Skip to main content

Γιατί φοβίζει την Ελλάδα η αποχώρηση τoυ Μάριο Ντράγκι

Θεωρείται δεδομένο ότι όσοι διαφωνούν με τη χαλαρή νομισματική πολιτική Ντράγκι, θα επιδιώξουν να αλλάξουν τον τόνο και κυρίως την ατζέντα της ΕΚΤ.

Μια μάχη χωρίς επόμενη μέρα αναμένεται να δοθεί στη Φρανκφούρτη την επαύριον της αποχώρησης Ντράγκι από την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Μια μάχη, από την έκβαση της οποίας θα εξαρτηθούν πολλά και σε ό,τι αφορά στην ελληνική οικονομία. Ο λόγος αφορά στο δεύτερο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, που άφησε πίσω του ως παρακαταθήκη. Σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, θεωρείται περίπου δεδομένο ότι όσοι διαφωνούν με την χαλαρή νομισματική πολιτική του, τώρα θα επιδιώξουν να αλλάξουν τον τόνο και κυρίως την ατζέντα της συζήτησης στην ΕΚΤ.

Ως γνωστόν, ο Ντράγκι προχώρησε τον Σεπτέμβριο στο λεγόμενο QE 2 σε συνέχιση του προγράμματος αγοράς ομολόγων αξίας 2,6 τρισ. ευρώ, παρά τις αντιδράσεις από το ένα τρίτο των 25 μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Με την αποχώρησή του στις 31 Οκτωβρίου οι διαφωνούντες, οι οποίοι προέρχονται από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, ελπίζουν πως θα μπορέσουν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην ΕΚΤ κι αν είναι δυνατόν να ανατρέψουν και την απόφαση για τη νέα επαναγορά.

Πολλές από τις ελπίδες τους τις επενδύουν στη νέα Γαλλίδα πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ, που εκτιμούν ότι θα συνεργαστεί ευκολότερα και καλύτερα. Άλλωστε, σχεδόν στο σύνολό τους, οι βασικοί υποστηρικτές του πρώτου πακέτου ενίσχυσης έχουν ήδη αποχωρήσει ή πρόκειται να αποχωρήσουν σύντομα από τη διοίκηση της ΕΚΤ και βασικές αρμοδιότητες του προγράμματος αγοράς ομολόγων, έχει ανατεθεί σε άλλους. Η ίδια η κ. Λαγκάρντ, πάντως, ακολουθεί προς το παρόν τη μέση οδό, υποστηρίζοντας ότι η επεκτατική πολιτική ήταν μεν αναγκαία, αλλά επέφερε και ορισμένες δυσμενείς συνέπειες.