Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Σε κλοιό χιονιά η Ελλάδα

Τα χιόνια στην Ελλάδα και οι στόχοι του στρατιωτικού εξοπλιστικού προγράμματος της Αθήνας στον σημερινό γερμανικό Τύπο

«Χιονισμένοι δρόμοι, παγωμένα διαμερίσματα. Η κακοκαιρία «Ελπίδα» έφθασε μέχρι τις νότιες περιοχές στην Ελλάδα. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ακόμα περισσότερες χιονοπτώσεις τις επόμενες μέρες», γράφει το Spiegel Online με τίτλο «Πολύ χιόνι: Κλείνουν τα σχολεία στην Ελλάδα».

Η γερμανική ιστοσελίδα σημειώνει: «Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στην Αθήνα τουλάχιστον για δύο μέρες. Στα λευκά δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Νάξος. Χιόνια και στην Κρήτη. Την ώρα που οι άνθρωποι στην βόρεια Ελλάδα είναι συνηθισμένοι στις χαμηλές θερμοκρασίες το ψυχρό μέτωπο αποτελεί πρόκληση για τον νότο της χώρας. Στην Αθήνα προκαλείται κυκλοφοριακό χάος με τις πρώτες νιφάδες. Πολλά σπίτια δεν είναι θωρακισμένα επαρκώς, ώστε να τα βγάλουν πέρα με πολικές θερμοκρασίες. Για αστέγους και όσους δεν μπορούν να θερμάνουν σωστά τα διαμερίσματά τους ο δήμος Αθηναίων προσφέρει φιλοξενία σε δημόσια κτίρια, τα οποία διαθέτουν κατάλληλη θέρμανση».

«Η Ελλάδα εξοπλίζεται»

«Νέα πολεμικά πλοία, μαχητικά, ελικόπτερα. Η ελληνική κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην νεότερη ιστορία της χώρας», παρατηρεί η Rheinische Post σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Η Ελλάδα εξοπλίζεται»: Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ παρατηρεί: «Στόχος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι μόνο να θωρακίσει τη χώρα έναντι ενός όλο και πιο επιθετικού γείτονα. Επιδιώκει παράλληλα να καταστήσει την Ελλάδα νέο προπύργιο του ΝΑΤΟ στα νοτιοανατολικά. Την ίδια στιγμή πολλοί είναι εκείνοι στην νατοϊκή συμμαχία, οι οποίοι θέτουν εν αμφιβόλω την αξιοπιστία της Τουρκίας, η οποία γυρίζει την πλάτη στη Δύση και αγοράζει όπλα από την Ρωσία.

Το φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα έχει ωστόσο μεγάλο κόστος. Οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες πενταπλασιάστηκαν το 2021 σε σύγκριση με το 2020 από 500 εκατομμύρια σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Φέτος οι δαπάνες θα φθάσουν τα 3,36 δις ευρώ. Σε σχέση με το ΑΕΠ, εντός του ΝΑΤΟ, μόνο οι ΗΠΑ ξοδεύουν περισσότερα από την Ελλάδα για την άμυνα.

Οι αμυντικές δαπάνες ήταν ένας από τους λόγους για την κρίση χρέους στην Ελλάδα. Αυτό δεν θα επαναληφθεί, διαβεβαιώνει η Αθήνα. Ο υπουργός Οικονομικών Χρίστος Σταϊκούρας υπόσχεται δημοσιονομική πειθαρχία και προβλέπει για την ερχόμενη χρονιά πρωτογενές πλεόνασμα παρά τις εξοπλιστικές δαπάνες».

Σολτς: «Θα ξεπεράσουμε την πανδημία»

Συνέντευξη με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς δημοσιεύει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Θα ξεπεράσουμε την πανδημία». Ο γερμανός καγκελάριος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι με τη βοήθεια των συγκυβερνώντων κομμάτων το κοινοβούλιο θα δώσει πράσινο φως στον καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Στο ερώτημα γιατί θεωρεί απαραίτητο τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο Όλαφ Σολτς απαντά: «Ένας ανεμβολίαστος συναποφασίζει για την μοίρα όλων εκείνων που κολλά. Συναποφασίζει αν θα αναβληθούν χειρουργεία επειδή το σύστημα υγείας επικεντρώνεται στην περίθαλψη ασθενών Covid. Συναποφασίζει για τις συνέπειες στην εστίαση, τα ξενοδοχεία και το λιανικό εμπόριο, καθώς και την κοινωνική ζωή. Όλα αυτά είναι επίπτωση του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού. Είμαι πλέον πεπεισμένος ότι χωρίς υποχρεωτικό εμβολιασμό δεν θα φθάσουμε στο ποσοστό εκείνο, το οποίο θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία».

Ο καγκελάριος εξήγησε γιατί άλλαξε γνώμη και τάσσεται πλέον υπέρ ενός υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενώ μέχρι πριν μερικούς μήνες τον απέρριπτε: «Είχα την ελπίδα ότι το ποσοστό εμβολιασμού θα έφθανε σε επίπεδο που θα διασφάλιζε την προστασία του πληθυσμού. Το ποσοστό είναι ωστόσο χαμηλό. Βρισκόμαστε περίπου στο 75% ενώ απαιτείται 90%. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούμε να περιορίζουμε τις κοινωνικές επαφές και πως τα νοσοκομεία θα πρέπει να κρατούν κενές κλίνες για την περίθαλψη ασθενών με κορωνοϊό. Όλα αυτά έχουν κοινωνικές, αλλά και οικονομικές επιπτώσεις».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle