Skip to main content

Κρίσιμες αποφάσεις μέσα στον Μάρτιο για την ελληνική οικονομία

Η απόφαση του Eurogroup για το πρωτογενές πλεόνασμα, το κρίσιμο συμβούλιο της ΕΚΤ για το βασικό επιτόκιο αναφοράς και η ανάπτυξη για το 2020.

Η Ελλάδα προσδοκά στην κατανόηση των θεσμών για την αδυναμία της να πετύχει τον δύσκολο ούτως ή άλλως στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για φέτος, ειδικά μετά και το χτύπημα του κορωνοϊού. Το μεγάλο κι αναπάντητο ερώτημα όμως παραμένει: Θα την εξασφαλίσει; Μάλλον ναι, αν κρίνει κανείς από το κλίμα στο τελευταίο EWG, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι ακόμα σίγουρος για τίποτα. Άλλωστε, πριν απαντηθεί αυτό το ερώτημα, θα πρέπει να διευκρινιστεί το εξής: Ακόμα κι αν είναι θετική η απάντηση, πως θα μεταφραστεί σε μέτρα αυτή η διάθεση κατανόησης των ευρωπαίων; Προς το παρόν, είναι άγνωστο. Κρίσιμο σε κάθε περίπτωση θα είναι το Eurogroup της 16ης Μαρτίου, καθώς εκεί θα τεθεί για πρώτη φορά το ζήτημα.

Πολύ νωρίτερα, ωστόσο και συγκεκριμένα την Πέμπτη συνεδριάζει το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Και το πιθανότερο είναι ότι εκεί θα αποφασίσει να προχωρήσει σε μείωση και του δικού της βασικού επιτοκίου αναφοράς. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Fed. Γεγονός αποτελεί πάντως ότι δεν έχουν όλες οι κεντρικές τράπεζες τα ίδια περιθώρια κινήσεων με την αμερικάνικη, ούτε βεβαίως υπόκεινται στην ίδια πιέσεις (όπως εκείνες του προέδρου Τραμπ στην Fed...). Συνεπώς, θα πρέπει να κρατά κανείς μια επιφύλαξη για το τι τελικώς θα γίνει σε αυτό το μέτωπο.

Τέλος, να αναφερθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδας, μέσα στον Μάρτιο κατά πάσα πιθανότητα, θα ανακοινώσει διαφοροποίηση, προς τα κάτω, της πρόβλεψης της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος λόγω κορωνοϊού. Προς το παρόν, όμως, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια, πού θα την «κατεβάσει».