Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Στην παράταση Ζάεφ και Τσίπρας

Στη σημερινή επισκόπηση Τύπου τα επόμενα δύσκολα βήματα μέχρι την τελική επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών σε Αθήνα και Σκόπια

«Στην παράταση Ζάεφ και Τσίπρας» επιγράφεται εκτενές άρθρο στην ελβετική Neue Zürcher Zeitung που αναφέρεται στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής αλλά και στα βήματα που πρέπει να γίνουν για να επικυρωθεί εντέλει η συμφωνία από τις δυο πλευρές.

«[…] Ο Τσίπρας επένδυσε αρκετό πολιτικό κεφάλαιο στην επίλυση αυτής της διαμάχης. Τμήματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας αντιτίθενται στη Συμφωνία των Πρεσπών, το ίδιο ισχύει για τον πολιτικό χώρο της Δεξιάς αλλά και τον συνθέτη και εθνικό ήρωα Μίκη Θεοδωράκη. Σε περίπτωση δημοψηφίσματος, μια ισχυρή πλειοψηφία των ελλήνων ψηφοφόρων θα απέρριπτε πιθανότατα τη συμφωνία. (Οι Έλληνες) ισχυρίζονται ότι στα Σκόπια έκλεψαν το όνομα. Η Μακεδονία και ο Μέγας Αλέξανδρος ανήκει μόνον στους Έλληνες, λένε. Οι Τσίπρας και Ζάεφ όμως θεωρούνται ήδη σοβαροί υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης την επόμενη χρονιά».

Προς κατάρρευση η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Αναφερόμενη στη συνέχεια στις διαδικασίες επικύρωσης στις δυο χώρες, η ΝΖΖ σημειώνει μεταξύ άλλων: «[…] Εν αντιθέσει με τον πολιτικό του εταίρο Ζάεφ στα Σκόπια, για τον Τσίπρα αρκεί η απόλυτη πλειοψηφία των 151 ψήφων για την επικύρωση. Ο αριστερού προσανατολισμού ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 έδρες στη Βουλή. Ο έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να αντλήσει τις αναγκαίες υπόλοιπες έξι ψήφους από μεμονωμένους βουλευτές από τα μικρά φιλελεύθερα κόμματα, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων καθώς επίσης από το ΠΑΣΟΚ ή από ανεξάρτητους. Επιπλέον, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε δίλημμα. Σε αυτή την ιστορική απόφαση, μέρος των κομματικών του φίλων δεν θέλει να βρίσκεται στο περιθώριο και να ψηφίσει κατά της συμφωνίας. Η ελληνική οικονομία βλέπει επίσης μόνον οφέλη από το συμβιβασμό με τη Μακεδονία», αναφέρει η ΝΖΖ.

«Και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο οποίο ανήκει η ΝΔ ασκεί πιέσεις. Κατά την ψηφοφορία για τη Μακεδονία όμως», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ελβετική εφημερίδα, «ο συνασπισμός του Τσίπρα θα καταρρεύσει. Ο κυβερνητικός του εταίρος, το μικρό δεξιό κόμμα των ΑΝΕΛ του οποίου ηγείται ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, έχει προαναγγείλει προ πολλού την αντίστασή του στη διευθέτηση του ονόματος. Οι πρόωρες εκλογές θα ήταν και στην Ελλάδα το λογικό επακόλουθο. Ο Τσίπρας έχει κατά νου την ημερομηνία των Ευρωεκλογών στα τέλη Μαΐου, παρότι ο ίδιος το διαψεύδει συνεχώς. Άγνωστο όμως εάν θα μπορέσει να εξαργυρώσει σε εθνικό επίπεδο το ‘μακεδονικό μπόνους' που θα λάβει από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη».

Ο Ερντογάν αφήνει το λαό του να δεινοπαθεί

Υπό τον τίτλο «Η Τουρκία απειλείται με ύφεση» η Badische Zeitung σημειώνει: «Ο Οκτώβριος δεν ξεκίνησε καλά για την Τουρκία. Την Τετάρτη, η Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Τον Σεπτέμβριο κυμάνθηκε στο 24,52%. […] Στην Τουρκία η μία κακή είδηση διαδέχεται, αυτές τις μέρες, την άλλη. Το βαρόμετρο επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στις 71 μονάδες που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 και την παγκόσμια οικονομική κρίση. […] Αρνητικό δεν είναι όμως μόνον το κλίμα. Τον Αύγουστο η παραγωγή στην αυτοκινητοβιομηχανία υποχώρησε κατά 42%. Οι νέες ταξινομήσεις οχημάτων μειώθηκαν μάλιστα κατά 51%. Οι αυξανόμενες τιμές περιορίζουν την αγοραστική δύναμη των ανθρώπων. Τη Δευτέρα αποφασίστηκε η αύξηση των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου. Για τα νοικοκυριά αυξάνονται κατά 9% ενώ για τις επιχειρήσεις κατά 18,6%. Ήταν η τέταρτη ανατίμηση μέσα σε τέσσερις μήνες. Επί χρόνια ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν πυροδοτούσε την ανάπτυξη με έργα υποδομής, κρατικές εγγυήσεις και φοροαπαλλαγές. Μετά το τεχνητό μπουμ η χώρα απειλείται τώρα με ανώμαλη προσγείωση».

Για το ίδιο θέμα και υπό τον τίτλο «Ο Ερντογάν στερεί από το λαό του τα αναγκαία» η ελβετική Neue Zürcher Zeitung σχολιάζει: «Ο τουρκικός πληθυσμός πληρώνει ένα πολύ υψηλό τίμημα για την πολιτική του προέδρου Ερντογάν. Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 25% σε σχέση με πέρυσι [..] στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών. Σε μια πρώτη ανάγνωση είναι εύκολο να βρεθεί η αιτία: οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται πλέον την τουρκική λίρα. […] Ωστόσο η λίρα αποτελεί μόνον ένα σύμπτωμα. Το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στο προεδρικό μέγαρο. Εκεί κυβερνά ένας αυταρχικός ηγέτης, ο οποίος δεν καταπατά μόνον τις αρχές του κράτους δικαίου αλλά βάζει και προσκόμματα σε μια οικονομική πολιτική που έχει γνώμονα τη σταθερότητα».

Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle