Skip to main content

Γιοχάνες Χαν: Θα υπάρξει πλειοψηφία δύο τρίτων στην Βουλή της ΠΓΔΜ

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν δεν θεωρεί αποτυχημένο το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής στην ΠΓΔΜ.

Σίγουρος πως θα υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή της ΠΓΔΜ, εμφανίζεται σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν, αναφέροντας ότι συνιστά επειγόντως στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, κάτι, που, όπως σημειώνει, το έχει πει και προσωπικά στον ίδιο.

"Πρόωρες εκλογές θα έφερναν μόνον μία καθυστέρηση στην πορεία της διαδικασίας ένταξης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την ΕΕ", που διαφορετικά θα μπορούσε να δρομολογηθεί το καλοκαίρι του 2019, επισημαίνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ο ίδιος δεν θεωρεί αποτυχημένο το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, κατά το οποίο, όπως παρατηρεί, συνέβη το ασυνήθιστο, να υπάρχει μεν πλειοψηφία αποδοχής στο 94 %, όμως η συμμετοχή να ανέλθει μόνον στο 37 %, επειδή, προφανώς, η αντιπολίτευση πέτυχε να το μποϊκοτάρει.

Ο Γιοχάνες Χαν αναφέρει στην συνέντευξή του ότι για την πλειοψηφία στην Βουλή απαιτούνται οκτώ έως εννέα ψήφοι της αντιπολίτευσης, κάτι που, κατά την άποψή του, μπορεί να επιτευχθεί, καθώς, όπως τονίζει, "όλοι διακηρύττουν, μαζί και η αντιπολίτευση, πως θέλουν την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, όμως γι αυτό πρέπει να υπάρξει το αντίτιμο αυτής της λύσης" (ΣΣ του ονοματολογικού), και πρόκειται για μία λύση προς το συμφέρον της χώρας και όχι για κομματική πολιτική.

Η συμφωνία για μία αλλαγή του ονόματος είναι μία ευκαιρία, η οποία προέκυψε έπειτα από δεκαετίες και θα πρέπει κανείς να τη χρησιμοποιήσει, αναφέρει ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση, επισημαίνοντας ότι (η Συμφωνία) έχει ήδη προκαλέσει μία δυναμική στο σύνολο των Βαλκανίων, δίνοντας, για παράδειγμα, όπως σημειώνει, μία ώθηση στις συνομιλίες Σερβίας-Κοσόβου.

Κατά την άποψή του, συμβουλές από έξω δεν είναι αντιπαραγωγικές, τουναντίον, στην ΠΓΔΜ εκτιμάται το ξαφνικό ενδιαφέρον από την Ευρώπη και από τις ίδιες τις ΗΠΑ.