Skip to main content

Γιατί σιωπά ο ΣΥΡΙΖΑ για όσα κατέθεσε ο Φρουζής στην Προανακριτική;

Πολλοί είναι εκείνοι που θα ήθελαν να μάθουν για ποιο λόγο έγιναν όλα αυτές οι αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον κ. Φρουζή με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Η κατάθεση του Κ. Φρουζή στην Προανακριτική Επιτροπή η οποία διερευνά τυχόν έκνομη δράση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου, αναφορικά με τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis είχε πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία. Αρκετά εξ αυτών είχαν δει και στο παρελθόν το φως της δημοσιότητας, κάποια άλλα όμως, γνωστοποιούνται για πρώτη φορά. Εξ αυτών δύο είναι εκείνα τα οποία παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Το πρώτο αφορά την αποκάλυψη ότι τον Μάιο του 2018 έγινε άτυπη μυστική συνάντηση με την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη -με πρωτοβουλία της ιδίας– και στην οποία, σύμφωνα με τον κ. Φρουζή, η κα Τουλουπάκη τού πρότεινε να κάνει χρήση του ευεργετικού νόμου προστασίας του ποινικού κώδικα, αρκεί να δώσει στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα.

Στον ισχυρισμό αυτό απάντησαν «εισαγγελικές πηγές» οι οποίες περιορίστηκαν να διαψεύσουν ότι υπήρξε τέτοιου είδους πρόταση προς τον κ. Φρουζή, χωρίς ωστόσο να διαψεύσουν τη συνάντηση, η οποία προφανώς έγινε.

Το δεύτερο και πιο ενδιαφέρον που μάθαμε, ήταν οι επαφές τις οποίες είχε προ του 2015 ο πρώην επικεφαλής της Novartis με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ο κ. Φρουζής φέρεται να κατέθεσε ότι:

- συνάντησε τρεις φορές τον Γ. Σταθάκη, μετέπειτα υπουργό Ανάπτυξης.

- συνάντησε αρκετές φορές τον Αν. Ξανθό, μετέπειτα υπουργό Υγείας. Κάποιες, μάλιστα, από τις συναντήσεις τους έγιναν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στην Κουμουνδούρου.

- συνάντησε σχεδόν όλα τα ηγετικά στελέχη του κόμματος. Από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, έως τον Νίκο Παππά, τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Νίκο Φίλη. Τον τελευταίο, μάλιστα, τον συνάντησε στα γραφεία του κομματικού εντύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην «Αυγή».

- είχε συνάντηση με περίπου δέκα βουλευτές του κόμματος οι οποίοι μετείχαν στον κοινοβουλευτικό τομέα της Υγείας, την περίοδο κατά την οποία ψηφιζόταν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Σαμαρά για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, μέσω της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων, το οποίο έπληττε τα συμφέροντα της Novartis. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει τότε το νομοσχέδιο, κάτι που, όπως φέρεται να κατέθεσε ο κ. Φρουζής, «μας είσαι χαροποιήσει όλους».

- υποστήριξε ακόμα ότι το 2014 ο τζίρος της Novartis ήταν 330 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2015 έως το 2019, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε αλματώδη αύξηση στα 400-420 εκατ. ευρώ.

Δεν ξέρω τι απ’ όλα αυτά τα οποία ισχυρίζεται ο κ. Φρουζής είναι αλήθεια και τι όχι. Εκείνο, όμως που είναι γεγονός, είναι πως, ενώ παρήλθαν σχεδόν τρία 24ωρα από τότε που η συγκεκριμένη κατάθεση είδε το φως της δημοσιότητας, έως σήμερα δεν υπήρξε καμία απολύτως αντίδραση από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και από κανένα από τα στελέχη του τα οποία κατονόμασε ο άλλοτε επικεφαλής της Novartis. Αυτό για κάποιους μπορεί να μην λέει τίποτε, για τους περισσότερους όμως, λέει πολλά.

Πολλοί είναι εκείνοι, μεταξύ των οποίων και στελέχη και ψηφοφόροι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι θα ήθελαν να μάθουν για ποιο λόγο έγιναν όλα αυτές οι αλλεπάλληλες συναντήσεις του κ. Φρουζή με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και με ποια ιδιότητα τούς συναντούσε, εάν προσερχόταν σε αυτές ως εκπρόσωπος της Novartis ή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας.

Επίσης, θα ήθελαν να μάθουν εάν η συνάντησή του με τον τότε διευθυντή της «Αυγής», τον κ. Φίλη, σχετιζόταν με τυχόν διαφημιστικό πακέτο στο κομματικό έντυπο. Και φυσικά, περισσότερο απ’ όλα, θα ήθελαν να μάθουν για ποιους λόγους και με ποιο τρόπο εκτινάχθηκε ο τζίρος της Novartis επί ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν για όλα αυτά απαντήσεις; Αν «ναι», ας δοθούν το ταχύτερο. Διαφορετικά, κάποιοι θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις, πρωτίστως προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.