Skip to main content

Γιατί να ψηφίσουν εσάς οι Θεσσαλονικείς;Οι υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν

Το τελευταίο ερώτημα του debate της Voria.gr μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης τούς δίνει την ευκαιρία να απευθυνθούν προς τους πολίτες.

Το δέκατο τρίτο και τελευταίο ερώτημα του debate της Voria.gr μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης τούς δίνει την ευκαιρία να απευθυνθούν προς τους πολίτες, εξηγώντας τους για ποιους λόγους να επιλέξουν στην κάλπη εκείνους και όχι κάποιον από τους ανθυποψηφίους τους.

Γιατί να ψηφίσουν εσάς οι Θεσσαλονικείς;

Χάρης Αηδονόπουλος
Στην αυτοδιοίκηση αυτό που μετράει είναι το πρόσωπο, η εμπειρία, η καθαρότητα, η ειλικρίνεια και η αλήθεια. Εμείς, σύμφωνα πάντα με την ιστορία μας είμαστε επαρκείς σε όλα.

Σπύρος Βούγιας
Είκοσι χρόνια μετά το 1998, όταν στήσαμε εκείνη την ξέφρενη γιορτή σε μια ευφορική στιγμή για μένα και την πόλη, αισθάνομαι πάλι καινούργιος, έμπειρος και δυνατός. Δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω εκείνη την προσπάθεια. Προφανώς, δεν ήμουν έτοιμος τότε. Οι Θεσσαλονικείς με γνωρίζουν καλά, με τα θετικά και τα λάθη μου. Πορεύομαι 35 χρόνια στα κοινά, ως ένας δημόσιος επιστήμονας, ένας επίμονος συγκοινωνιολόγος. Έχω αφήσει τα ίχνη μου στην πόλη κι αυτή άφησε βαθιά τα σημάδια της επάνω μου. Αυτή την περίοδο, ύστερα από αρκετό καιρό, μιλώ ξανά γι’ αυτήν με τις απόψεις και  τις πράξεις μου και ζητώ την ανταπόκρισή της στην προσπάθειά μας.

Αντώνης Γαζάκης
Για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν ζητάμε να μας ψηφίσουν όλοι οι Θεσσαλονικείς. Αυτοί που καταλαμβάνουν με τις επιχειρήσεις και τα τραπεζοκαθίσματά τους το δημόσιο χώρο, αυτοί που εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους, αυτοί που κερδοσκοπούν από την εκμετάλλευση προσφύγων και μεταναστών ή την εχθρότητα με τους γειτονικούς λαούς, μπορούν να βρουν σίγουρα καλύτερους εκπροσώπους για τα συμφέροντά τους. Εμείς ζητάμε την ψήφο, τη συμμετοχή, την ενεργό υποστήριξη των υπολοίπων: των φτωχών, των εργαζομένων, των ανέργων. Των φοιτητών που δεν βρίσκουν δωμάτιο να νοικιάσουν. Αυτών που στριμώχνονται στα λεωφορεία. Της κοινωνικής πλειοψηφίας που ασφυκτιά κάτω από το μνημονιακό καθεστώς. Και καλούμε να μας στηρίξουν στις εκλογές, για να έχουν μια δική τους φωνή μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ένα Συμβούλιο που θα κληθεί μεταξύ άλλων να αποφασίσει για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, τη μοίρα της ΔΕΘ, το μέλλον του ΟΑΣΘ.

Σωτήρης Ζαριανόπουλος
Για να κάνουμε τη διαφορά και στη Θεσσαλονίκη. Όχι «μια από τα ίδια». Διεκδίκηση όσων χρωστά στο Δήμο το κράτος από τη λαϊκή φορολογία. Όχι δήμος «φορομπήχτης» - τροχονόμος συμφερόντων. Μείωση τοπικής φορολογίας, καμιά ιδιωτικοποίηση. Δημόσια φθηνή συγκοινωνία – καθαριότητα – ύδρευση, τέρμα στο χαράτσι στάθμευσης, ελεύθεροι χώροι πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού όπως πετυχαίνουν οι κομμουνιστές δήμαρχοι σε άλλες πόλεις.

Θεσσαλονίκη γέφυρα φιλίας, όχι «φυλάκιο» ΝΑΤΟ, ΗΠΑ που απαιτούν δημοσίως «φιλικούς ηγέτες». Μετεκλογικά, οι άλλοι υποψήφιοι θα συνεργαστούν ακολουθώντας τα κόμματά τους, των μνημονίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Άρα το στοίχημα δεν είναι «ποιος δήμαρχος».  Αλλά πόσο δυνατή Λαϊκή Αντιπολίτευση για να αποκαλύπτει, να παλεύει για ανάσες, να δείχνει ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος για τον λαό.

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης
Το διαφορετικό που πρεσβεύω εγώ είναι η ορμή και η διάθεση για ανατροπή, ρήξη, τομή. Δεν αγνοούμε τους κινδύνους που προκύπτουν για μία νέα δημοτική παρέμβαση. Διατηρούμε την επίγνωση των δυσκολιών, αλλά σε συνδυασμό μ' αυτήν την ξεχωριστή γοητεία που χαρακτηρίζει τον αυθορμητισμό του ερασιτέχνη, δηλαδή του εραστή της τέχνης της πολιτικής. Μπορεί κάποιοι από τους ανθυποψηφίους μου να είναι πιο έμπειροι σε επιμέρους ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εγώ όμως τολμώ να ορίσω στόχο, όραμα, αρκούντως ριζοσπαστικό και συνάμα ρεαλιστικό. Μπορώ να σχεδιάσω στρατηγική, κάτι που προκύπτει και από τα προσωπικά μου χαρακτηριστικά λόγω της πολύχρονης επαγγελματικής και ακαδημαϊκής ενασχόλησης. Παράλληλα έχω τη δυνατότητα να διαχειριστώ ένα πολύχρωμο δημοτικό συμβούλιο και να αναγνωρίσω - αξιοποιήσω τις ειδικές ικανότητες των μελών του. Φυσικά υπάρχουν και τα καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά που προκύπτουν από τις θέσεις που έχουμε εκφράσει ως συνδυασμός. Το βέβαιο είναι ότι αν η Θεσσαλονίκη θέλει έναν δήμαρχο “Yes man” δεν πρέπει να τον αναζητήσει σε μένα.

Κωνσταντίνος Ζέρβας
Για να έχουν την επομένη των εκλογών έναν δήμαρχο πλήρους απασχόλησης, που θα ξυπνά νωρίς και θα κάνει τη δουλειά. Έναν δήμαρχο που δεν θα λογοδοτεί σε κόμματα, δεν θα βασίζεται σε δημόσιες σχέσεις και δεν θα επιδιώκει τη δημοσιότητα ως αυτοσκοπό. Για να «τρέξουμε» ταυτόχρονα όλα τα μικρά και καθημερινά ζητήματα της πόλης χωρίς να αποκοπούμε από τα μεγάλα, από τις παγκόσμιες εξελίξεις και αλλαγές.

Η δημαρχία για εμένα δεν είναι ούτε σκαλοπάτι πολιτικής καριέρας, ούτε κομματικό καθήκον αλλά ούτε και θέση βολέματος. Αγαπώ την πόλη, εδώ ζω, εδώ εργάζομαι. Έχω το σχέδιο και τις προτεραιότητες. Ξέρω πως μπορώ να αλλάξω τη Θεσσαλονίκη, ξέρω που πονάει η Θεσσαλονίκη. Φιλοδοξώ να είμαι ο δήμαρχος που επιθυμούν οι Θεσσαλονικείς.

Γιάννης Κούτρας
Καλούμε τους Θεσσαλονικείς να στηρίξουν την «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή» επειδή αυτή η ψήφος θα μετατραπεί από την επόμενη κιόλας μέρα σε δράση για να πάρουμε πίσω τις δουλειές μας, τα δικαιώματά μας, την ίδια μας την πόλη. Θα μεταφραστεί σε ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στην εξάρτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης από το ασφυκτικό έλεγχο της κληρονομιάς των μνημονίων, της επιτήρησης και των περικοπών. Θα δώσει δύναμη στην πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά, δημόσιες συγκοινωνίες με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, προσλήψεις στην καθαριότητα, αλλά και στη σύγκρουση με τη φασιστική απειλή, το ρατσισμό, το σεξισμό και την ομοφοβία.

Μάκης Κυριζίδης
Είμαι τόσο νέος ώστε να μάχομαι με πάθος και τόσο έμπειρος στην αυτοδιοίκηση ώστε να ξέρω τι λέω. Το ίδιο και η παράταξη μας. Κανείς μας δεν είναι επαγγελματίας της πολιτικής, είμαστε άνθρωποι της δράσης. Θα το καταλάβετε από το πρόγραμμα και τις θέσεις μας. Κλικ στο www.kyrizidis.gr για να τις δείτε και μετά μπείτε και ψάξτε τους υποτίθεται πιο έμπειρους και πιο πολιτικούς. Θα καταλάβετε. Το πιο σημαντικό όμως είναι η θετική σκέψη. Το λέμε απ’ την αρχή, από πέρσι το καλοκαίρι. Ούτε δεξιά ούτε αριστερά, Θετικά.

Πέτρος Λεκάκης
Το διακύβευμα των εκλογών είναι αν η Θεσσαλονίκη προχωρήσει μπροστά ή αν θα γυρίσει πίσω. Σε αυτές τις εκλογές που βρίσκουν την πόλη σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι πρέπει να γίνουν σωστές επιλογές. Αναμετρώνται δύο κόσμοι. Από τη μια είναι οι κομματικοί υποψήφιοι και οι υποψήφιοι από το παρελθόν που ζητούν μια τελευταία ευκαιρία. Από την άλλη είμαστε εμείς, μια ομάδα με εμπειρία αλλά και νεανική ορμή και κυρίως ανεξάρτητη και αυτοδιοικητική. Εμείς μιλούμε για τη Θεσσαλονίκη, άλλοι μιλούν για τα κόμματά τους. Ε, λοιπόν, η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να γίνει λάφυρο στα χέρια κανενός κόμματος, πρέπει να συνεχίσει την αυτοδιοικητική της πορεία, πρέπει να μείνει στα χέρια των Θεσσαλονικέων. Εμείς εγγυόμαστε την ενότητα της πόλης, διασφαλίζουμε τη διοίκησή της.

Κατερίνα Νοτοπούλου
Για να προχωρήσει η πόλη στους δρόμους που άνοιξαν τα προηγούμενα χρόνια. Για να ανοίξουμε νέους δρόμους. Για να ακυρώσουμε το σχέδιο της… επιστροφής στο καθεστώς της 25ετίας, για να μην επιστρέψουμε να συμβεί αυτό το «να συνεχίσουμε την καλή δουλειά από εκεί που την άφησε ο Παπαγεωργόπουλος». Για να δώσουμε μία νέα δυναμική στη Θεσσαλονίκη, για να γίνει η πόλη μας κόμβος ανάπτυξης και ανοιχτό σύνορο πολιτισμού. Για να μην μετατραπεί η πόλη μας σε ένα πεδίο βολής νεοφιλελεύθερων πολιτικών βγαλμένων από τη δεκαετία του ’80 και τη Μεγάλη Βρετανία της Θάτσερ. Και γιατί όχι, για να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη μία νέα γυναίκα δήμαρχο. Κυρίως όμως γιατί η διοίκησή μας στον δήμο θα είναι συμμετοχική.

Γιώργος Ορφανός
Οι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν καλά ποιος είναι ο Γιώργος Ορφανός. Γνωρίζουν το έργο που επιτέλεσα από τις θέσεις ευθύνης που ανέλαβα. Αρκεί ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι όταν ήμουν υφυπουργός Αθλητισμού, έγιναν περισσότερα από 200 αθλητικά έργα στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, ενώ ως υπουργός Μακεδονίας – Θράκης προώθησα περισσότερα από 300 επενδυτικά προγράμματα. Οι Θεσσαλονικείς θέλουν να έχουν ένα δήμαρχο αποφασιστικό και αποτελεσματικό, ο οποίος να πραγματοποιεί, όσα υπόσχεται. Όταν βάλω ένα στόχο, κάνω, ό,τι μπορώ, για να τον πετύχω.

Γιώργος Ρακκάς
Γιατί εκπροσωπώ στη Θεσσαλονίκη ένα ευρύτερο δίκτυο δημοκρατικού πατριωτισμού, που επιδιώκει την αναγέννηση του ελληνισμού μέσα στον 21ο αιώνα, το οποίο δραστηριοποιείται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Αναγέννηση παιδευτική, παραγωγική, δημογραφική και δημοκρατική. Κυρίως όμως, πολιτιστική: Η ελληνικότητα κρύβει μέσα της μια μεγάλη δύναμη, τη μόνη που μπορεί να μας επιτρέψει να επιβιώσουμε στον 21ο αιώνα. Το πολιτικό κατεστημένο έχει καταφέρει να την καταστείλει με δυο τρόπους: Με την άρνηση και τον μηδενισμό της, γιατί νομίζουμε ότι ο Χατζηαβάτης υπήρξε κάποιος πρωτοποριακός εκσυγχρονιστής και κοσμοπολίτης. Ο άλλος είναι το φολκλόρ, η πατριδοκαπηλία ή τα τάγματα εφόδου, που πνίγουν το γαλάζιο της μέσα στο μαύρο.   

Νίκος Ταχιάος
Γιατί ξέρω την πόλη και τα προβλήματα και έχω να προτείνω ένα ρεαλιστικό σχέδιο που θα δώσει λύσεις. Θέλω να δω την πόλη μου ν’ αποκτά τα αυτονόητα και τα στοιχειώδη – καθαριότητα, ευταξία, ασφάλεια- και να παίρνει τον δρόμο για ανάπτυξη και ποιότητα ζωής για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Θέλω η Θεσσαλονίκη να κερδίσει μια σοβαρή θέση στον σύγχρονο κόσμο και στο ψηφιακό «οικοσύστημα».  Και πιστεύω ότι μαζί με την ομάδα μου, θα καταφέρουμε ώστε οι στόχοι  αυτοί να γίνουν πράξη. Στα 20 χρόνια της ενασχόλησής μου στα κοινά της πόλης, έχω να παρουσιάσω χειροπιαστό έργο, όπως η Νέα Παραλία, το δημαρχιακό μέγαρο, η αλάνα της Τούμπας. Νομίζω λοιπόν ότι έχω αποδείξει πως αυτά που υπόσχομαι, μπορώ να τα πραγματοποιήσω. Ζητώ από τους  Θεσσαλονικείς να μ’ εμπιστευθούν να δώσουν την δυνατότητα και την δύναμη στην παράταξή μου για ν’ αλλάξουμε αυτά που μας πληγώνουν και να χτίσουμε αυτά που ονειρευόμαστε για την Θεσσαλονίκη μας.

Μιχάλης Τρεμόπουλος
Γιατί γνωρίζουμε πώς να φτιάξουμε μια πράσινη πόλη, με ευημερία και ποιότητα ζωής για όλους. Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής χρειαζόμαστε οικολογικό ενεργειακό μοντέλο, βιώσιμη κινητικότητα, πράσινο σχεδιασμό. Πρέπει να φύγει ο καρκίνος της ρύπανσης και της ακτινοβολίας, να μειώσουμε τα ντεσιμπέλ, να φροντίσουμε τα ζώα, να στηρίξουμε τους νέους επαγγελματίες, την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία. Έχουμε πολύχρονους αγώνες για την υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών, την αναβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών, της κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης, τη διαφάνεια, τη δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας, τη χρήση τεχνολογίας ανοιχτού λογισμικού, τη διασύνδεση παραγωγών – καταναλωτών. Προωθούμε την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, με μείωση της κατανάλωσης, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση, ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, πράσινα σημεία, αύξηση των πράσινων χώρων σε διασύνδεση με το περιαστικό δάσος, προστασία της δημόσιας υγείας, διευκόλυνση της άθλησης και της υγιεινής διατροφής, δημιουργία αστικών λαχανόκηπων, δίκτυο τραμ συμπληρωματικό του μετρό, ηλεκτροκίνητα minibus, προαστιακό σιδηρόδρομο, ταχύπλοα σε όλο τον Θερμαϊκό, πλήρες δίκτυο ποδηλατόδρομων, ασφάλεια για πεζούς, ανάπηρους.

Παναγιώτης Ψωμιάδης
Γιατί δέκα χρόνια στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιήσαμε ένα τιτάνιο έργο, δεν μείναμε στα λόγια. 164 νέα σχολεία, εξάλειψη της διπλοβάρδιας, το νέο, υπερσύγχρονο Περιφερειακό Μέγαρο Κεντρικής Μακεδονίας, ο κόμβος της Λαχαναγοράς (Κ16), οι περιφερειακές οδοί Πολυγύρου και Κατερίνης, ο οδικός άξονας Ποτίδαιας – Κασσανδρείας, 340 έργα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Θεσσαλονίκης, πάνω από 345 αθλητικά έργα, 17 γέφυρες, πάνω από 95 αντιπλημμυρικά έργα, χιλιάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις, η χρηματοδότηση των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, η διαρκής ετοιμότητα του μηχανισμού μας απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε εμάς το αλάτι δεν πάγωσε ποτέ, κεντρικές οδοί και αρτηρίες έμειναν πάντα ανοιχτές. Έτσι προχωρούμε και στην επόμενη ημέρα. Με έργο, όχι λόγια.