Skip to main content

Ερώτηση Γιαννούλη στην Περιφέρεια για το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς

Η παράταξη ζητά να πληροφορηθεί εάν έγιναν δεκτοί οι όροι που έθεσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ερώτηση προς τη διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας κατέθεσε σήμερα η παράταξη του Χρήστου Γιαννούλη «Κοιτάμε Μπροστά» σχετικά με την έναρξη διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού για την παραχώρηση της Μαρίνας Καλαμαριάς από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η παράταξη ζητά να πληροφορηθεί εάν έγιναν δεκτοί οι όροι που έθεσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και εάν θα προστατευθούν η παραλιακή ζώνη, τα φυσικά οικολογικά χαρακτηριστικά, οι ανοικτοί και πράσινοι χώροι, η ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό, σε περίπτωση που αυτά απειληθούν από τους όρους που θα επιτρέψει το ΤΑΙΠΕΔ στον ιδιώτη επενδυτή.

Επίσης, ρωτά εάν προχωρά η ανακήρυξη τμήματος της παραλίας της Καλαμαριάς ως «Τόπου Ιστορικής Μνήμης», με την ανέγερση ενός μνημείου μέσα σε αυτόν, στη μνήμη των 355.000 προσφύγων, που από το 1916-1924 «φιλοξενήθηκαν» εκεί στα «Απολυμαντήρια», με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 22.000 άτομα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ:

Περιφερειάρχη, κ. Τζιτζικώστα

Αντιπεριφερειάρχη ΜΕΘ, κ. Πατουλίδου

Ερώτηση, με αίτημα για γραπτή απάντηση

Θέμα: Πρόσκληση για παραχώρηση της Μαρίνας Καλαμαριάς.  

Στις 28 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε η έναρξη διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού για την παραχώρηση της Μαρίνας Καλαμαριάς από το ΤΑΙΠΕΔ.

https://www.hradf.com/storage/files/uploads/e-narkshdiagwnismoy-280121.pdf

Η προκήρυξη γίνεται χωρίς να έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την Μαρίνα. Επίσης, δεν είναι γνωστό ποιες από τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν στη φάση της διαβούλευσης της ΜΠΕ, έχουν γίνει δεκτές. Τέλος, η προκήρυξη αναφέρει ότι η παραχώρηση θα αφορά διάστημα μεγαλύτερο των 35 χρόνων.

Υπενθυμίζουμε ότι η Μητροπολιτική Επιτροπή της ΠΚΜ γνωμοδότησε θετικά για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Μαρίνας τον περασμένο Ιούνιο, προτείνοντας ειδικούς περιορισμούς. Ωστόσο, η παράταξή μας είχε διαχωρίσει σαφώς τη θέση της και είχε καταψηφίσει.

ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

1) Γνωρίζετε αν έχει γίνει δεκτός ο όρος που αποφασίστηκε από την Μητροπολιτική Επιτροπή στις 24 Ιουνίου 2020 να μην περιλαμβάνονται ξενοδοχεία, ξενώνες και κατοικίες προς μίσθωση στις προτεινόμενες χρήσεις γης της χερσαίας ζώνης της Μαρίνας;

2) Γνωρίζετε αν έχει γίνει δεκτή η πρόταση του Δήμου Καλαμαριάς για μείωση του συντελεστή δόμησης και κάλυψης σε 0,1;

3) Γνωρίζετε αν θα προστατευτούν τα οικολογικά χαρακτηριστικά της αμμώδους ακτής Αρετσούς, ο δασικός χαρακτήρας των βραχωδών πρανών, ιστορικά κτήρια όπως το Remezzo;

4) Είστε διατεθειμένος να προστατέψετε την παραλιακή ζώνη, τα φυσικά οικολογικά χαρακτηριστικά, τους ανοικτούς και πράσινους χώρους, την ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό, σε περίπτωση που αυτά απειληθούν από τους όρους που θα επιτρέψει το ΤΑΙΠΕΔ στον ιδιώτη επενδυτή;

5) Τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την υλοποίηση της εξαγγελίας των δύο τελευταίων κυβερνήσεων για ανακήρυξη τμήματος της παραλίας της Καλαμαριάς ως «Τόπου Ιστορικής Μνήμης», με την ανέγερση ενός μνημείου μέσα σε αυτόν, στη μνήμη των 355.000 προσφύγων, που από το 1916-1924 «φιλοξενήθηκαν» εκεί στα «Απολυμαντήρια», με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 22.000 άτομα;