Skip to main content

Η ελληνική οικονομία είναι και... άτυχη - Η κακή διεθνής συγκυρία

Η ενεργειακή κρίση μετά την εμπλοκή στον Κόλπο, η πτώχευση της Thomas Cook, το Brexit και όλα όσα συνεπάγονται έχουν γκριζάρει τις αγορές διεθνώς.

Είναι και άτυχη. Κάπως έτσι θα μπορούσε κανείς να περιγράψει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στην τελική ευθεία προς το τέλος του 2019. Κι αυτό γιατί, αν διεθνής συγκυρία δεν ήταν τόσο αρνητική, τότε θα μπορούσε να θεωρεί περίπου ως δεδομένη την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020, που:

Α) θα της άνοιγε το δρόμο για τη μείωση του αντίστοιχου πλεονάσματος το 2021 και μαζί

Β) θα διασφάλιζε μια μεγάλη ανάσα για όλους όσοι τη στηρίζουν χρόνια τώρα, πληρώνοντας δυσανάλογα υψηλούς φόρους, ακόμα και μέσα στην κρίση.

Όμως, η συγκυρία είναι 100% αρνητική. Η τελευταία ενεργειακή κρίση, μετά την εμπλοκή στον Κόλπο, η πτώχευση της Thomas Cook, το Brexit κι όλα όσα συνεπάγονται, έχουν γκριζάρει τις αγορές διεθνώς. Και παρά το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, από μόνο του δεν μπορεί να διασφαλίσει την επόμενη μέρα.

Κρίμα, όμως. Αν η Ελλάδα πετύχαινε φέτος την οικονομική συγκυρία του 2018 ή και του 2017 διεθνώς, τότε το «ελατήριο» θα την εκτόξευε σε απίστευτα ύψη. Όχι ότι δεν θα ενεργοποιηθεί το 2020, αλλά – να το θεωρείτε δεδομένο – θα είναι χαλαρό. Για την ακρίβεια, πολύ χαλαρότερο απ' ό,τι έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία για να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους του επόμενου δωδεκάμηνου.

Βεβαίως, στο Μέγαρο Μαξίμου, αν τους ρωτήσεις, θα σου απαντήσουν ότι «ακόμα κι έτσι, θα κερδίσουμε το στοίχημα». Ωστόσο, αυτό είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό όλων των ενοίκων του πρωθυπουργικού γραφείου: είναι αισιόδοξοι, μάλλον κατ' επάγγελμα. Από την άλλη, αν κι αυτοί ήταν απαισιόδοξοι, τότε το μόνο που θα απέμενε θα ήταν να κρεμούσαμε την ένδειξη «κλειστόν» στα σύνορα της χώρας.

Οπότε είναι καλό το ότι είναι αισιόδοξοι, αλλά το ζητούμενο είναι να είναι και ρεαλιστές. Και κάπου εδώ τίθεται το κρίσιμο ερώτημα: Είναι; Προς το παρόν, απάντηση σε αυτή την τόσο απλή και παράλληλα τόσο σύνθετη απάντηση, δεν μπορεί να δοθεί. Μόνο εκτιμήσεις μπορούν να εκφρασθούν, στηριζόμενες σε απλές ενδείξεις. Μόνο που με ενδείξεις δεν μπορείς να βγάλεις ασφαλές συμπέρασμα. Γι' αυτό το θρίλερ θα συνεχισθεί.