Skip to main content

Γκάγκα: Είναι εφικτό να κάνουμε «Πάσχα στο χωριό» χωρίς περιορισμούς

Η αναπληρώτρια υπουργός εκτίμησε πως μπορεί το Πάσχα να είναι πολύ πιο φυσιολογικό από τα προηγούμενα και να το γιορτάσουμε χωρίς περιορισμούς.

Την άποψη πως φέτος είναι εφικτό να κάνουμε «Πάσχα στο χωριό» εξέφρασε κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Ανάλογη θέση είχε και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας βέβαια πως για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα για λίγο διάστημα ακόμα και μέχρι να αποσυμπιεστεί το σύστημα υγείας.

Διαβάστε: Πάνω από 80 οι θάνατοι σε ένα 24ωρο, 18.869 τα νέα κρούσματα - 688 οι διασωληνωμένοι

Συγκεκριμένα, η κ. Γκάγκα έκανε την εκτίμηση πως η πανδημία έχει μπει στην τελική της φάση. Σημείωσε δε πως μπορεί το Πάσχα να είναι πολύ πιο φυσιολογικό από τα προηγούμενα και να το γιορτάσουμε χωρίς περιορισμούς.

Με την άποψη αυτή συμφώνησε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, αλλά για να συμβεί αυτή η ευτυχής κατάληξη, θα πρέπει ο κόσμος να κάνει και την τρίτη δόση του εμβολίου, αλλά και να τηρεί τα μέτρα προστασίας.

«Η πανδημία βρίσκεται σε υψηλή, αλλά σταθερή κατάσταση», ανέφερε ξεκινώντας την ενημέρωση η κ. Γκάγκα προσθέτοντας ότι τα νοσοκομεία εξακολουθούν να πιέζονται. Πρέπει, τόνισε, για ένα ακόμη διάστημα να είμαστε προσεκτικοί. Οι άνθρωποι που καταλήγουν είναι ανεμβολίαστοι ή όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση.

Από την πλευρά της, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό αν και ο αριθμός των κρουσμάτων είχει μειωθεί κατά 35%.

Χαρακτήρισε σημαντικό ότι παρατηρείται σταθεροποίηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των εισαγωγών.

«Εφτά στους 10 είναι άνω των 55 ετών και 1 στους 3 στις ΜΕΘ έχουν ηλικία μικρότερη των 60 ετών. Κανείς δεν είναι άτρωτος», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, τις τελευταίες 15 ημέρες το 80% θανάτων είναι μικρότερης ηλικίας των 60 ετών και αφορούν ανεμβολίαστους.

«To 93,4% των θανάτων τις τελευταίες 15 μέρες αφορούσε συνάνθρωπους μας που δεν είχαν εμβολιαστεί ή και να είχαν δεν είχαν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική δόση τους» σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Το 80-90% των νέων κρουσμάτων είναι με την Οmicron αλλά η μετάλλαξη Delta εξακολουθεί να κυκλοφορεί και πιέζει το ΕΣΥ, πρόσθεσε.