Skip to main content

Γιατρομανωλάκης: Πολιτιστικό masterplan τριών επιπέδων για τη Θεσσαλονίκη

Ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός πολιτιστικού, αναπτυξιακού masterplan από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης

Στη δημιουργία ενός πολιτιστικού, αναπτυξιακού masterplan από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει έναν πολιτιστικό πόλο και ο πολιτισμός να αποτελέσει μηχανισμό εξωστρέφειας της πόλης, επικεντρώθηκε η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα με πρωτοβουλία του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη και τη συμμετοχή των επτά πολιτιστικών φορέων της πόλης που εποπτεύονται άμεσα από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το πολιτιστικό αναπτυξιακό masterplan θα λειτουργήσει σε τρία επίπεδα. Το πρώτο αφορά τη στοχοθεσία του κάθε φορέα για τα επόμενα χρόνια. O υφυπουργός, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των φορέων ρώτησε: «πως θέλετε να μοιάζει ο φορέας σας σε πέντε χρόνια από τώρα;» και ζήτησε ο σχεδιασμός αυτός να μην αφορά μόνο πρακτικά θέματα, είτε ανθρώπινου δυναμικού, είτε κτιριακού, είτε τεχνολογικού εξοπλισμού.

Σε δεύτερο επίπεδο θα αφορά το πως ο κάθε φορέας ξεχωριστά βλέπει και σχεδιάζει τη σύμπραξή του με άλλους φορείς και με τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης και σε τρίτο επίπεδο, πως όλοι μαζί οι φορείς θα συνεργαστούν για τη σύνταξη και υλοποίηση του masterplan .

Να βγει ο πολιτισμός στο δημόσιο χώρο

«Σημαντικό κομμάτι του masterplan είναι η παρουσία πολιτισμού στο δημόσιο χώρο», τόνισε ο κ. Γιατρομανωλάκης και σημείωσε ότι η συνεργασία των φορέων μπορεί να ξεκινήσει με απλά βήματα, όπως ένα κοινό ημερολόγιο δράσεων και εκδηλώσεων, ώστε να μη συμπίπτουν σημαντικές εκδηλώσεις και πρότεινε να καθιερωθεί μια επικοινωνία όλων των φορέων. Ανέφερε, ότι αυτή η επικοινωνία ξεκίνησε μέσα στην πανδημία με τηλεδιασκέψεις και όπως τόνισε «είχε ως αποτέλεσμα συμπράξεις», ενώ υπογράμμισε ότι το ΥΠΠΟ μπορεί να παίξει το ρόλο του συντονιστή και θα διαθέσει πόρους.

Για την καλύτερη επικοινωνία των φορέων, συζητήθηκε η δημιουργία μιας ομάδας αποτελούμενης από έναν εκπρόσωπο από καθένα από τους επτά φορείς, από το ΥΠΠΟ, το Δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και κατά περίπτωση και από άλλους φορείς.

«Εννοείται ότι όλο αυτό προϋποθέτει τη συνεργασία και άλλων φορέων της πόλης», τόνισε ο κ. Γιατρωμανωλάκης, σημειώνοντας τη συνάντηση που είχε χθες με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα και την αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού, Μαρία Καραγιάννη. Πρότεινε, επίσης, ένας άλλος φορέας, με τον οποίο είναι σημαντικό να υπάρχει συνεργασία, είναι η ΔΕΘ-HELEXPO, καθώς τόσο στις εκδηλώσεις που διοργανώνει, όσο και σε αυτές που φιλοξενεί, συρρέει κόσμος και αυτή η δυναμική πρέπει να αξιοποιηθεί.

Αναφερόμενους σε ήδη υπάρχοντες πολιτιστικούς χάρτες, οι οποίοι αποτελούνται από κουκίδες που σηματοδοτούν τον εκάστοτε πολιτιστικό οργανισμό, ο κ. Γιατρομανωλάκης, δήλωσε, ότι «σήμερα ενώνουμε αυτές τις κουκίδες. Υπάρχουν κάποιες πολιτιστικές «άγκυρες» στην πόλη, όπως τα φεστιβάλ», τόνισε και κάλεσε τους φορείς να σχεδιάσουν πως μπορούν να συμπράξουν ώστε αφενός να βοηθήσουν αυτές τις «άγκυρες» αφετέρου να βοηθηθούν από αυτές.

Δε θα επαναπαυτούμε

Ο υφυπουργός ευχαρίστησε τους φορείς για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την πανδημία και έκανε λόγο για πολύ καλές πρακτικές που υιοθετήθηκαν από κάποιους αυτήν την περίοδο, ενώ υποσχέθηκε ότι θα επισκέπτεται πιο συχνά τη Θεσσαλονίκη. «Θα φέρουμε ανθρώπους, βοήθεια και εργαλεία που δε θα μας αφήνουν να επαναπαυόμαστε και να ξεχνιόμαστε» υπογράμμισε ο κ. Γιατρομανωλάκης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι φορείς μπορούν να πάνε την πόλη παραπέρα και αυτό θα τους επιστραφεί στο πολλαπλάσιο. Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε στοιχεία του 2015 της Eurostat, αλλά και έρευνες που έχει κάνει το ΥΠΠΟ, σύμφωνα με τις οποίες η συμμετοχή των Ελλήνων σε πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Στάθης Γεωργιάδης και Αντώνης Κωνσταντινίδης και η αναπληρώτρια διοικητική διευθύντρια Χρύσα Γκαρίπη, η πρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου και Νίκος Κολοβός, ο πρόεδρος και ο διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης Γιώργος Κωνσταντινίδης και Γιώργος-Ιούλιος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Βασίλης Γάκης και Χρίστος Γαλιλαίας, ο πρόεδρος και η αν. γενική διευθύντρια του MOMus, Ανδρέας Τάκης και Μαρία Τσαντσάνογλου, ο υπεύθυνος διοικητικών υπηρεσιών του Τελλογλείου Ιδρύματος Βασίλης Γκόνος και η γενική διευθύντρια και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό και Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Γιατρομανωλάκης, είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με εκπροσώπους των φορέων αυτών, αλλά και με εκπροσώπους φορέων που σχετίζονται έμμεσα με το σύγχρονο πολιτισμό, σε ένα ταξίδι, που όπως ο ίδιος σημείωσε, «θέλαμε πολύ καιρό να πραγματοποιηθεί, αλλά δεν ήταν μέχρι τώρα εφικτό λόγω πανδημίας».

Το απόγευμα θα επισκεφτεί την Έκθεση Βιβλίου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια θα παρακολουθήσει την προβολή ταινίας στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ