Skip to main content

Κορωνοϊός: Γιατί η Ελλάδα είναι τυχερή μέσα στην ατυχία της

Το ατράνταχτο επιχείρημα της Ελλάδας: Είμαστε πλέον ο βασικός τουριστικός προορισμός της Ευρώπης, γιατί είμαστε ο ασφαλέστερος.

Ήταν μια εβδομάδα γεμάτη συγκινήσεις από το μέτωπο των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης. Παρακολουθώντας τα γεγονότα από κοντά, οφείλει κανείς να παραδεχθεί ότι η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάνει ό,τι μπορεί για να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ενδεχομένως επειδή έχει αμφισβητηθεί πολύ για τις ικανότητες της. Το γεγονός, ωστόσο, αποδεικνύεται υπέρ της Ελλάδας. Κι αυτό προκύπτει τόσο από τις ανακοινώσεις της Τετάρτης, που προδιαγράφουν ένα καλό τέλος για το Ταμείο Ανασυγκρότησης στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, όποτε κι αν γίνει, όσο και από το περιεχόμενο της τελευταίας τηλεφωνικής επικοινωνίας του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την κ. φορ ντερ Λάιεν. Θέμα της; Τι άλλο, το μπάτζετ του Ταμείου και ειδικότερα τι έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από αυτό.

Μαθαίνουμε ότι θα ξαναμιλήσουν, όμως το γεγονός ότι τελικά η χώρα μας έχει λαμβάνειν από τη συγκεκριμένη δεξαμενή, το λιγότερο, 32 δις ευρώ, που υπό όρους μπορεί και να φτάσουν στα 41 δις ή και παραπάνω, είναι ενδεικτικό του κλίματος πουτ αρχίζει να διαμορφώνεται στην Ευρώπη για τη χώρα μας. Η ελληνική πλευρά, προφανώς, επεδίωξε και θα επιδιώξει να πάρει όσα περισσότερα μπορεί από το Ταμείο, προβάλλοντας ένα ...ατράνταχτο επιχείρημα: Είμαστε πλέον ο βασικός τουριστικός προορισμός της Ευρώπης, γιατί είμαστε ο ασφαλέστερος. Βοηθήστε μας, λοιπόν, για το καλό σας! Στην πράξη, αποδεικνύεται ότι ο καλύτερος σύμμαχος μας είναι η χρονική συγκυρία. Κι αυτό γιατί είναι παραμονές καλοκαιριού και όλοι - και στις Βρυξέλλες εννοείται - θέλουν να πάνε διακοπές. Κι αφού, για τους γνωστούς λόγους της πανδημίας, δεν μπορούν να πάνε Ιταλία ή Ισπανία, όλοι σκέφτονται Ελλάδα.

Γι' αυτό και διαμορφώνεται μια μοναδική ευκαιρία για την κυβέρνηση να ξεκολλήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την προίκα του Ταμείου Ανασυγκρότησης. Ηδη, το γεγονός προκαλεί την ανησυχία της Ιταλίας, που πολύ θα ήθελε να πάρει – αν είναι δυνατόν – ολόκληρο τον προϋπολογισμό. Ηδη, έχει διαφωνήσει με τις κινήσεις της Αθήνας, να κλείσει διμερείς συμφωνίες, με άλλες χώρες, για τουριστικά πακέτα (Ισραήλ, Κύπρο κα), γιατί η ίδια δεν μπορεί, ενώ ενοχλείται από το γεγονός ότι στην ΕΕ ετοιμάζονται να φανούν εξαιρετικά γαλαντόμοι μαζί της για όλους τους παραπάνω λόγους. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα, μέσα στην ατυχία της, μπορεί να βγει κερδισμένη από όλη αυτή την ιστορία, βάζοντας παρακαταθήκες να εξελιχθεί ο βασικός ευρωπαϊκός τουριστικός προορισμός για πολλά χρόνια ακόμα και για πολλούς λόγους.