Skip to main content

Ένα τεράστιο πανό για την Επανάσταση του 1821 στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης (vid)

Ένα τεράστιο πανό καθώς και δύο σημαίες της Επανάστασης του 1821 αναρτήθηκαν το πρωί της Τρίτης στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

"Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλα"... Η φράση του Ρήγα Φεραίου αναγράφεται πάνω στο τεράστιο πανό διαστάσεων 10 χ 17 με αναφορά στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που αναρτήθηκε σήμερα το πρωί στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης παρουσία του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Παράλληλα, στους ιστούς του δημαρχείου αναρτήθηκαν δύο σημαίες της Επανάστασης του 1821. Πρόκειται για τη Σημαία των Κολοκοτρωναίων, που είναι ίσως η πιο διαδεδομένη σημαία των Ελλήνων Αγωνιστών, καθώς και για τη Σημαία του Εμμανουήλ Παππά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου.

 

"Ο Ρήγας Φεραίος είχε δώσει τη σπίθα, "Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά". Η σπίθα αυτή όπου υπάρχει ελληνισμός άναψε και έγινε και μεγάλη φωτιά. Έγινε μια φωτιά ελευθερίας που προκάλεσε στην αρχή μια απορία, μετά ένα δέος και στο τέλος ένα σεβασμό" τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε ο κ Ζέρβας, "πέρασαν 200 χρόνια από τότε που η χώρα μας ξεκίνησε τον αγώνα για την ελευθερία. 200 χρόνια δημιουργίας, με δυσκολίες αλλά 200 χρόνια με επιτυχίες".

"Τιμούμε σήμερα όλους αυτούς που αγωνίστηκαν αυτά τα χρόνια για να δημιουργήσουν την Ελλάδα μας για να φτάσουμε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Και στη σκέψη όλων αυτών μπροστά σε κάθε δυσκολία, μένουμε ενωμένοι, αποφασισμένοι να φανούμε αντάξιοι αυτών των ανθρώπων, των άξιων Ελλήνων που φέραν την πατρίδα μας σε αυτό το σημείο" υπογράμμισε.

Παρόντες ήταν ο γενικός γραμματέας του δήμου Ευθύμης Φωτόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρος Λεκάκης, η αντιδήμαρχος Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη.

Ο δήμος τιμά με δράσεις υψηλού συμβολισμού την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Ανήμερα της εθνικής επετείου, στις 11.00 το πρωί, θα προβληθεί η δράση της δημοτικής Πινακοθήκης «Ζωντανεύοντας τους πίνακες». Για την υλοποίησή της έχουν επιλεγεί πέντε εμβληματικά έργα με θέμα την Ελληνική Επανάσταση: «Η Σφαγή της Χίου» και «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» του Eugène Delacroix, «Η Ελλάς Ευγνωμονούσα» του Θεόδωρου Βρυζάκη, «Η Αυτοθυσία» του François - Émile de Lasanc και «Ελληνίδες εκλιπαρούν την Παναγία για βοήθεια» του Ary Scheffer. Οι εικόνες των έργων αυτών έχουν εκτυπωθεί σε banners μεγάλων διαστάσεων, μπροστά από τα οποία ηθοποιοί με την ίδια ένδυση αναπαριστούν την κεντρική μορφή κάθε έργου (tableaux vivants).

Το project πλαισιώνεται με μουσική, λογοτεχνικά κείμενα, ποιήματα και γραπτά της εποχής και θα παρουσιαστεί σε όλα τα ψηφιακά μέσα του δήμου Θεσσαλονίκης.

Το απόγευμα της 25ης Μαρτίου στην επιφάνεια του Λευκού Πύργου θα αποτυπωθούν τρισδιάστατα η ημερομηνία, το μήνυμα της Επανάστασης του 1821 και η εικόνα Έλληνα Αγωνιστή.

Επετειακά αφιερώματα έχουν προετοιμάσει και τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, η Δημοτική Τηλεόραση-TV100, ανήμερα της επετείου, στις 10.00 το βράδυ, θα προβάλει μια ειδική εκπομπή–αφιέρωμα με τίτλο «1821: τα όπλα των Ελλήνων». Αντίστοιχα, ένα ραδιοφωνικό αφιέρωμα με τίτλο «Λόγος περί ελευθερίας» θα μεταδώσει το δημοτικό ραδιόφωνο-FM100 το πρωί της 25ης Μαρτίου από τις 9.00 έως τις 11.00.