Skip to main content

Γεροτζιάφας: Θα εκλεγεί ο Μακρόν, αλλά θα πρέπει να χαμηλώσει πολύ τη μύτη του

Τι αναφέρει για τις χθεσινές εκλογές στη Γαλλία ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης Γρηγόρης Γεροτζιάφας

«Πιστεύω ότι ο Μακρόν θα εκλεγεί πρόεδρος, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, αλλά δεν είναι εύκολη δουλειά. Θα χρειαστεί να “κατεβάσουν πολύ τη μύτη τους”, στο νεοφιλελεύθερο κόμμα του Μακρόν το οποίο ανήκει στο “ακραίο Κέντρο”, όπως λέμε στην Ελλάδα. Είναι πολύ υπερόπτες και πολύ δογματικοί οι νεοφιλελεύθεροι για να τροποποιήσουν το πρόγραμμά τους και θα πάμε σε περίοδο υψηλών συγκρούσεων».

Αυτό τόνισε ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Έκανε λόγο για ένα τριπολικό σύστημα στη Γαλλία. «Έχουμε το κόμμα του Μακρόν, τους νεοφιλελεύθερους, το οποίο μπαίνει σε κρίση. Έχουμε μια κοινωνία που είναι σε κρίση και η οποία θα επιταχυνθεί με την ακρίβεια. Και έχουμε και δυο νέους πόλους αντισυστημικούς. Ο ένας είναι σταθερά προσανατολισμένος στην εργατική τάξη και στη νεολαία που είναι η Λαϊκή Συμμαχία του Μελανσόν και ο άλλος είναι η άκρα δεξιά της Λε Πεν που αρχίζει να έχει χαρακτηριστικά φασισμού», επισήμανε.

Υπενθύμισε ότι στη Γαλλία έχει διαμορφωθεί από το 2002 ο όρος «δημοκρατικό μέτωπο» όταν το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου – από την άκρα Αριστερά μέχρι και τη Δεξιά», στοιχήθηκε πίσω από τον Σιράκ ο οποίος είχε εκλεγεί τότε στο δεύτερο γύρο με ποσοστό 81% έναντι 19% του πατέρα της Λε Πεν.

«Σήμερα ξεκινάμε με την άκρα Δεξιά να βρίσκεται στη Γαλλία στο 33%, μαζί με το ποσοστό του Ζεμούρ ο οποίος είναι κανονικός φασίστας, ενώ η Λε Πεν είναι ακροδεξιά με ένα φασιστικό κόμμα από πίσω. Άρα στη Γαλλία έχουμε ένα πολιτικό μόρφωμα του φασισμού γύρω στο 33%, συν κάποια μικρά ποσοστά από άλλα αντίστοιχα κόμματα. Το δημοκρατικό μέτωπο έχει καταρρεύσει στα χρόνια του Μακρόν, καθώς το 2017 ήταν σχεδόν αυτόματο ότι όλοι σχεδόν θα πήγαιναν να ψηφίσουν Μακρόν στον δεύτερο γύρο για να μη βγει η ακροδεξιά», κάτι που – όπως είπε – δεν συμβαίνει σήμερα.