Skip to main content

Γιατί να σπουδάσεις στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας - Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους

Η νέα κατάταξη του Times Higher Education World University Rankings έρχεται να επιβεβαιώσει γιατί η Κύπρος είναι ο απόλυτος πανεπιστημιακός προορισμός

Η επιλογή ενός πανεπιστημίου δεν είναι απλή, καθώς αποτελεί το πρώτο και κομβικό βήμα για τη μετέπειτα σταδιοδρομία μας. Στην έρευνα για τον πρώτο σταθμό αυτού του συναρπαστικού ταξιδιού διαπιστώνουμε ότι οι εναλλακτικές είναι πολλές, ωστόσο υπάρχουν κι αυτές που πραγματικά ξεχωρίζουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κύπρος, που έχει αναδειχθεί σε ελκυστικό πανεπιστημιακό προορισμό και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και την Ελλάδα, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει και η νέα πανεπιστημιακή κατάταξη του Times Higher Education.

Οι κατατάξεις Times Higher Education World University Rankings (WUR) αποτελούν τη μεγαλύτερη και πιο πολυεπίπεδη κατάταξη πανεπιστημίων στον κόσμο, με εμπειρία πέντε δεκαετιών στο αντικείμενο. Αξιολογούν την επίδοση κάθε πανεπιστημίου στους βασικούς πυλώνες της διδασκαλίας, της ερευνας, της μεταφοράς της γνώσης, καθώς και της διεθνούς εμβέλειας. Η διευρυμένη έκδοση του 2023 περιλαμβάνει 1.799 πανεπιστήμια με αυξημένη ερευνητική δραστηριότητα, από σύνολο 25.000 και πλέον πανεπιστημίων που λειτουργούν παγκοσμίως, τα οποία πληρούν τα απαιτητικά κριτήρια της κατάταξης και που έλαβαν μέρος στη διαδικασία της αξιολόγησης.

Στη φετινή κατάταξη, το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας έλαμψε και ανέβηκε επίπεδο, αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο την ελκυστικότητα της Κύπρου. Αυτό άλλωστε φαίνεται και μέσα από την άνοδό του στην τελευταία κατάταξη καθώς από τα από τα 801-1000 το 2021 ανέβηκε στα 601-800 το 2022 και φέτος φιγουράρει στα 501-600 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο!

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους

Η θέση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στη φετινή κατάταξη (501-600) το τοποθετεί στο εντυπωσιακό 2% των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου.

Αντίστοιχα, βρίσκεται στην 157η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην 2η στην Κύπρο και στην 4η σε Κύπρο και Ελλάδα.

Συγκριτικά με τις περασμένες χρονιές:

Συνολική Κατάταξη

Τομέας Διεθνοποίησης

Σύμφωνα με την ίδια κατάταξη, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διατηρεί την 47η θέση παγκοσμίως στον τομέα της Διεθνοποίησης. Η κατάταξη σε αυτόν τον σημαντικότατο τομέα αποτελεί απόδειξη της καινοτόμου στρατηγικής του Πανεπιστημίου για διεθνοποίηση και ιδιαίτερα της αξιοσημείωτης επιτυχίας του στην προσφορά διασυνοριακής εκπαίδευσης.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας φιλοξενεί περισσότερους από 14.000 φοιτητές και φοιτήτριες (εξ αποστάσεως και δια ζώσης), οι οποίοι προέρχονται από περισσότερες από 100 χώρες, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο σε αριθμό φοιτητών πανεπιστήμιο στην Κύπρο.

Είναι επίσης το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη νότια Ευρώπη με κύρια γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική, καθώς και το μεγαλύτερο εκτός Ελλάδας με γλώσσα διδασκαλίας την ελληνική. Επίσης, μια σημαντική μερίδα των φοιτητών του Πανεπιστημίου προέρχονται από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, προσθέτοντας στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του και αντανακλώντας την εξέλιξή του, κατά την τελευταία δεκαετία, προς μια αναμφισβήτητα διεθνή φοιτητική κοινότητα.

Πέρα από τη σημαντική του θέση στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει σημαντική παρουσία σε επιμέρους κατατάξεις του THE World University Rankings by Subject 2023.

Ειδικότερα:

  • 151–175 στον τομέα των Επιχειρήσεων και Οικονομικών
  • 176–200 στον τομέα της Εκπαίδευσης
  • 251–300 στον τομέα της Ψυχολογίας
  • 501–600 στον τομέα της Κλινικής και Υγείας
  • 501–600 στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών

Συγκριτικά:

2023

Η υπεροχή του Πανεπιστημίου, εκτός από την κατάταξή του στα 501-600 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, αποδεικνύεται ακόμα και από άλλες διακρίσεις από τον οργανισμό Times Higher Education.

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάχθηκε:

  • 179ο παγκοσμίως ανάμεσα στα «Νέα» πανεπιστήμια, δηλαδή αυτά που έχουν λιγότερα από 50 χρόνια λειτουργίας (THE Young University Rankings 2022)
  • 122ο παγκοσμίως ανάμεσα στα πανεπιστήμια χωρών ή περιοχών που ταξινομούνται από τον Όμιλο FTSE του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου ως αναδυόμενες οικονομίες (THE Emerging Economies Rankings 2022)
  • 36ο παγκοσμίως στη σημαντικότατη κατηγορία της Ποιοτικής Εκπαίδευσης (THE Impact Rankings 2022).

Φυσικά, ένα πανεπιστήμιο δεν θα μπορούσε να φιγουράρει ανάμεσα στα καλύτερα, αν η ψυχή του, οι άνθρωποι δηλαδή που αναλαμβάνουν τον σπουδαίο ρόλο της μεταλαμπάδευσης της γνώσης, δεν άγγιζαν κορυφή!

Επτά μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των κορυφαίων 100,000 επιστημόνων παγκοσμίως και στο 2% των κορυφαίων ερευνητών του επιστημονικού τους πεδίου, με βάση την κατάταξη η οποία δημοσιεύτηκε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Stanford στις ΗΠΑ.

Τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας που βρίσκονται στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως, με βάση το πιο πάνω κριτήριο αλλά και το έργο τους για το 2022, είναι οι ακόλουθοι (με αλφαβητική σειρά):

1. Καθηγητής Δημήτρης Βρόντης, Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων
2. Καθηγητής Χρίστος Γεωργάλας, Ιατρική Σχολή
3. Καθηγητής Michael Davidson, Ιατρική Σχολή
4. Καθηγητής Δημήτρης Δρικάκης, Ιατρική Σχολή & Σχολή Επιστημών και Μηχανικής
5. Καθηγητής Σπύρος Μακριδάκης, Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων
6. Καθηγητής Αντρέας Νικολαΐδης, Ιατρική Σχολή
7. Καθηγητής Mark Sullman, Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν γιατί η Κύπρος προσφέρει υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή ποιότητα και ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία, στα πρότυπα του εξωτερικού, καθιστώντας τη ως τον απόλυτα ελκυστικό πανεπιστημιακό προορισμό.

Συγκεκριμένα, προσφέρει:

  • Υψηλό επίπεδο ποιότητας (τρία κυπριακά πανεπιστήμια ανάμεσα στο 2% των καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο)
  • Ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία, μαζί και με την επιλογή για μερική φοίτηση σε άλλη χώρα του εξωτερικού μέσω του προγράμματος Erasmus+, το οποίο παρέχει σχετική οικονομική στήριξη
  • Προσιτά δίδακτρα και συνολικά χαμηλότερο κόστος φοίτησης σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και άλλες χώρες
  • Υψηλά επίπεδα ασφάλειας

Οι ίδιοι οι φοιτητές μιλούν για το μαγικό ταξίδι της γνώσης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Σπουδαστές από όλον τον κόσμο μοιράζονται τις εμπειρίες τους για το πώς είναι να είσαι φοιτητής στην Κύπρο. Μάλιστα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έκανε launch τη διαδικτυακή σειρά Student Matters/Students Matter, στο πλαίσιο της οποίας πέντε φοιτητές από διαφορετικές Ηπείρους μάς ξεναγούν σε ένα φανταστικό ταξίδι εμπειριών.

Το πρώτο υποτιτλισμένο επεισόδιο είναι διαθέσιμο εδώ:

Πώς είναι να είσαι φοιτητής στην Κύπρο - Ο Chancellor μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία του