Skip to main content

Γιατροί στην εποχή του κορωναϊού

Οι Γερμανοί γιατροί παρόλα αυτά συνιστούν ψυχραιμία και ενημέρωση, ενώ λειτουργούν ήδη πολλές ειδικές γραμμές επικοινωνίας.

Βήχας και λίγος πυρετός: Δεν παίζουν με αυτά τα πράγματα στην εποχή του κορωνοϊού. Καλύτερα κατευθείαν στο γιατρό, σκέφτεται πολύ κόσμος. Ο φόβος είναι μεγάλος και, ενώ σε άλλες εποχές θα καθόταν κανείς στο σπίτι με ένα τσάι και καμιά ασπιρίνη, τώρα τρέχει στο γιατρό. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι αίθουσες αναμονής των ιατρείων στη Γερμανία είναι γεμάτες και είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις ελεύθερο ραντεβού.

Σε κάθε περίπτωση πάντως «είναι καλύτερα να παίρνει πρώτα κανείς τηλέφωνο και μετά να πηγαίνει στο γιατρό. Ούτως ή άλλως δεν είναι καλό να περιμένεις με τις ώρες, όταν μάλιστα έχει ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα» τονίζει ο Κρίστιαν Σμουκ, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Γερμανών Νοσοκομειακών Γιατρών.

Οι οικογενειακοί γιατροί στη Γερμανία θεωρούν πως αυτή την περίοδο είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσουν τον κόσμο.

Οι ασθενείς περιμένουν σε ουρά και στο ιατρείο του παθολόγου Αντρέα Κοχ. Ο ίδιος πάντως βρήκε μια μέθοδο με την οποία μπορεί πολύ γρήγορα μπορεί να ξεχωρίζει τους ασθενείς που πιθανολογεί ότι μπορεί να έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό. Έχει ακυρώσει όλα τα πρωινά ραντεβού του και τηλεφωνεί στους ασθενείς σε καθένα ξεχωριστά για συζητήσουν για τα συμπτώματα τους. Εάν θεωρήσει ότι υπάρχει κάποιο ύποπτο περιστατικό τότε δέχεται τον ασθενή σε ένα ειδικό χώρο τον οποίο έχει απομονώσει ώστε να μην έρχεται σε επαφή με άλλους ασθενείς.

Ειδικές τηλεφωνικές γραμμές

Στη Γερμανία όπως και σε άλλες χώρες λειτουργεί ειδική γραμμή τηλεφωνικής επικοινωνίας όπου μπορεί να ενημερωθεί ο κόσμος. Τις προηγούμενες ημέρες τα τηλεφωνήματα ήταν αναρίθμητα όπως επίσης και στις τηλεφωνικές γραμμές των επειγόντων περιστατικών. Η γερμανική πυροσβεστική κοινοποίησε μέσω twitter πως ο αριθμός 112 δεν θα λειτουργεί πάντως για τον κορωνοϊό. Οι κατά τόπους δήμοι ξεκίνησαν ειδικές γραμμές επικοινωνίας ενώ λεπτομερείς πληροφορίες μπορεί να πάρει κανείς και από το επιδημιολογικό ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Οι γιατροί πάντως προειδοποιούν πως προς το παρόν οι πιθανότητες να ασθενήσει κανείς από απλή γρίπη είναι τέσσερεις φορές μεγαλύτερες σε σχέση με τον κορωνοϊό. Οι επιδημιολόγοι δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν πως ο κορωνοϊός συνήθως δεν μοιάζει παρά με ένα απλό κρυολόγημα που κάποιες φορές μπορεί να περάσει ακόμα και απαρατήρητο.

Επίσης τονίζουν την προσωπική ευθύνη των ασθενών αλλά και γενικότερα των πολιτών. Το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών μπορεί να προστατεύσει. Ακόμη η αποφυγή χειραψίας αλλά και ο τρόπος με τον οποίο βήχουμε μπορεί να μας προστατέψει.

Και στη Γερμανία πάντως τα αντισηπτικά εξαντλούνται μέσα σε λίγες ώρες ενώ οι μάσκες έχουν γίνει δυσεύρετες.

Ανέτ Στάιν (DPA)

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle