Skip to main content

Ιωάννινα: Ξεκίνησε η Σύνοδος των Πρυτάνεων - Την Πέμπτη θα παραστεί η υπουργός Παιδείας

Τα θέματα που απασχολούν τους Πρυτάνεις της χώρας σχετίζονται με την υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, αλλά και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Ξεκίνησαν οι εργασίες της Συνόδου Πρυτάνεων που φιλοξενείται στα Ιωάννινα. Η Σύνοδος διεξάγεται με υβριδικό τρόπο, δηλαδή δια ζώσης και ηλεκτρονικά ενώ την Πέμπτη, τελευταία ημέρα των εργασιών, θα παραβρεθεί η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Τα θέματα που απασχολούν τους Πρυτάνεις της χώρας σχετίζονται με την υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, ενώ αναμένεται να κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση για την ενίσχυση των υποδομών με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μείζον ζήτημα είναι η υποστελέχωση καθώς μέλη ΔΕΠ που συνταξιοδοτούνται δεν αναπληρώνονται άμεσα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά.

Πέρα από αυτά, επί τάπητος βρίσκεται ο αριθμός εισαγωγής φοιτητών για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά καθώς αναζητείται τρόπος για την ενίσχυση των περιφερειακών πανεπιστημίων ενώ συζήτηση θα γίνει και για την ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Οι Πρυτάνεις αναμένουν από την Υπουργό την παρουσία της πρότασης για την διοίκηση των Πανεπιστημίων που έχει κατατεθεί από τον Φεβρουάριο στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

Όπως προκύπτει η επανασύσταση των Συμβουλίων Διοίκησης συναντά αντιδράσεις εντός του χώρου της Νέας Δημοκρατίας με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να μην έχει βρεθεί λύση και ως εκ τούτου να αποφεύγονται οι ανακοινώσεις.

Παράλληλα φαίνεται ότι έχει παγώσει από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων για συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις τμημάτων ανά την χώρα καθώς πλέον υπολογίζεται και το πολιτικό κόστος.

Αυτά είναι από τα πλέον σοβαρά θέματα για τα οποία αναμένεται τοποθέτηση της Υπουργού στη Σύνοδο των Ιωαννίνων.

Πηγή: epiruspost