Skip to main content

Νέο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ορίζει η κυβέρνηση

Την επιλογή εισαγγελέα και όχι δικαστή για την κορυφαία θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εισηγείται η Ολομέλεια των εισαγγελέων - Η διαδικασία

Να είναι εισαγγελέας και όχι δικαστής, αποφάσισε ομόφωνα η Ολομέλεια της Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Την επιλογή εισαγγελέα και όχι δικαστή για την κορυφαία θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εισηγείται στην κυβέρνηση, με ομόφωνη απόφαση της η Ολομέλεια των εισαγγελέων του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η κυβέρνηση, αναμένεται να προχωρήσει στην επιλογή νέου εισαγγελέα για τον Άρειο Πάγο, στο τέλος Ιουνίου, μετά την αποχώρηση, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, του σημερινού Εισαγγελέα κ. Βασίλειου Πλιώτα. Ο κ. Πλιώτας αποχωρεί μετά από τρία χρόνια στο τιμόνι της Εισαγγελίας αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη με το έργο του, που διακρίθηκε από νηφαλιότητα, αυστηρή τήρηση της νομιμότητας, που είχε ως αποτέλεσμα η Εισαγγελία να σηματοδοτήσει μια μακρά περίοδο ηρεμίας και ουσιαστικής εργασίας.

Ενόψει της επικείμενης κυβερνητικής επιλογής, για την οποία οι διεργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη, η Ολομέλεια των μελών της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, συνεδρίασε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας και τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της θέσης, η κυβέρνηση να επιλέξει εισαγγελέα και όχι δικαστή για την πιο νευραλγική θέση της δικαστικής ιεαραρχίας.

Το σκεπτικό της το εξής. «Οι υπηρετούντες Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου ανέρχονται σε ικανό αριθμό, διαθέτουν υψηλό κύρος, στέρεο νομικό υπόβαθρο γνώσεων, μακρά εμπειρία στην άσκηση των ειδικών καθηκόντων αρμοδιότητας εισαγγελικού λειτουργού, αφού έχουν υπηρετήσει στο ευαίσθητο και σύνθετο πλαίσιο δράσης του Εισαγγελέα για σαράντα περίπου έτη.» Και ως εκ τούτου, καταλήγει η Ολομέλεια, «Η Πολιτεία δεν πρέπει να παραγνωρίσει το μέγεθος της προσφοράς των εισαγγελικών λειτουργών».