Skip to main content

Γυναίκα μέλος του ISIS φέρεται να χρησιμοποίησε τον 12χρονο γιο της ως παιδί-στρατιώτη

Μία γυναίκα στη Σουηδία κατηγορείται ότι ώθησε τον μικρό γιο της στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος για να γίνει παιδί-στρατιώτης

Κατηγορούμενη ότι ώθησε τον μικρό γιο της στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, προκειμένου να τον κάνουν παιδί-στρατιώτη στη Συρία, μια γυναίκα θα δικαστεί στη Σουηδία για τη διάπραξη εγκλήματος πολέμου και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία.

Αφότου έφυγε για τη Συρία το 2013, αυτή η 49χρονη γυναίκα, η εθνικότητα της οποίας δεν διευκρινίζεται, κατηγορείται ότι επέτρεψε τη στρατολόγηση, κατόπιν τη χρησιμοποίηση του γιου της, ηλικίας 12 ετών τότε, ως παιδιού-στρατιώτη.

Πρόκειται για τις πρώτες διώξεις που ασκούνται στη χώρα για έγκλημα πολέμου, το οποίο συνδέεται με τη χρησιμοποίηση ενός παιδιού-στρατιώτη, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές.

«Υπάρχουν υποψίες σε βάρος της ότι φρόντισε ο γιος της να στρατολογηθεί και να χρησιμοποιείται συνεχώς στη Συρία, μεταξύ της 1ης Αυγούστου του 2013 και της 27ης Μαΐου του 2016, ημερομηνία κατά την οποία είχε γίνει 15 ετών, για να συμμετάσχει άμεσα σε εχθροπραξίες που διέπρατταν ένοπλες οργανώσεις, μεταξύ άλλων η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος», επισημαίνει η εισαγγελία σε ένα δελτίο τύπου.

Το αγόρι πέθανε το 2017 υπό συνθήκες που δεν έχουν αποσαφηνιστεί, όπως μεταφέρει η kathimerini.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, «κατά τη διάρκεια της περιόδου που ζούσε στο σπίτι του, ο γιος εκπαιδευόταν στο να συμμετέχει σε εχθροπραξίες, του δόθηκαν στρατιωτικό υλικό και στρατιωτικά όπλα και χρησιμοποιήθηκε στη μάχη και σε επιχειρήσεις προπαγάνδας και άλλες αποστολές στο πλαίσιο του πολέμου», δήλωσε η εισαγγελέας Ρέενα Ντέβγκουν.

Η γυναίκα, που επέστρεψε στη Σουηδία το 2020, αρνείται τις κατηγορίες, σύμφωνα με τον σουηδικό Τύπο.

Όταν έφυγε για τη Συρία, η κατηγορούμενη πήρε μαζί της τα πέντε παιδιά της, μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Σουηδίας SVT.