίων αποφασίζουν στη βάση του ελάχιστου κοινού παρονομαστή. Το ομοσπονδιακό σύστημα για το οποίο δικαίως περηφανεύονται οι Γερμανοί, αποδεικνύεται μη αποτελεσματικό στη κρίση του κορωνοϊού».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle