Skip to main content

Γιαννούλης: Τι θα γίνει με τα αδέσποτα σκυλιά στο Σέιχ Σου;

Κατατέθηκαν σχετικά ερωτήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην αντιπεριφέρεια της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας και ασφάλειας χαρακτηρίζει ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Κοιτάμε Μπροστά» και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης το πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά στο Σέιχ Σου.

Για το λόγο αυτό από την εν λόγω παράταξη κατατέθηκαν σχετικά ερωτήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην αντιπεριφέρεια της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης μετά τα περιστατικά επιθέσεων αδέσποτων σκύλων σε ανθρώπους που καταγράφηκαν.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννούλη, από δημοσιεύματα και καταγγελίες φιλοζωικών σωματείων, είχε διαφανεί η δυσκολία συνεννόησης μεταξύ των δήμων και ότι η λύση θα μπορούσε να δοθεί από την Περιφέρεια.

Επίσης, είχε διαπιστωθεί ότι η χρηματοδότηση από το (παλιό) πρόγραμμα Φιλόδημος (νυν Αντώνης Τρίτσης) για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων σκύλων στη Θεσσαλονίκη δεν μπόρεσε εγκαίρως να αξιοποιηθεί.

«Στην ερώτησή μας εάν θα μπορούσε η Περιφέρεια να αναλάβει πρωτοβουλία αντιμετώπισης του προβλήματος των αδέσποτων σκύλων του Σέιχ Σου, η απάντηση ήταν μάλλον αρνητική, καθώς η αρμοδιότητα ανήκει στους Δήμους.
Στην ερώτηση εάν θα μπορούσε να αναλάβει την κατάρτιση πρότασης χρηματοδότησης για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων σκύλων στη Θεσσαλονίκη, η απάντηση ήταν ότι θα μπορούσε να εξετάσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης σε περίπτωση που ο Δήμος Θεσσαλονίκης καταθέσει σχετική πρόταση.
Τέλος, στην ερώτηση για το ποια η γνώμη για τις προθέσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης να αναβιώσει τον Ζωολογικό Κήπο στον Άγιο Παύλο και αν θα μπορούσε, αντίθετα, ο χώρος να μετατραπεί σε καταφύγιο αδέσποτων ζώων και κέντρο περίθαλψης τραυματισμένων ειδών της άγριας πανίδας, η απάντηση ήταν ότι η μετατροπή του Ζωολογικού Κήπου σε καταφύγιο αδέσποτων ζώων δεν ενδείκνυται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννούλης.

Αναλυτικότερα, οι διευκρινήσεις που δόθηκαν στην παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά» ήταν οι εξής:

1. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τόσο η αρμοδιότητα της ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όσο και η αρμοδιότητα της περισυλλογής και διαχείρισής τους, ανήκει αποκλειστικά στους οικείους Δήμους και τα τυχόν συνεργαζόμενα φιλοζωικά σωματεία και δεν προβλέπεται η άσκησή της από τις οικείες Περιφέρειες.

2. Τα καταφύγια αδέσποτων προορίζονται για την περίθαλψη και ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ παραμονή αδέσποτων και ανεπιθύμητων ζώων συντροφιάς. Εκεί υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση. Στη συνέχεια επαναφέρονται στο φυσικό τους περιβάλλον, εφόσον δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή επιθετικής συμπεριφοράς.

3. Για τα αδέσποτα του Σέιχ Σου, η ίδρυση καταφυγίου αδέσποτων ζώων δεν αποτελεί από μόνη της λύση. Μέτρα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των αδέσποτων είναι η εντατικοποίηση των προγραμμάτων περισυλλογής, σήμανσης και στείρωσης, η ενημέρωση των πολιτών για τις υποχρεώσεις τους σχετικά με τα ζώα συντροφιάς και για τη δυνατότητα υιοθεσίας αδέσποτων.

4. Η χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ζωολογικών κήπων αποτελεί αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης. Η λειτουργία Κέντρων Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας αποτελεί επίσης αρμοδιότητα των Δασικών Υπηρεσιών.

5. Ο έλεγχος και η χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίου αδέσποτων ζώων αποτελεί αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Μ.Ε. Θεσσαλονίκης. Προκειμένου να χορηγηθεί τέτοια άδεια σε εγκατάσταση, αυτή θα πρέπει να βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως και σε απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων από την πλησιέστερη κατοικία, από παιδικούς σταθμούς, χώρους κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, κλπ.

6. Η μετατροπή του χώρου του Ζωολογικού Κήπου σε καταφύγιο αδέσποτων ζώων δεν ενδείκνυται, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στον αστικό ιστό, σε μικρή απόσταση υπάρχει το Θέατρο Δάσους, ενώ η γύρω περιοχή χρησιμοποιείται από πολίτες ως χώρος άθλησης και αναψυχής.

7. Σε περίπτωση που ο Δήμος Θεσσαλονίκης καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων σκύλων, η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης θα εξετάσει τη δυνατότητα χρηματοδότησής του.