Skip to main content

Γερμανός λοιμωξιολόγος προειδοποιεί για τέταρτο κύμα κορωνοϊού το φθινόπωρο

Ο 43χρονος καθηγητής προειδοποιεί «να μην κηρυχθεί η κρίση του κορωνοϊού λήξασα. Θα μπορούσαμε να βιώσουμε τέταρτο κύμα του κορωνοϊού το φθινόπωρο».

Ο καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου της Βόννης Χέντρικ Στρέεκ προειδοποιεί «να μην κηρυχθεί η κρίση του κορωνοϊού λήξασα. Θα μπορούσαμε να βιώσουμε ένα τέταρτο κύμα του κορωνοϊού το φθινόπωρο. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το χρόνο μέχρι τότε για να βελτιστοποιήσουμε τις δομές και τις διαδικασίες για την αντιμετώπισή του», δήλωσε στο περιοδικό Fοcus.

Ο 43χρονος καθηγητής θεωρεί ότι «θα ήταν πολύ χρήσιμο να δημιουργηθεί ένα είδος “πανδημικού συμβουλίου” σε ομοσπονδιακό επίπεδο για την αντιμετώπιση της επόμενης πανδημίας. Σε μια τέτοια διεπιστημονική επιτροπή θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο εκτός από τους γιατρούς, τους οικονομολόγους, τους κοινωνιολόγους και άλλοι ειδήμονες. Αντ 'αυτών, σήμερα η κοινή γνώμη αντλεί πληροφορίες από κακόφωνες πηγές»....

Εμπρακτη στήριξη των επαγγελμάτων υγείας

Ο Στρέεκ ζήτησε επίσης «να ληφθεί επιτέλους στα σοβαρά η ψηφιοποίηση των υγειονομικών αρχών, αλλά και η επέκταση των υποδομών της περίθαλψης: Πρέπει να κάνουμε τα επαγγέλματα αυτά πιο ελκυστικά, να βελτιώσουμε τους μισθούς τους και να βελτιστοποιήσουμε την εκπαίδευση. Στους τομείς αυτούς θα επενδύονταν με τον καλύτερο τρόπο τα όποια δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, για μελλοντικές πανδημίες, θα πρέπει να βρεθεί μια άλλη μέτρηση, δηλαδή δείκτες με τους οποίους να μετράμε τη συχνότητα των κρουσμάτων. Οι αριθμοί κρουσμάτων που ανακοινώνονται και ο δείκτης θετικότητας των επτά ημερών δεν αρκούν», τόνισε.

Επάρκεια εμβολίων – Δυσπιστία για την ανοσία της αγέλης  

Ο λοιμωξιολόγος εξέφρασε επίσης τη δυσπιστία του για την άποψη ότι σύντομα θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης. «Είχαμε μόλις την περίπτωση ενός εμβολιασμένου γιατρού που εμφάνισε υψηλό ιικό φορτίο στο λαιμό και μόλυνε την οικογένειά του. Ίσως αυτές οι περιπτώσεις να είναι μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις. Αλλά πρέπει να τις ερευνήσουμε».

Tέλος, ερωτηθείς για την επάρκεια των εμβολίων, απάντησε :«Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει πλέον έλλειψη εμβολίων. Αντιθέτως: Έχουμε τέτοιες ποσότητες εμβολίων ώστε σύντομα θα πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα εάν και πώς θα πρέπει να δωρίσουμε ή να πουλήσουμε τουλάχιστον ένα μέρος από αυτά».