Skip to main content

Γιατροί της Γουχάν παραδέχονται ότι δεν μπορούν να μιλήσουν για τον κορωνοϊό

Οι γιατροί βιντεοσκοπήθηκαν κρυφά από πολίτη και τα πλάνα δόθηκαν τώρα στη δημοσιότητα από το δίκτυο ITV. Τι λένε για την επικινδυνότητα του ιού.

Γιατροί από τη Γουχάν της Κίνας από όπου και φέρεται να ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού καταγράφονται σε βίντεο να παραδέχονται ότι γνώριζαν για τη νόσο και την επικινδυνότητά της αλλά έλαβαν εντολές να το αποκρύψουν.

Οι γιατροί βιντεοσκοπήθηκαν κρυφά από πολίτη και τα πλάνα δόθηκαν τώρα στη δημοσιότητα από το δίκτυο ITV. Οι υγειονομικοί καταγράφονται να δηλώνουν πως ήταν σίγουροι για την επικινδυνότητα του ιού από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019.



"Στην πραγματικότητα, στα τέλη Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου, ο συγγενής γνωστού μου πέθανε από αυτόν τον ιό", αναφέρει ο ένας εξ αυτών στην κάμερα. "Πολλοί από αυτούς που ζούσαν μαζί του μολύνθηκαν επίσης, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που γνωρίζω."

"Όλοι αισθανθήκαμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο" αναφέρει άλλος. "Γνωρίζαμε ότι αυτός ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αλλά όταν παρευρεθήκαμε σε μια σύσκεψη στο νοσοκομείο, μας είπαν να μη μιλήσουμε", προσθέτει. Ο ίδιος γιατρός δηλώνει ακόμη πως οι Αρχές της επαρχίας της Γουχάν, έδωσαν ρητή εντολή στα νοσοκομεία και τις διοικήσεις τους, να αποκρύψουν τα γεγονότα την περίοδο εκείνη. Αναφέρουν ακόμη πως "οι Αρχές γνώριζαν ότι οι εορτασμοί για το νέο έτος θα επιτάχυναν την εξάπλωση του ιού".

Από τη δική του μεριά, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου Νόσων στην Ταϊβάν, καθηγητής Yi-Chun Lo, δηλώνει πως η έξαρση της πανδημίας θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν υπήρχε διαφάνεια στην ενημέρωση των πολιτών.

Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει στοιχεία που καταγράφουν πως παρότι η επιδημία ήταν ενεργή ανάμεσα στις 5 και 17 Ιανουαρίου, η Κίνα δεν είχε δώσει στη δημοσιότητα κανένα κρούσμα για αυτές τις 12 ημέρες.

"Η πολύ πρώιμη διαχείριση της επιδημίας ήταν απλώς ένα χάος, μια αποτυχία", προσθέτει στη μαρτυρία του ο Δρ. Yi-Chun Lo, περιγράφοντας τους αρχικούς χειρισμούς της κεντρικής κυβέρνησης της Κίνας. Παράλληλα, στις απαρχές της κρίσης, οι κινεζικές Αρχές αρνούνταν να παραδεχθούν πως ο ιός είναι μολυσματικός από άνθρωπο προς άνθρωπο.

Στα πλάνα καταγράφεται ακόμη ο Dr Yin-Ching Chuang, από το Δίκτυο Πρόληψης και Θεραπείας Λοιμωδών Νοσημάτων στην Ταϊβάν, ο οποίος είπε ότι αυτός και η ομάδα του ζητούσαν επίμονα να φτάσουν στο Γουχάν. Δύο εβδομάδες μετά το επίσημο ξέσπασμα της πανδημίας, ο Δρ Chuang και ένας συνάδελφος πήραν άδεια να ταξιδέψουν. Το ερευνητικό ζητούμενό τους ήταν να διασταυρώσουν αν η μετάδοση γινόταν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αλλά όταν έφτασαν εκεί, λένε ότι δυσκολεύτηκαν να πάρουν σαφείς απαντήσεις.

"Στην επίσημη ενημέρωση λάβαμε πολύ περιορισμένες απαντήσεις. Μας είπαν πως δεν μπορεί να αποκλειστεί η περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο". Αλλά δύο εβδομάδες μετά την επίσημη έναρξη της κρίσης, η πιθανότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν καταγραφόταν ως απόλυτη από την Κίνα. "Ποια ήταν η κλίμακα της μόλυνσης; Πόσο μεγάλη ήταν αυτή η επιδημία; Πόσοι ασθενείς επηρεάστηκαν; Δεν το γνωρίζαμε. Εκείνοι όμως ήξεραν", αναφέρει ακόμη στο ITV. "Γιατί η Κίνα δεν ενημέρωσε νωρίτερα;", διερωτάται ακόμη.

Η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει τις παραπάνω αιτιάσεις, αλλά απάντησε πως εξ αρχής έδωσε στη δημοσιότητα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.