Skip to main content

Γιοχάνες Χαν: Αρχή ενός νέου ταξιδιού για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Τι δήλωσε από το Οτέσεβο, ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για την διεύρυνση Γιοχάνες Χαν για τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

«Ήταν ένα μακρύ ταξίδι, μεταφορικά μιλώντας, για να φθάσουμε ως εδώ και όπως είπε και η Εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας είναι μια ιστορική στιγμή. Και οι πολίτες του μέλλοντος θα αναγνωρίσουν ότι ήταν μια ιστορική στιγμή έτσι ώστε να υπάρχει και γι' αυτή τη χώρα μια προοπτική στο ΝΑΤΟ και στους υπόλοιπους θεσμούς. Πιστεύω ότι και η Ευρώπη θα δώσει μια θετική απάντηση στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και σαφώς θα πρέπει να κάνουμε τα επόμενα βήματα. Ταυτόχρονα μιλάμε για το τέλος μιας διαδρομής, αλλά και για την αρχή ενός νέου ταξιδιού το οποίο οδηγεί στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» δήλωσε από το Οτέσεβο, ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για την διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις γενικά της αντιπολίτευσης απάντησε «πιστεύω ότι στο τέλος της μέρας" όλοι θα δουν, αφού μελετήσουν την συμφωνία, ότι πρόκειται για ένα καλό κείμενο, ένα καλό συμβιβασμό και ένας συμβιβασμός είναι μια συμφωνία που όλοι κάτι πρέπει να δώσουν για να πάρουν κάτι. Είναι μια προστιθέμενη αξία για αμφότερες τις πλευρές».

«Είμαστε εδώ, σε ένα φανταστικό τοπίο και συζητούσαμε με τους δύο πρωθυπουργούς, με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών (ότι) πολλά μπορούν να γίνουν σε επίπεδο ανάπτυξης αυτού του κομματιού των Δ. Βαλκανίων σε επίπεδο τουρισμού κλπ. Μην λησμονούμε ότι και η Αλβανία γειτονεύει στις Πρέσπες, οπότε αυτή η συμφωνία πιστεύω ότι θα συμβάλλει πάρα πολύ στην ευρωστία των πολιτών στην περιοχή και αυτό μετρά» κατέληξε ο κ. Χαν.