Skip to main content

Γιορτή του Τρύγου με Ζέρβα στον αστικό αμπελώνα Θεσσαλονίκης (φωτο)

Η εκδήλωση της Γιορτής του Τρύγου πλαισώθηκε από το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης του παραδοσιακού χορού και λαϊκού πολιτισμού «Διόνυσος».

Με τη συμμετοχή του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα πραγματοποιήθηκε σήμερα η Γιορτή του Τρύγου στον αστικό αμπελώνα Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στο χώρο του παλιού μηχανουργείου, στην οδό Αγίου Δημητρίου, απέναντι από το Καυταντζόγλειο στάδιο, ένα εγχείρημα που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ίδιου, το 2013, όταν ήταν αντιδήμαρχος.

«Ο αστικός αμπελώνας ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013 όταν ήμουν αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος. Κάτι αντίστοιχο γίνεται σε πόλεις όπως το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και το Σαν Φραντσίσκο. Βρήκαμε ανθρώπους που αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια. Και σήμερα βρισκόμαστε εδώ, έξι χρόνια μετά, να κάνουμε γενναίο τρύγο και λίγο αργότερα να απολαύσουμε το κρασί. Εκπαιδευτικός ο χαρακτήρας της προσπάθειας και συνάμα προσδίδει μία ομορφιά  σε μία γειτονιά της πόλης. Καλλιεργείται η άμπελος, δραστηριότητα με παράδοση στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά», είπε ο κ. Ζέρβας.

Το «παρών» έδωσαν ο γενικός γραμματέας του δήμου Μίμης Φωτόπουλος, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας, Σωκράτης Δημητριάδης και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χάρης Αηδονόπουλος, υπάλληλοι, εθελοντές, δημότες και κάτοικοι της περιοχής που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εργασία του τρύγου αλλά και ο γνωστός οινοποιός Ευάγγελος Γεροβασιλείου.

Η εκδήλωση πλαισώθηκε από το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης του παραδοσιακού χορού και λαϊκού πολιτισμού «Διόνυσος».



Συγκεντρώθηκαν πάνω από 30 τελάρα με ερυθρά σταφύλια για το αγιορείτικο και ξινόμαυρο που παράγει ο αμπελώνας του δήμου. Αυτά θα μεταφερθούν στο οινοποιείο του κτήματος Γεροβασιλείου για να μετατραπούν στο κρασί του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο δεν είναι προς πώληση αλλά διατίθεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.



Ο αστικός αμπελώνας που δημιουργήθηκε το 2013, οπότε και πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες φυτεύσεις, με δύο λευκές και δύο ερυθρές ποικιλίες, στο σημείο, όπου παλαιότερα βρισκόταν το μηχανουργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης, είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας του τμήματος Συντήρησης Κήπων της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος του Δήμου, του Εργαστηρίου Αμπελουργίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και του Κτήματος Γεροβασιλείου.