Skip to main content

«Το Χαμόγελο του Παιδιού δεν παίρνει ούτε ευρώ από το κράτος»

Μιλάει από καρδιάς στη Voria.gr ο Κώστας Γιαννόπουλος ακριβώς 24 χρόνια από την ημέρα που γεννήθηκε η ιδέα για το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Σήμερα είναι τα γενέθλια μιας σπουδαίας ιδέας. Στις 9 Νοεμβρίου 1995 ο 10χρονος τότε Ανδρέας Γιαννόπουλος έγραψε μια επιστολή με την οποία ζητούσε να γίνει ότι είναι δυνατόν, ώστε τα ταλαιπωρημένα παιδιά να χαμογελάσουν. Λίγο μετά ο μικρός Ανδρέας άφησε την τελευταία του πνοή και ο πατέρας του αποφάσισε να αφοσιωθεί στην πραγματοποίηση της ευχής του γιού του. Σήμερα ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος είναι περήφανος που επί 23 χρόνια το «Χαμόγελο του Παιδιού» έχει προσφέρει σε περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο παιδιά. Την επόμενη εβδομάδα θα τιμήσει τους υποστηρικτές του «Χαμόγελου» στη Β. Ελλάδα με επετειακή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.    

Κύριε Γιαννόπουλε, η 9η Νοεμβρίου είναι μια ξεχωριστή ημερομηνία για «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Γιατί;

Στις 9 Νοεμβρίου, πριν από 24 χρόνια, ο γιος μου Ανδρέας έγραψε το κείμενο που οδήγησε τελικά στο να δημιουργηθεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Ήταν ιδέα του Ανδρέα, ο οποίος όταν έγραψε το κείμενο δεν ήθελε βοήθεια από κανέναν. Ούτε από τη μητέρα του. Νοιαζόταν για τα παιδάκια που έχουν προβλήματα. Ο ίδιος ήταν άρρωστος και μετά από λίγο έφυγε για πάντα. Είναι κάτι που με πονάει, αλλά προσπαθώ να αξιοποιήσω δημιουργικά αυτόν τον πόνο. Το «Χαμόγελο» ήταν η παρακαταθήκη του κι εγώ έκανα σκοπό τη ζωής μου να την υλοποιήσω με τη βοήθεια όσων θέλησαν κι εξακολουθούν να μας στηρίζουν.

Φέτος την επετειακή σας εκδήλωση την κάνετε στις 14 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος;

Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Με την εκδήλωση της 14ης Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θέλουμε να τιμήσουμε όπως αρμόζει όλους όσοι μας βοηθούν στην περιφέρεια της χώρας και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα. Είναι μια περιοχή στην οποία έχουμε υποστηρίξει μέχρι σήμερα 120.000 παιδιά. Είμαι ενθουσιασμένος από τους ανθρώπους στη Θεσσαλονίκη. Του εθελοντές, τους γιατρούς, τους εργαζομένους, τους υποστηρικτές, τους χορηγούς. Στο πρώτο εξάμηνο του 2019 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στη Β. Ελλάδα υποστήριξε με διάφορους τρόπους 12.830 παιδιά!

Από που προέρχονται οι πόροι του «Χαμόγελου»;



«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δεν είχε ποτέ οικονομική ή άλλη υποστήριξη από την Πολιτεία. Δεν είμαστε επιχορηγούμενη οργάνωση. Παρά το ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα δικαστήρια και οι εισαγγελείς μας επιβάλλουν να παρέμβουμε και να φιλοξενήσουμε ή να βοηθήσουμε παιδιά. Ίσως και να πληρώνουμε το τίμημα ότι δεν υπήρξαμε σε καμία φάση των 24 χρόνων κομματικά εξαρτώμενοι. Παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις ακόμη πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια που μας δώρισαν και φιλοξενούμε παιδιά, αλλά και τέλη κυκλοφορίας για τα 120 οχήματά μας, όπως και διόδια. Αν είχαμε απαλλαγή από αυτά θα ήταν μεγάλη ανάσα, αφού όλα αυτά ξεπερνούν κατά πολύ τις 100.000 ευρώ το χρόνο. Μας στηρίζει, ευτυχώς, ο κόσμος. Το βέβαιον είναι ότι μας κυνηγά η… κατάρα, του «κάνετε πολλά, άρα είστε πλούσιοι».

Υπήρξε κάποια στιγμή θέμα επιβίωσης του «Χαμόγελου»;

Το θέμα δεν είναι να επιβιώσει το «Χαμόγελο», αλλά αυτοί τους οποίους στηρίζει το «Χαμόγελο». Αυτή είναι η αγωνία μας. Φυσικά κι έχουμε βρεθεί σε δύσκολη οικονομικά θέση. Θυμάμαι πολύ έντονα το 2011. Τότε το ερώτημα που θέσαμε ήταν «Τι να κόψουμε; Τα σπίτια; Τα ασθενοφόρα; Τις γραμμές; Τι;». Ευτυχώς υπήρξε άμεση ανταπόκριση και όχι μόνο δεν κόψαμε κάτι, αλλά κάναμε ακόμη περισσότερα. Τότε στηρίζαμε 23.000 παιδιά. Σήμερα έχουμε φτάσει τις 95.000, ενώ δεχόμαστε 300.000 κλήσεις το χρόνο.  Καθημερινά, βέβαια, είμαστε από το «Δόξα τω Θεώ» στο «Βόηθα Παναγιά».

Ποια είναι τα οικονομικά σας δεδομένα;

Ο προϋπολογισμός μας είναι 15 εκατ. ευρώ, με τα οποία αμείβονται οι 520 επαγγελματίες, το προσωπικό μας. Τα διοικητικά έξοδα είναι λίγο πάνω από 150.000 ευρώ. Ευτυχώς όλα τα υπόλοιπα τα καλύπτουμε από συνεισφορές σε είδος. Τρόφιμα, σπίτια, υπηρεσίες, διάφορα είδη που χρειαζόμαστε. Το μεγάλο μας άγχος είναι να λειτουργούμε 24 ώρες το 24ώρο και να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες της εισαγγελίας και της αστυνομίας.      

Στα χρόνια της κρίσης οι ανάγκες μεγάλωσαν;

Στα χρόνια της κρίσης οι ανάγκες των παιδιών που υποστηρίζουμε είναι πολύ μεγαλύτερες. Διότι δεν υπάρχει μόνο φτώχεια, αλλά και κρίση βίας και εκμετάλλευσης.

Υπάρχει αναγνώριση του έργου, της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας σας από την ελληνική Πολιτεία;

Μέχρι το 2019 καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει ποτέ τη γνώμη μας. Σε αντίθεση με ξένες κυβερνήσεις και οργανισμούς, που εκτιμούν τη δράση μας και μας συμβουλεύονται. Τους τελευταίους μήνες, μετά την κυβερνητική αλλαγή, η αντιμετώπιση για πρώτη φορά είναι διαφορετική. Μας δέχθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και δεσμεύθηκε να μας στηρίξει. Επίσης, μας συμβουλεύτηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και προσωπικά ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης για το θέμα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Κάτι αλλάζει, αλλά περιμένουμε να δούμε πράξεις.

Ποιες από τις διεθνείς επαφές του «Χαμόγελου» ξεχωρίζετε;

Από το 2016 είμαστε ανάμεσα στους «έμπιστους συνεργάτες» της facebook στον κόσμο. Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή 24 ώρες το 24ωρο και τους ζητάμε να παρέμβουν όταν υπάρχει καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών. Για να κατεβάσουν ένα βίντεο ή μια ανάρτηση που παραπέμπει –για παράδειγμα- σε αυτοκτονικές τάσεις ή cyber bulling, μέχρι να επέμβει η υπηρεσία ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. Στις  περιπτώσεις εξαφάνισης ανεβάζουν αμέσως στις περιοχές που θα τους πούμε το Amber Alert Hellas. Η συνεργασία αυτή έχει αποδώσει σε δεκάδες περιπτώσεις τα τρία αυτά χρόνια. Επίσης, μας καλούν στην Αμερική και μας συμβουλεύονται για τις πρωτοβουλίες τους που αφορούν στα παιδιά και τα δικαιώματά τους. Όπως, επίσης, στα θέματα της εξαφάνισης συνεργαζόμαστε και με την Google.