Skip to main content

Για 32η χρονιά το «Παρά Θίν' Αλός» στον δήμο Καλαμαριάς - Έρχονται επτά νέες συναυλίες

Βραδιές μελωδικές, με ένταση, αλλά και με συγκίνηση έρχονται στον δήμο Καλαμαριάς για 32η χρονιά το «Παρά Θίν' Αλός» - Αναλυτικά το πρόγραμμα.

Για 32η χρονιά, δίπλα στη θάλασσα, με το μοναδικό ηλιοβασίλεμα η πλαζ Αρετσούς και το Κυβερνείο, στον δήμο Καλαμαριάς, θα γεμίσουν με ήχους, μέσα από τις εφτά συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν από τις 26 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

Bραδιές μελωδικές, με ένταση, αλλά και με συγκίνηση, αφού θα περιλαμβάνει και ένα   «Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή».

Μουσικά ταξίδια στο παρελθόν και στο παρόν, το Παρά θίν’ αλός θα βάλει για άλλη μια φορά την πολιτιστική σφραγίδα του τόπου μας στις εκδηλώσεις όλης της πόλης.

Η αυλαία του μουσικού φεστιβάλ ανοίγει την Παρασκευή 26 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στην πλαζ Αρετσούς με τη  συναυλία «Τα 10 Μπουζούκια της Δόμνας». Μια παρέα μουσικών από την Θεσσαλονίκη έρχεται να παρουσιάσει μια παράσταση - πρόγραμμα - πρόταση.  

Η ιδέα γεννήθηκε στην ιστορική ταβέρνα της Άνω Πόλης η «Δόμνα», από τον Γιάννη Καρασάββα ο οποίος ανέλαβε και την επιμέλεια του προγράμματος. Παρουσιάζει επιλογές από κλασικά ρεμπέτικα, δίνει μεγάλη έμφαση σε ορχηστρικά της δισκογραφίας, του κινηματογράφου και του θεάτρου, παίζει κλασικά λαϊκά καθώς και συνθέσεις των μεγάλων Ελλήνων δημιουργών που αγάπησαν το λαϊκό τραγούδι και το μπουζούκι ειδικότερα. Ενορχηστρωμένα για δέκα μπουζούκια και δεμένα σαν μια αγκαλιά, σαν ένα μπουκέτο του Ελληνικού πολιτισμού που ευελπιστεί να αναδείξει την αξία αυτών που δυστυχώς τείνουμε  να ξεχάσουμε.

Το σχήμα αποτελείται από τους: Μπουζούκι: Γεωργάς Κώστας, Ρουμελιώτης Γιώργος, Καντιώτης Σπύρος, Καρασάββας Γιάννης μουσική επιμέλεια, Ζαχαρίου Μανώλης, Ζαχαρής Τόλης, Κλέοντας Γιάννης, Καραβίτης Χρήστος, Καμαριώτης Μάριος, Κουτσός Χρήστος, Μπάσης Μανώλης. Κιθάρα - τραγούδι: Κωσταντίνος Κεκελέκης. Κοντραμπάσο: Γιάννης Κύρμος. Τραγούδι: Ηλιάδου Σίσσυ, Ανδρέας Καρακότας. Κείμενα – Παρουσίαση: Ρότσκος Θανάσης.

Η δεύτερη συναυλία  θα πραγματοποιηθεί  την Δευτέρα 29 Αυγούστου, 9 το βράδυ, στην πλαζ Αρετσούς, με τους Stavedo.

Οι STAVENTO γεννήθηκαν το 2004 από τον Μιχάλη Κουϊνέλη (ΜΕΘΥΣΟΣ) και τον Βαγγέλη Γεωργατζή (ΕΥΟ). Ο όρος «STAVENTO» στη γλώσσα των ναυτικών σημαίνει «καταφύγιο».
Η μουσική τους πορεία ξεκινά το 2005 και συμπληρώνει μέχρι και σήμερα, 17 χρόνια επιτυχιών και μοναδικών συνεργασιών! Μετρούν στο ενεργητικό τους hit singles, χρυσά και πλατινένια άλμπουμς και συνεργασίες με ισχυρά ονόματα της μουσικής βιομηχανίας όπως Έλενα Παπαρίζου, Λάκης Παπαδόπουλος, Ελένη Βιτάλη, Γιάννης Πάριος, Κώστα Τουρνά, Νατάσα Θεοδωρίδου, Τάμτα, Γιώργος Σαμπάνης, C:REAL, Γιάννης Γιοκαρίνης, Onirama, FOUX ORKESTAR, Ραλία Χρηστίδου, Δήμος Αναστασιάδης, PRO SINNERZ, Ρόδες, Αλέξανδρος Χατζής, Θέμης Αδαμαντίδης, Γιώργος Μαζωνάκης, κ.ά..
Οι Stavento σκοπεύουν να μας ξεσηκώσουν με νέες και παλιές επιτυχίες τους σε μια συναυλία που θα ανεβάσει την αδρεναλίνη μας!

Η τρίτη μουσική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στην πλαζ Αρετσούς, από τους Skelters και τίτλο “Όταν ο ELVIS συνάντησε τους BEATLES”.

2,5 ώρες με τραγούδια του Βασιλιά αλλά και του κορυφαίου συγκροτήματος όλων των εποχών που θα μας φέρουν αναμνήσεις και θα μας κάνουν να χορέψουμε! Σκεφτήκαμε πως θα ήταν αν παντρεύαμε τις επιτυχίες του με αυτές των Beatles! Του πιο επιδραστικού συγκροτήματος στην ιστορία της μουσικής το οποίο με τη σειρά του επηρεάστηκε έντονα από τον βασιλιά! Παρά το γεγονός ότι ακόμα υπάρχει ένας μύθος γύρω από την γνωριμία τους, η συνάντηση όντως πραγματοποιήθηκε στις 27 Αυγούστου του 1965 στο σπίτι του Elvis στο Μπέβερλυ Χιλς. Μπορεί με τα λόγια να μην κατάφεραν να σπάσουν τον πάγο μεταξύ τους, όμως όταν ο Elvis έφερε μερικά μουσικά όργανα η συνύπαρξη ήταν εκρηκτική!
Αυτή τη χημεία θα μεταφέρουμε στη σκηνή του Παρά θίν’ αλός δίνοντας τη δυνατότητα να ακουστούν όλες οι μεγάλες τους επιτυχίες!

Οι Skelters είναι μια σύγχρονη Rock μουσική μπάντα με αγγλόφωνο στίχο. Επέλεξαν το όνομα τους επηρεαζόμενοι από το τραγούδι των Beatles "Helter Skelter". Έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 3000 εμφανίσεις σε όλα τα live
stages της Θεσ/νίκης, της Αθήνας αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, σε festivals, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές κ.ά. Επίσης έχουν συνεργαστεί σε live εμφανίσεις τους με καλλιτέχνες και
συγκροτήματα όπως ZZ Top, Pavlov’s Dog, Nazareth, Iron Butterfly, Steve Harley & Cockney Rebel, Louisiana Red, Paul Di Anno(Iron Maiden), Don
Dokken, Puressence κ.ά. Τον Ιούνιο του 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ με τίτλο “Explain To Me” από την Lyra/Pan-Vox και στις 31 Οκτωβρίου 2016 κυκλοφόρησε το δεύτερο album με τίτλο "Revive" από την New Dream Records

Στην παρούσα τους μορφή αποτελούνται από τους: Άγγελο Χαραβιτσίδη (Κιθάρα, Φωνητικά, Πιάνο), Δανιήλ Χαραβιτσίδη (Ντραμς, Κρουστά, Φωνητικά, Πιάνο), Κωστή Βογιατζόγλου (Κιθάρα, Φωνητικά) και Θοδωρή Νικολάου (Μπάσο)

Επόμενη εκδήλωση θα είναι η συναυλία της  Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Καλαμαριάς την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στον χώρο του Κυβερνείου (παλατάκι), με τίτλο “Υπό το Σεληνόφως”.

Στη φεγγαρόλουστη, μαγική ατμόσφαιρα του Κυβερνείου, οι πενήντα πέντε και πλέον πνευστοί και κρουστοί μουσικοί της Φιλαρμονικής μας Ορχήστρας, θα δώσουν πνοή σε μελωδίες και ρυθμούς που γεννήθηκαν από τη διάδραση των μουσικών παραδόσεων της Ευρώπης και της Αμερικής.

Στις συνθέσεις που θ’ ακουστούν, η ευρωπαϊκή κλασική παράδοση, γονιμοποιείται και μεταμορφώνεται από την τζαζ, ροκ και λάτιν μουσική που άνθισαν στην αμερικανική ήπειρο, δημιουργώντας ένα νέο, υβριδικό είδος, στο οποίο τα παραπάνω στοιχεία βρίσκονται αξεχώριστα.

Τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς η οποία συμπληρώνει σαράντα χρόνια έντονης και δημιουργικής πορείας, διευθύνει ο Γιάννης Κούκας.

ο Αλέξανδρος Τζοβάνι, ένας από τους πιο ταλαντούχους ανερχόµενους ερµηνευτές της ελληνικής µουσικής σκηνής, το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στον χώρο του Κυβερνείου (παλατάκι), παρουσιάζει στην φετινή καλοκαιρινή του περιοδεία, µε αφορµή την πρώτη του δισκογραφική δουλειά, ένα µουσικό πρόγραµµα που ενώνει µερικές από τις µεγαλύτερες επιτυχίες του έντεχνου ελληνικού αλλά και του ευρωπαϊκού ρεπερτορίου.

Ο Αλέξανδρος µε τη µοναδική του ερµηνευτική ικανότητα και τη γεµάτη συναίσθηµα φωνή του, παντρεύει φρέσκιες µουσικές της σύγχρονης ελληνικής µουσικής δισκογραφίας µε τραγούδια σταθµούς στην ιστορία του έντεχνου ρεπερτορίου.

Μαζί του οι μουσικοί:

Πιάνο: Αστέρης Τσαλίκης

Πνευστά: Μιχάλης Πιπέρκος

Βιολί: Δέσποινα Σκέντου

Μπάσο: Αγαμέμνων Μάρδας

Kρουστά: Μπάμπης Πετσίνης

Φωνητικά: Άννα Γρηγοροπούλου

Συνεχίζουμε με ένα διήμερο «Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή». Ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμαριάς «Οι Μίθριοι» σε συνεργασία με το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας  Κληρονομιάς  «Οι Μωμόγεροι», παρουσιάζουν την μουσικοχορευτική παράσταση «ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ...η κραυγή των προσφύγων», τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, στις  9 το βράδυ, στον χώρο του Κυβερνείου (παλατάκι).

H παράσταση θα μας μεταφέρει στα τέλη του 19ου αιώνα, στα «Καφέ Αμάν» της Πόλης και της Σμύρνης και στο ρεμπέτικο όπως καθιερώθηκε αργότερα στον Πειραιά, βρήκε «πρόσφορο έδαφος» στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη μακρινή Νέα Υόρκη όπου και μεγαλούργησε.

Την παράσταση πλαισιώνει πολυμελές συγκρότημα (με τζουρά, μπαγλαμά, ούτι, βιολί, σαντούρι, ντέφι, μπουζούκι, κιθάρα, ακορντεόν, κλαρίνο, κρουστά), σε κείμενα και παρουσίαση της δρ Λαογραφίας Μυροφόρας Ευσταθιάδου. Η έρευνα-επιμέλεια χορών και σκηνοθεσία είναι του Κώστα Αλεξανδρίδη.

Το Μουσείο Καλεμκερή Δήμου Καλαμαριάς παρουσιάζει «Το Δάσος των Όρκων», του βραβευμένου συνθέτη Γιάννου Αιόλου, την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στον χώρο του Κυβερνείου (παλατάκι).

«Το Δάσος των Όρκων» είναι μια Ωδή στο Νέο Ξεκίνημα. Ο Γιάννος Αιόλου δεν επιθυμεί να μιλήσει για 100 χρόνια από μια καταστροφή, αλλά για την ανάγκη του ανθρώπου να εκκινεί διαρκώς, να κινητοποιεί μέσα του Ευχές και Όρκους για ένα καλύτερο αύριο. Οι φωτογραφίες του Αρχείου Καλεμκερή είναι από την Συλλογή φωτογραφιών από στιγμές Απελευθέρωσης. Δεν είναι φωτογραφίες θριάμβου. Είναι φωτογραφίες ανθρώπων στο μεταίχμιο, ανθρώπων μετά από χρόνια καταστροφών που ελπίζει και εύχεται να αλλάξει η ζωή του, να γίνει το αύριο καλύτερο από το χθες του.  

Με το αναγνωρίσιμο κινηματογραφικό του ύφος, ο συνθέτης του  «Το Τανγκό των Χριστουγέννων» (Βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Μουσικής από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, 2012), «Ένας Ήρωας στη Ρώμη», «Solino», «Χειμωνιάτικη Νοσταλγία», κ.ά., δημιουργεί ένα έργο για τον εσωτερικό μας κόσμο, για το Δάσος της Ψυχής μας, «το Δάσος των Όρκων», εκεί που κρύβονται οι πιο μύχιες σκέψεις μας, οι πιο ασυνείδητοι φόβοι αλλά και όλες οι επιθυμίες, τα όνειρα, οι υποσχέσεις που δίνουμε πρωτίστως στον εαυτό μας αλλά και στους άλλους. Ο Γιάννος Αιόλου χρησιμοποιεί την ευθραυστότητα αλλά και την ένταση των εγχόρδων για να μας ταξιδέψει στον κόσμο των πιο εσωτερικών μας συναισθημάτων, σε μια μουσική αφήγηση όπου οι ήχοι γίνονται σκέψεις, ιδέες, μορφές, μνήμες και όνειρα κι η απελευθέρωσή  μπορεί να έχει διαφορετικό περιεχόμενο για τον καθένα αλλά να είναι το ίδιο λυτρωτική καθώς γίνεται ατομική αλλά και συλλογική υπόθεση ιδιαίτερα σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους.  

Είναι ένα δάσος γεμάτο συναισθήματα αλλά και ευχές, προσμονή και ελπίδες για κάτι καλύτερο. «Το Δάσος των Όρκων» είναι το δάσος που έχει ο καθένας μέσα μας.  Στα Γαλλικά η λέξη Vœux σημαίνει Όρκος αλλά και Ευχή.

Συμμετέχει το Quarto Quarter: Ivan Penchev – 1ο Βιολί,  Svetlana Stancheva – 2ο Βιολί, Tatiana Todorova – Βιόλα, Dimitar Tenchev – Βιολοντσέλο,
Nadejda Tzanova – Πιάνο, Δημήτρης Αραμπατζής – Ακορντεόν, Σύνθεση, Ενορχήστρωση, Διεύθυνση Ορχήστρας: Γιάννος Αιόλου

Το φετινό «Παρά θίν’ αλός»  κλείνει την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ, στην πλαζ Αρετσούς, με το «Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη» από την Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς της ΚΕΔΚΑ.

Η Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς θα παρουσιάσει μια επετειακή συναυλία, αφιερωμένη στην μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη καθώς φέτος κλείνουμε έναν χρόνο περίπου απουσίας του. Πέρα από τα μεγάλα εμβληματικά έργα που μας άφησε ως παρακαταθήκη, ο Μίκης Θεοδωράκης μεγαλούργησε και στο λαϊκό ρεπερτόριο χωρίς ο ίδιος να είναι λαϊκός συνθέτης. Η μουσική του δεν είχε όρια.

Η Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής αποτελείται από παιδιά, νέους και ενήλικες που θα δώσουν το δικό τους στίγμα ερμηνεύοντας επιλεγμένα τραγούδια και μουσικές του. Αναμφίβολα η βραδιά θα γεμίσει μελωδίες από τις ωραιότερες συνθέσεις ενός από τους μεγαλύτερους μουσουργούς της χώρας μας, και έτσι θα κλείσει το πρόγραμμά του το φεστιβάλ Παρά θίν’ αλός του Δήμου Καλαμαριάς, ένας εδραιωμένος πολιτιστικός  θεσμός με όλα εκείνα τα στοιχεία που τον  κάνουν να ξεχωρίζει για την ποιότητα και τον πλουραλισμό του.

Διευθύνει η Λίνα Μπακατσή.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη

Πληροφορίες: Τμήμα Πολιτισμού, Κομνηνών 60 - πεζόδρομος Καλαμαριάς, ώρες 9.00-15:30, τηλ. 2313314 570, 577.

Κατά τη διεξαγωγή όλων των συναυλιών θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, σύμφωνα με τις  ισχύουσες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και με τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.