Skip to main content

Γιατί είναι κρίσιμη για την ελληνική οικονομία η 25η Οκτωβρίου

Η Ελλάδα εξακολουθεί να απέχει τρεις βαθμίδες από το επίπεδο κατώτερης αξιολόγησης. Και βιάζεται να αναβαθμιστεί για έναν λόγο...

Στις 25 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί η επόμενη έκθεση αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Αυτή τη φορά από την S&P. Κι όλα δείχνουν ότι θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για έναν βασικό λόγο: Η Ελλάδα εξακολουθεί να απέχει τρεις βαθμίδες από το επίπεδο κατώτερης αξιολόγησης. Και βιάζεται να αναβαθμιστεί για έναν λόγο. Να προλάβει «κάτι» από το δεύτερο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, το γνωστό QE2, που αφήνει πίσω του ως παρακαταθήκη ο Μάριο Ντράγκι, αποχωρώντας από την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Λίγο πριν την κρίσιμη αξιολόγηση, πάντως, ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε ΒΒ από ΒΒ-, διατηρώντας θετική την προοπτική του. Η συνέχεια των μεταρρυθμίσεων και η βελτίωση της βιωσιμότητας του μεσοπρόθεσμου δημόσιου χρέους ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στην αναβάθμιση, ενώ ο οίκος, που φιλοδοξεί να αποτελέσει την ευρωπαϊκή απάντηση στους παραδοσιακούς παίκτες στον τομέα των αξιολογήσεων, σημειώνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών και η αδύναμη μακροπρόθεσμη μακροοικονομική βιωσιμότητα αποτελούν περιορισμούς.

Μέχρι τότε, βέβαια, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην έκθεση της S&P και γι αυτό ουσιαστικά δεν έδωσε κανείς σημασία στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν περιλαμβανόταν στην ατζέντα του τελευταίου Eurogroup, που έγινε στο Λουξεμβούργο. Εκεί όπου το ενδιαφέρον όλων μονοπώλησε, ως γνωστόν, το Brexit.  Ωστόσο, ούτε η Αθήνα έδειξε να βιάζεται ιδιαίτερα. Αλλωστε, μόλις είχε κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 και χρειάζονταν μελέτη. Από όλους...

Συν τοις άλλοις, η χώρα έπρεπε να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα των ημερών,  το προσφυγικό, το οποίο συμπεριλήφθηκε και στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Εκεί όπου η Αθήνα επεδίωξε να διασφαλιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Τουρκία, σε μια προσπάθεια να πεισθεί η Άγκυρα να συνεργαστεί. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για επιπλέον χρηματική βοήθεια προς την Τουρκία της τάξης του 1 δις ευρώ το 2020. Συνεπώς, σ εκείνη τη φάση το θέμα της οικονομίας δεν μπορούσε να συνιστά προτεραιότητα.