Skip to main content

Το ταξίδι Μητσοτάκη στην Κορσική και το deal για τα Rafale

Αποστολή του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να ρυθμίσει τις τελικές λεπτομέρειες για την εξαγορά των μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Από πολλές απόψεις θα είναι κομβικό το ταξίδι που προγραμματίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός στις 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική. Για τη σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, που είναι προγραμματισμένη εδώ και καιρό. Αποστολή του; Να συζητήσει και να ρυθμίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας εξαγοράς των μαχητικών Rafale.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, αν όλα πάνε καλά, την ίδια μέρα «να πέσουν» και οι υπογραφές. Γι' αυτό και κατά πάσα πιθανότητα θα συνοδεύεται και από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία θα είναι διακρατική, για να αποφευχθούν προμήθειες κλπ, κλπ, όπως δηλαδή συνέβη στην περίπτωση των γαλλικών φρεγατών, οι οποίες εξ αυτού του λόγου ναυάγησαν τελικά.

Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση μας λένε ότι τελικά η αναλογία καινούργιων – μεταχειρισμένων αεροσκαφών δεν αποκλείεται να είναι υπέρ των μεταχειρισμένων. Δηλαδή, να πάρουμε 10 μεταχειρισμένα και 8 καινούργια, εν αντιθέσει με ό,τι νομίζεται σήμερα. Υπάρχει ωστόσο και μια εκδοχή, η χώρα να αγοράσει 10 μεταχειρισμένα και 10 νέα μαχητικά αεροσκάφη. Αναλόγως της διαθεσιμότητας που θα υπάρχει στη δεδομένη στιγμή και σε βάθος ενός χρόνου από σήμερα.

Κατ' αυτόν τον τρόπο και σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πολεμική αεροπορία θα ενισχυθεί πολύ νωρίτερα απ' ό,τι αρχικώς υπολογίζονταν. Σε λιγότερο από έναν χρόνο, για την ακρίβεια. Μέχρι τότε, η ελληνο-γαλλική αμυντική συνεργασία θα λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για τα ελληνικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφερθεί ότι Γάλλοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες βρίσκονται στην Αθήνα αυτές τις μέρες, για να ολοκληρωθούν οι σχετικές προετοιμασίες της συμφωνίας. Έτσι ώστε στην Κορσική να απομένουν μόνο οι υπογραφές.