Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Ο κορωνοϊός χτυπά τον τουρισμό σε Ελλάδα και Κύπρο

Η αυξηση των κρουσμάτων σε τουριστικές περιοχές, οι Ρώσοι που επισκέπτονται την Τουρκία και η πείνα στον κόσμο στα δημοσιεύματα του Τύπου.

Στην αύξηση των κρουσμάτων σε τουριστικές περιοχές, ανάμεσά τους στην Ελλάδα και την Κύπρο, αναφέρεται η Merkur και γράφει: «Οι αριθμοί των κρουσμάτων στην Ευρώπη αυξάνονται ξανά. Τώρα ο κορωνοΪός χτυπά ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Στην κορυφή είναι προς το παρόν η Κύπρος με δείκτη 7 ημερών 673,2 βάσει δεδομένων από το Πανεπιστήμιο John Hopkins. Ως εκ τούτου το νησί κατατάχθηκε ως περιοχή υψηλών δεικτών. Η Ισπανία απειλείται και αυτή από την ίδια τύχη εάν ο δείκτης παραμείνει σταθερά πάνω από 200. Την περασμένη Παρασκευή ο δείκτης ήταν 199. Ωστόσο οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξάνονται επίσης ραγδαία και στην Ελλάδα. Επειδή η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σχετίζεται προφανώς με τη νυχτερινή ζωή, από την Πέμπτη οι πελάτες επιτρέπεται μόνον να κάθονται, να μην στέκονται ούτε να χορεύουν, και τα καταστήματα δεν επιτρέπεται να είναι γεμάτα. Σε περίπτωση παραβίασης, θα υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις από την αρχές. Ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, υπάρχει κίνδυνος πρόστιμου μεταξύ 2.000 και 5.000 ευρώ και απαγόρευση λειτουργίας επτά ημερών. Τη δεύτερη φορά το κατάστημα θα είναι κλειστό για δύο εβδομάδες, το πρόστιμο θα είναι 10.000 ευρώ. Την τρίτη φορά μπορεί να ανακληθεί η άδεια. Επιπλέον, οι κυρώσεις θα μπορούσαν να επιβληθούν αναδρομικά, για παράδειγμα αν οι φωτογραφίες και τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδεικνύουν παραβιάσεις, δήλωσε ο Χαρδαλιάς»

Οι Ρώσοι, οι διακοπές και η Τουρκία

«Οι Ρώσοι σώζουν τον τουρισμό στην Τουρκία» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην FAZ. H εφημερίδα σημειώνει: «Στην Τουρκία σημαντικοί δείκτες φαίνεται να ανεβαίνουν. Δεν είναι όλοι τόσο ευπρόσδεκτοι όσο οι δείκτες της οικονομικής ανάπτυξης. Ο πληθωρισμός, με 17,5% πρόσφατα, και τα κρούσματα του κορωνοϊου αυξάνονται επίσης. Παρά την απαγόρευση ταξιδιών για πολλές εβδομάδες - τον Μάιο και τον Ιούνιο - 571.000 Ρώσοι επισκέφθηκαν την Τουρκία τους πρώτους πέντε μήνες, περισσότεροι από τον προηγούμενο χρόνο. Η Ρωσία είχε αναστείλει σε μεγάλο βαθμό τις πτήσεις προς την Τουρκία λόγω κορωνοϊου υποτίθεται, στην πραγματικότητα όμως λόγω των τουρκικών συμφωνιών όπλων με την Ουκρανία. Από τις 22 Ιουνίου ωστόσο πραγματοποιούνται πάλι πτήσεις τσάρτερ. Το ημικρατικό τουρκικό πρακτορείο Anadolu αναφέρει με υπερηφάνεια ότι περισσότεροι από 307.000 Ρώσοι τουρίστες ταξίδεψαν στην Αττάλεια μέσα σε δύο εβδομάδες με 1.100 αεροπλάνα».

Η πείνα στον κόσμο

Η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στην πείνα που συνεχίζει να μαστίζει τον κόσμο. «Μία από τις μόνιμες δημοσιεύσεις του ΟΗΕ είναι ο «Παγκόσμιος Χάρτης της Πείνας», όπου χώρες στις οποίες οι άνθρωποι δεν είναι χορτάτοι είναι χρωματισμένες με κίτρινο έως σκούρο κόκκινο. Παρουσιάζει με μια ματιά τι λέει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας, ότι δηλαδή σε αντίθεση με όλους τους στόχους, είναι ανέφικτο να νικήσουμε την πείνα έως το 2030. Πέρυσι υπήρχαν και πάλι περισσότεροι άνθρωποι που λιμοκτονούσαν ή υπέφεραν από χρόνιο υποσιτισμό. Περισσότεροι από 800 εκατομμύρια, σχεδόν όλοι στην Ασία και την Αφρική. Εάν δεν αλλάξει κάτι, θα είναι 840 εκατομμύρια έως το τέλος της δεκαετίας. Οι ένοπλες συγκρούσεις, οι αδύναμες οικονομίες, οι φυσικές καταστροφές είναι οι αιώνιες αιτίες. Η πανδημία είναι ένας νέος παράγοντας, οι εργαζόμενοι αρρώστησαν, οι τουριστικές θέσεις εργασίας εξαφανίστηκαν, οι αλυσίδες εφοδιασμού κατέρρευσαν και οι βασικές τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν δραματικά».

Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle