Skip to main content

Γιατί επιστρέφει η αισιοδοξία στη βιομηχανία της Βορείου Ελλάδος

Τονωτικές ειδήσεις, για νέες συνεργασίες και νέες δουλειές, θα υπάρξουν εντός Ιουνίου για τις βιομηχανίες της Βορείου Ελλάδος.

Με το δίμηνο lockdown να χαλαρώνει σταδιακά τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρώπη και την Αμερική, οι παράγοντες της ελληνικής μεταποίησης επανέρχονται από το σοκ και σε αρκετές περιπτώσεις αναθεωρούν τις απόψεις τους. Σε αυτό το πλαίσιο έτοιμες να ανάψουν και πάλι τις μηχανές των εργοστασίων τους μέσα στο επόμενο δεκαήμερο εμφανίζονται εγχώριες βιομηχανίες που το προηγούμενο διάστημα περιόρισαν –ή και μηδένισαν- την παραγωγή τους. Οι διοικήσεις προβληματίζονται ιδιαίτερα για το πόσο γρήγορα θα αρχίσει να επανέρχεται η ζήτηση στα προ της πανδημίας επίπεδα. Το βασικό σενάριο, πάντως, επιμένει ότι η επάνοδος θα έχει μέτρια δυναμική και θα απαιτήσει πολλούς μήνες.

Οι ελληνικές βιομηχανίες, ανάμεσά τους και πολλές που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία και ευρύτερα τη Βόρεια Ελλάδα, είναι σήμερα κάπως πιο αισιόδοξες σε σχέση με την κατάσταση που βρίσκονταν στις αρχές Μαρτίου. Μάλιστα, όπως πληροφορείται η Voria.gr, θα υπάρξουν εντός του Ιουνίου και κάποιες τονωτικές ειδήσεις, για νέες συνεργασίες και νέες δουλειές: Για την ώρα οι παροικούντες στη Σίνδο, στο Καλοχώρι, στο Ωραιόκαστρο, το Λάκκωμα και τις άλλες τυπικές και άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις στην Κεντρική Μακεδονία, διαπιστώνουν με σχετική ικανοποίηση ότι οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις τους δεν επιβεβαιώνονται. Για τους εξής λόγους:

Πρώτον, όπως αποδείχθηκε το τελευταίο δίμηνο οι πωλήσεις μειώθηκαν δραματικά -από 50% - 70% σε ορισμένους κλάδους, όπως η κλωστοϋφαντουργία και η μεταλλουργία-, αλλά δεν μηδενίστηκαν, όπως ήταν ο αρχικός φόβος. Σε κάποιες, μάλιστα, περιπτώσεις η μείωση των πωλήσεων δεν προήλθε μόνο από ακυρώσεις παραγγελιών, αλλά και από αδυναμία ανταπόκρισης των μεταποιητών λόγω των περιοριστικών μέτρων, που είχαν τεθεί στις χώρες υποδοχής (σύνορα, μεταφορές κ.λπ.), κάτι που δημιουργεί προσδοκίες ότι η κατάσταση θα αποκατασταθεί.

Δεύτερον, μετά από το χρονικό διάστημα 30-45 ημερών που οι ελληνικές βιομηχανίες πουλούσαν -έστω και λιγότερα προϊόντα-, χωρίς να παράγουν, βλέπουν σήμερα τις αποθήκες τους να αδειάζουν σε μεγάλο βαθμό, το στοκ να έχει μειωθεί και τη ρευστότητά τους να είναι ενισχυμένη, τουλάχιστον προσωρινά. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες –συνήθως δύο ή τρεις- προκειμένου να επαναφέρουν τα αποθέματά τους σε κανονικά επίπεδα, ελπίζοντας πως σε αυτό το χρονικό διάστημα θα έχουν αρχίσει -σε κάποιο βαθμό έστω- να ξαναπαίρνουν μπροστά είτε οι οικονομίες των άλλων χωρών, είτε η εγχώρια αγορά, με δεδομένο ότι σχεδόν όλες πραγματοποιούν πωλήσεις και στο εσωτερικό της χώρας. κάδρο βρίσκονται ασφαλώς και οι ανθεκτικές παραγωγικές μονάδες, οι οποίες επηρεάζονται σε σχετικά μικρότερο βαθμό από την πανδημία. Πρόκειται για εργοστάσια που κυρίως σχετίζονται είτε άμεσα, είτε έμμεσα με δυναμικούς αυτή την περίοδο κλάδους παραγωγής όπως τα τρόφιμα, τα άλευρα και τα φάρμακα.

Σε αυτό το περιβάλλον όσες μεταποιητικές μονάδες μπορούν να προσαρμόσουν την παραγωγή τους στα νέα δεδομένα το κάνουν. Κάπως έτσι εταιρίες παραγωγής καλλυντικών και καθαριστικών διαθέτουν στην αγορά αντισηπτικά, ενώ κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις και εταιρείες ετοίμων ενδυμάτων παράγουν μάσκες προστασίας, που τόσο χρειάζονται –αλλά θα χρειαστούν στο μέλλον- η ελληνική αγορά, αλλά και οι διεθνείς αγορές, αφού η ριζική επίλυση του υγειονομικού προβλήματος που δημιουργεί ο κορωνοϊός έχει μέλλον. Παράλληλα οι ελληνικές βιομηχανίες ενισχύουν την εμπορική τους δραστηριότητα και την εξωστρέφεια τους με ψηφιακά εργαλεία, κάτι που από εδώ και πέρα θα τους αποφέρει συνεχή οφέλη.