Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Θρίαμβος SPD στο Ζάαρλαντ, επιβεβαίωση για Σολτς

Ενισχύεται ο καγκελάριος από την ιστορική εκλογική νίκη στο Ζάαρλαντ, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος

Το Ζάαρλαντ είναι μια κουκίδα στο γεωγραφικό χάρτη με λιγότερους από ένα εκατ. Γερμανούς. Χθες έγιναν οι πρώτες εκλογές σε αυτό το κρατίδιο μετά τις βουλευτικές του περασμένου Σεπτεμβρίου.Υπό αυτήν την οπτική γωνία το χθεσινό αποτέλεσμα με τη θριαμβευτική νίκη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, μετά από πάνω από δύο δεκαετίες, είναι μια νίκη ιστορικών διαστάσεων."Την απρόσμενη νίκη του Σολτς στις βουλευτικές ακολουθεί αλλαγή εξουσίας στο Ζάαρλαντ" γράφει η Stuttgarter Zeitung. „Έπρεπε το κόμμα να περιμένει 23 χρόνια γι αυτό. Το αποτέλεσμα σταθεροποιεί τον καγκελάριο και τον συνασπισμό του στο Βερολίνο. Και ψαλιδίζει την ελπίδα στις τάξεις του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος ότι με τον νέο αρχηγό του, τον Φρίντριχ Μερτς, θα βιώσουν μιαν άνοδο που θα φτάσει και σε άλλα κρατίδια".

Ηχηρό ράπισμα για το CDU υπό τον Φρίντριχ Μερτς

Για την αριστερή taz το αποτέλεσμα αποτελεί χαστούκι για τον Μερτς και το κόμμα στο Βερολίνο. "Ότι ο Μερτς εγκατέλειψε πρόωρα τον προεκλογικό αγώνα και φέρεται ότι δήθεν δεν είχε χρόνο για κοινή εμφάνιση με τον υποψήφιό του, υπογραμμίζει πόσο καλά γνωρίζει το κόμμα την επενέργεια αυτών των τοπικών εκλογών. Ο Μερτς και οι υπόλοιποι θα μπορούσαν τουλάχιστον να δώσουν την εντύπωση ότι είχαν αρκετή ευπρέπεια για να παραμείνουν πιστοί στον δικό τους τοπικό πρωθυπουργό και υποψήφιο μέχρι το τέλος. Αλλά η άσπλαχνη μεταχείριση των ηττημένων στις εκλογές έχει μακρά παράδοση στο CDU". Σε σχέση με την ευρύτερη σημασία των εκλογών για τη χώρα ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί. "Είναι οι πρώτες τοπικές εκλογές από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Σολτς. Το κόμμα σε ομοσπονδιακό επίπεδο μπορεί να ισχυριστεί ότι πέρασε αυτό το τεστ με επιτυχία".

Αντίθετα με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει το αποτέλεσμα των εκλογών ο σχολιαστής της Ludwigsburger Kreiszeitung. „Το SPD θα προσπαθήσει τώρα να αντλήσει δύναμη από τη νίκη και για τις επόμενες τοπικές αναμετρήσεις και φυσικά και για τον καγκελάριο Σολτς. Όμως οι εκλογές στο Ζάαρλαντ δεν είναι ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικές ούτε για το συγκεκριμένο κρατίδιο ούτε για τα άλλα κρατίδια αλλά ούτε και για την κεντρική κυβέρνηση. Οι παράλογες εσωκομματικές δυσκολίες στην Αριστερά, τους Πράσινους, τους Φιλελεύθερους και το ακροδεξιό AfD  έκαναν τις εκλογές περίεργες".   

Μια πρόταση Μπάιντεν με πολλές αναγνώσεις

Πολλά κι ενδιαφέροντα άρθρα φιλοξενεί ο γερμανικός Τύπος στο ξεκίνημα άλλης μιας εβδομάδας πολέμου στην Ουκρανία. Ξεφυλλίζοντας την Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε αίφνης, άρθρο με τον τίτλο "Μια χώρα μετακομίζει" ή "Όχι χωρίς την γάτα" για τη μαζική έξοδο Ουκρανών με τα κατοικίδιά τους. Κομμάτια ενός μεγαλυτέρου πολεμικού παζλ που γεμίζει καθημερινά με τραγικές εικόνες και ανθρώπινες ιστορίες. Πόσο ακόμη θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος; Κανείς δεν μπορεί να δώσει απάντηση, αλλά στην επίσκεψή του στην Πολωνία "ξέφυγε" από το στόμα του Αμερικανού προέδρου μια πρόταση που δεν υπήρχε στο γραπτό κείμενο.Ότι "αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία" εννοώντας τον Πούτιν. Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να τη στρογγυλέψει, αλλά ο γερμανικός Τύπος - και όχι μόνο αυτός - προσπαθεί να ερμηνεύσει τί ακριβώς εννοούσε ο Μπάιντεν με τα λεγόμενά του.

Κατά τον σχολιαστή της εφημερίδας του Μονάχου "η πρόταση του Μπάιντεν δεν ήταν απειλή κατά του Πούτιν προσωπικά, δεν ήταν μια κατά λάθος παραδοχή ότι οι ΗΠΑ στην πραγματικότητα προετοιμάζονται για την ανατροπή του Πούτιν, ακόμη κι αν το ισχυρίζονται Ρώσοι συνομωσιολόγοι που πρόσκεινται φιλικά σε αυτόν. Πώς εξάλλου θα μπορούσε να γίνει στην πράξη αλλαγή καθεστώτος; Αμερικανικές επεμβάσεις, όπως στο Ιράκ ή τη Λιβύη, έχουν αποκλειστεί εδώ και καιρό. Αντ΄αυτού ο Μπάιντεν είπε μια πικρή αλήθεια, από την οποία κάθε κυβέρνηση πρέπει να εξάγει τα συμπεράσματά της. Όσο καιρό ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα βρίσκεται στην εξουσία, η Ευρώπη δεν θα μπορεί να ζει εν ειρήνη" υποστηρίζει η εφημερίδα.

Διαμετρικά αντίθετη η άποψη του σχολιαστή της Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος χρειάστηκε να διορθώσει τον πρόεδρο διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα, είναι κάτι πάρα πάνω από ντροπιαστικό" σημειώνει. "Ο Μπάιντεν έκανε ένα δώρο προπαγάνδας στον Πούτιν. Κάθε ομολογία ότι η Δύση ενδιαφέρεται για τη δημοκρατία και το διεθνές δίκαιο, θα αντιμετωπίζεται με την ΄ομολογία΄ Μπάιντεν. Το ίδιο πρόκειται σύντομα να κάνουν όσοι Γερμανοί κι άλλοι Δυτικοί ήθελαν πάντα να κατηγορούν τους Αμερικανούς για τα εγκλήματα του Πούτιν. Λόγω αυτής της μιας πρότασης είναι απίθανο ο Πούτιν να αλλάξει τους υπολογισμούς του στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία ….Όταν η Αμερική δίνει την εντύπωση ότι εκείνη θα αποφασίζει ποιος αρχηγός κράτους θα απομακρύνεται, είναι τοξικό για την αξίωσή της να ηγείται"

Νεότευκτη γαλλοτουρκική αμυντική προσέγγιση;

Στην ίδια εφημερίδα διαβάζουμε άρθρο γύρω από σχέδια της Γαλλίας του Μακρόν να ξεκινήσει επιχείρηση σωτηρίας της Μαριούπολης, σε συνεργασία με την Ελλάδα αλλά και με την Τουρκία του Ερντογάν. Μια χώρα με την οποία πέρυσι βρίσκονταν στα μαχαίρια. Πώς εξηγείται αυτή η γαλλοτουρκική προσέγγιση, όταν στη διαμάχη για τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, η Γαλλία πήρε το μέρος της Ελλάδας και στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία έδωσε εντολή σε φρεγάτες της να περιπολούν στην περιοχή;Ο αρθρογράφος παραθέτει λόγους αυτής της μεταστροφής, μεταφέροντας δήλωση Μακρόν της περασμένης Παρασκευής στις Βρυξέλλες ότι "ο ίδιος και ο Ερντογάν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία μοιράζονται το ίδιο όραμα για τη σύγκρουση και τις ίδιες προοπτικές για τις διαπραγματεύσεις" χωρίς όμως ο Γάλλος πρόεδρος να γίνει πιο συγκεκριμένος με ποιον τρόπο θα γίνει η επιχείρηση σωτηρίας. Υπάρχει όμως και παρασκήνιο. Γράφει ο αρθρογράφος: 

"Πρόκειται για την επιθυμία της Τουρκίας να επιβεβαιώσει ένα εξοπλιστικό ντιλ με τη Γαλλία και την Ιταλία για την επιπρόσθετη προστασία της αεράμυνάς της που είχε ανασταλεί. Η Τουρκία θέλει να αγοράσει σύστημα συστοιχίας μπαταριών εδάφους-αέρος από το γαλλοιταλικό κονσόρτσιουμ EUROSAM, ονόματι Mamba. Η Γαλλία αρχικά δεν είχε εγκρίνει την πώληση στην Άγκυρα αυτού του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας που αναπτύχθηκε από την γαλλική κατασκευαστική εταιρεία Thales και MBDA, επειδή δεν ήθελε να πληγούν τα ελληνικά και τα δικά της πολεμικά αεροσκάφη με αυτούς τους πυραύλους. (Σημειωτέον ότι) στο πλαίσιο αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, η Ελλάδα έχει παραγγείλει συνολικά 24 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Στο μεταξύ όμως οι επιφυλάξεις του Μακρόν δεν ισχύουν πια. Μακρόν και Ερντογάν παρουσίασαν στις Βρυξέλλες τη νέα τους προσέγγιση".    

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle